Forbrukerssaker
Kryptovaluta og dobbeltmoral

(14. april 2021)
Dersom nordmenn sletter data og reduserer "trøkket" på servere der ute, vil dette frigjøre strøm til 1000 eneboliger, skriver nrk.no i artikkelen linket opp her. Samtidig skrives det at til å utvinne kryptovalutaen Bitcoin bruker mer strøm enn hele Norge til sammen, ifølge Dagens næringsliv.

Men Bitcoin er fy-fy, våre myndigheter ønsker at all betaling skal skje "hvitt", at penger skal være sporbare og transaksjoner logges. Dette er viktig for å forebygge kriminalitet og hvitvasking og svart arbeid.

De samme norske myndigheter ønsker "bitcoin-utvinnere" velkommen til Norge, og tilbyr dem billig kraft og store subsidier. Norske politikere ser åpenbart ikke inkonsekvensen i det de gjør, verken for miljø, energisparing eller kriminalitet. Artikkelen viser at politikerne ikke er alene i å mangle perspektiver på det de gjør, her følges de av eksperter i et IT-selskap.

IT-eksperter ber folk slette data for å spare strøm


Bolig-gribber i farta

(4. mars 2021) NRK gjør et dårlig forsøk på å forklare boligmarkedet i Oslo som er på vei til himmelen. "Det er for få boliger til salgs", sier de. NRK har halvveis rett. Ja, det er for få boliger til salgs til alle de som vil og kan spekulere i prisvekst. Hvorfor de vil spekulere, er helt åpenbart:

  • I februar har boligprisene steget 3,5 prosent
  • På ett år har boligprisene steget over 15 prosent
  • De siste 5 årene har boligprisene steget 45 prosent
  • De siste 10 årene har boligprisene steget 110 prosent

Ja, det er alltid kjekt å leke seg med lånte penger i et stigende marked. Og når de rikeste eller de med sikkerhet i allerede innkjøpt eiendom får låne penger til null-rente mens vanlige folk ikke får lån i det hele tatt, og når de rikeste får fradrag for alle rentene de betaler, ikke bare for rente til primærbolig inntil en viss verdi, da belønner vi spekulantene med 10 milliarder i rentefradrag. Eiendomsskatten er jo mer designet for å ramme "vanlige folk" enn de som eier mange eiendommer. Det er helt klart at vi har en regjering som ønsker at noen få skal overta hele boligmarkedet, og tilrettelegger for det med et regelverk som er tilpasset bolighaier.

Desperasjon i Oslos boligmarked ???


En løgner takker av

(19. febr. 2021)
Siv Jensen var krystallklar da hun lovet å fjerne bompengene, og dette vant hun valget på i 2013. Hva skjedde ? Med Siv Jensen som finansminister økte bompengene fra 4 milliarder til over 10 milliarder kroner. I samme periode ga hun skattelette til de aller rikeste med enda større beløp. Og da hun tilslutt tok Frp ut av regjering, var det ikke på grunn av bompengene, men på grunn av en norsk kvinne og hennes to barn som fikk komme tilbake fra Syria.

Siv Jensen var som leder slu som en rev. Den nye lederen Sylvi Listhaug er sleip som en ål. Godt valg.

Siv lover å fjerne bompenger i 2013


Apple sin groteske ukultur

(9. febr. 2021)
Apple bruker alle de skitne triksene som står i boken for at folk ikke skal kunne få reparert produktene på en rimelig måte hos en uavhengig reperatør. Apple vil heller at du skal kjøpe helt ny innmat eller nytt produkt. Videoene av Louis Rossmann viser en sjokkerende uanstendig forretningsførsel, elendig kundebehandling og en kriminell etikk under ethvert lavmål, fullstendig uverdig en seriøs multinasjonal produsent.

I en tid der resten av verden tenker miljø, reparere, gjenbruk, resirkulering, brukervennlighet osv., tenker Apple: "Hvordan kan vi tjene mer penger ved å gjøre reparasjon umulig". Den uavhengige reparatøren Louis Rossmann kjemper mot giganten Apple med sine videoer samt som vitne i rettsaker og høringer for lovforslag som skal åpne for retten til å kunne reparere elektronikk.

Videoer på youtube der Apple blir slaktet


For liten skrift, men EU har satt politikerne ut av spill

(18. jan. 2021)
Fra 2013 har vi sakset denne fra Blindeforbundet: "2 millioner sliter med å lese liten skrift. 57000 mennesker har tatt feil type eller feil dose medisin, 439 000 har spist allergifremkallende mat eller gitt slik til allergikere, alt på grunn av liten skrift fra designere og produsenter. Opp med skrifta, roper nå Blindeforbundet." Men nei, på 8 år har det skjedd ingenting, handligslammelsen er total, likeså ansvarsfraskrivelsen. Og Forbrukerrådet hekker på fingeren.

Blindeforbundet gjør opprør mot stadig mindre skrift

Dette nettstedet tok etter en sak om matforgiftning kontakt med norske myndigheter i fjor om "holdbar til" datoer som var umulig å finne og lese, med krav om minstestørrelse på font, og svart tydelig skrift på hvit bunn på merkelapp som var vendt mot publikum i butikkene. Svaret var enkelt og greit: "Dette har norske myndigheter ingen innflytelse på, det avgjøres i EU."

Nå har Blindeforbundet fått samme svar på ønsket om å få merket varer med blindeskrift: Den norske regjeringen kan ikke stille andre krav enn EU når det gjelder å merke dagligvarer med punktskrift for blinde. Slik går det når man gir fra seg all suverenitet til andre land. Laveste standard skal gjelde.

EU har nøkkelen om matmerking med punktskrift


Forbrukerrådet hekker på fingern

(8. jan. 2021)
Reaksjonen fra Forbrukerrådet [trackid=JN28906760] var forbløffende: "Dersom mange henvender seg til oss vedrørende samme problemstilling, vil vi vurdere å følge det tettere opp."

Undersøkelse fra 2016 viste at det lå ubrukte gavekort for 2,5 milliarder kroner i skuffer og skap. Hvis hvert gavekort er på 3.000 kroner i snitt, betyr det at 833.000 gavekort lå rundt omkring i 2016. Det er ingen grunn til å anta at tallet er blitt lavere nå i 2021. Forbrukerrådet mener bemerkelsesverdig nok at dette tallet ikke gir indikasjon god nok til å gjøre noe med saken.

Gavekort, en svindel ?
(17. des. 2020) (Dette er saken som ble sendt til Forbrukerrådet)
Høysesong for gavekort. Gavekort er en populær julepresang. Men mange roter vekk gavekortene eller glemmer dem, og etter tre år "utløper" gaven. Handelsstanden tjener milliardbeløp på gavekort som aldri brukes.

Lett å forhindre tap. Det er jo latterlig enkelt å forhindre at forbrukerne blir loppet for disse pengene. Det er bare å kreve at når et gavekort eller tilgodekort ikke blir brukt innen fristen, skal pengene tilbakeføres til den kontoen de kom fra. Dette ønsker trolig ikke handelsstanden, det er ikke nok for dem å få låne pengene rentefritt, de vil "ha" dem. Permanent. Ballen er spilt over til forbrukermyndighetene.

Hva sier kjøpsloven ?
Handelsstanden tjener stort på ubrukte gavekort (dagbladet.no)


En ny frekkis fra Virke

(7. des. 2020)
Virke ønsker å innføre nytt gebyr, nemlig at de som kjøper pakkereiser betaler et gebyr som går til reisegarantifondet slik at reisende kan få pengene igjen når selskapet går konkurs.

Total ansvarsfraskrivelse. Virke mener altså det passer seg at reiselivets kunder skal betale et gebyr slik at kundene ikke får problemer når leverandøren ikke kan oppfylle sine forpliktelser. Snart vil vel Virke at vi skal betale et ekstra gebyr på alt vi handler slik at vi kan få byttet varene dersom de ikke holder mål.

Proxy ? Tiltaket føyer seg pent inn i rekken av morsomme og kreative og kostbare tiltak fra Virke - og det skal ikke forbause om noen av disse tiltakene stammer fra politisk hold og at Virke brukes som proxy der politikerne har som målsetting å dra inn mer penger fra folket.

Virke vil ha gebyr for pakkereiser (dn.no)


Inkonsekvens hos Forbrukerrådet

(29. sept. 2020) For mens Forbrukerrådet vil redusere matsvinnet, klarer det samme rådet IKKE å redusere papirsvinnet. Dersom dagens elendige "reservasjonsordning" for uadressert reklame ble endret til krav om forhåndssamtykke, ville det omtrent blitt slutt på uadressert reklame, reklameinnstikkk i aviser og såkalte gratisaviser.

Endring til forhåndssamtlykke kan spare oss for et sted mellom 50 til 100 tusen tonn papir som fraktes unødvendig fra skog til papirfabrikk, til trykkeri, til Posten, til forbrukeren for deretter å bli samlet inn av kommunale søppeltømmere for din regning for å bli gjenvunnet eller brent til CO2. Hva dette betyr av støy, støv, veislitasje, ulykker, CO2 og andre kostnader for oss forbrukere er betydelig. Men Forbrukerrådet velger å sitte og hekke på fingeren. For vår regning.

50 års kamp mot uardressert reklame


Kjøp ikke hus i Spania - du kan bli rettsløs

(6. juli 2020) I fjor flyttet totalt fremmede inn i familien Hokholts feriehus i Torre del Mar. To rettsrunder senere er det fortsatt okkupantene som har dørnøkkelen. Det er bare å konstatere at Spania sitt "rettsvesen" mangler både evne og vilje til å ta fatt i problemet. Vi har bare ett råd: Unngå Spania, og for all del: kjøp ikke eiendom der.

Familien prøver å gjenvinne sitt okkuperte feriehus – har tapt to ganger i spansk rett


Katastrofe for forbrukerne om mer salg flyttes til bensinstasjonene

Virke farer med tøv: matvarer er 60 % dyrere på bensinstasjonene
(25. juni 2020) Iman Winkelmann, leder Virke servicehandel, fikk slippe til på slutten av Dagsnytt 18 i går, han ønsker åpne for salg av øl fra bensinstasjoner og kiosker. Argumentene er snedige: "Vi trenger mer konkurranse", "Bedre tilbud til folket", "Billigere varer" osv.
Se intervjuet med Iman Winkelmann her

Men Iman Winkelmann i Virke vil ikke fortelle oss at bensinstasjonene tar seg uanstendig grovt betalt for å selge mat og drikke. På et lite utvalg av varer lå prisene gjennomsnittlig 60 % over butikkene. I tillegg er utvalget på bensinstasjonene dramatisk mye dårligere enn i butikkene, så når Iman Winkelmann sier at han "kunne handlet alle typer varer" (på bensinstasjon), er det tøv for de fleste i landet.

Matvarekjedene har vist at de er gode til å selge mat med godt utvalg til forbrukervennlige priser. Bensinstasjonene har med sine ublu priser vist at de er uegnet til å selge mat og at det vil være en katastrofe for forbrukerne å flytte mer handel over på bensinstasjonene. Kanskje hver næring burde holde seg til det de er profesjonelle på?

Et annet argument er at tider for salg av øl ikke vil bli utvidet ved at det selges fra bensinstasjoner, dermed vil ikke slikt salg føre til økt tilgjengelighet utenom butikkenes salgstider og hele poenget faller vekk.


Det store fly-røveriet

(12. juni 2020) Nordmenn har forskuddsbetalt feriereiser for 10 milliarder kroner, penger som de nå trolig må se langt etter. Her gjelder ingen "reisegarantifond" eller andre garantier, forbruker-lovverk er satt til side, og pengene har gått inn i det store svarte sluket.

Det er klart, etter dette kommer vi alle til å være uhyre forsiktig med hva som betales forskuddsvis, og næringene kommer til å bruke lang tid til å etablere tillit til nye reisende. Røveriet gir ordet "reise-skatt" en helt ny mening.


En gjenvinnings-fiasko

(4. juni 2020) Tonnevis med sortert plastsøppel kan i verste fall ende opp med å bli brent. Norge har vært et foregangsland for gjenvinning av brukt plast. Nå er gjenvinningen i ferd med å rakne, skriver nrk.no i dag. Og dermed er NRK på nippet til å reise viktige spørsmål:

Hvorfor kan ikke land pålegges å nytte eget avfall som en ressurs? Hvorfor tillates det at avfall eksporteres til andre land, ofte der arbeidere utnyttes kynisk, for gjenvinning der? Dette er råvarer som kan brukes til produksjon av en bråte ulike produkter, hvorfor skjer ikke denne produksjonen i Norge?

Tusenvis av tonn ferdigsortert plast kan bli brent: – En regelrett katastrofe


Proffidrett er Big Business - og ingenting annet

(11. mai 2020) Koronaen har gjort det tydelig for oss alle: Idrett er ingenting annet enn big business. Det dreier seg om svære penger: inntekter fra billettsalg, medlemskap, sponsorer, aktiviteter, og selvfølgelig bevillinger fra Staten og utbytte fra gambling-ruinerte via Norsk Tipping. Inntektene melkes av en eksklusiv klan på toppen - noen av dem kjent for høy sigarføring. Og nå griner de fordi inntektene svikter.

De profesjonelle utøverne har blitt laboratorierotter. Enorme ressurser brukes for å vinne inn hundredeler, redusere luftmotstand, tyne mest mulig ut av en stakkars kropp. Det går på helsen (og av og til livet) løs, men heldigvis kommer disse utøverne fremst i behandlingskøen fordi firmaene deres har betalt store penger på å komme seg først i helsekøen. Og vi gjør slik russerne, finner talentfulle barn og spisser dem slik at de kan hevde seg i toppen når de blir 20 år. Er de riktig uheldig er de ferdig når de er 30 år.

Den frivillige breddeidretten, den med idealistiske ulønte ledere, basert på dugnad og med beskjedne ressurser myntet på vanlige barn og unge og kanskje voksne med, driver ufortrødent videre så godt de kan i disse korona-tider.

Tenk om den statlige pengeflommen til den kommersielle idretten stoppet opp og pengene istedet ble kanalisert til den frivillige breddeidretten via en ny organisasjon som kan lede dette uten utagerende reising på første klasse. Det er selvfølgelig ikke mulig, nasjonalfølelsen trenger broilere på pallen, helst aller øverst, uansett kostnader.


Blir det "tryggere" å kjøpe bolig ???

(24. febr. 2020) Det største problemet boligkjøpere har i dag, er at viktige dokumenter som ferdigattest og brukstillatelse ikke lenger er verdt papiret det står skrevet på. Det offentlige kan når som helst "trekke" disse tillatelsene som er forutsetning for å bo og bruke en kostbar leilighet. Og da velter byggesaksavdelingen problemene over på kjøperne.

Det er de private utbyggerne selv som ordner papirene, byggesaksavdelingen tar bare betalt for en signatur som ikke lenger har noen verdi. For dersom leiligheten er full av feil og mangler og utbygger slår seg konkurs, kan kommunen trekke tilbake tillatelser og kjøper sitter ruinert igjen. Løsningen er ikke flere og grundigere takster. Løsningen er å innføre offentlige dokumenter som folket må kunne stole på. Det er flere måter dette kan tenkes gjennomført på, felles for dem er at når en kommune har gitt ferdigattest, da er bygget ufravikelig godkjent iht. alle gitte krav og dette ugjenkallelige dokumentet kan brukes til f.eks. å ta opp lån.

Blir tryggere å kjøpe bolig
Kjøpte leilighet det er ulovlig å bo i


Er "spise mindre rødt kjøtt" resultat av falsk informasjon?

(3. febr. 2020) Derimot.no har i dag en interessant sak om gassen metan, den som husdyrene fiser og som skal føre til global oppvarming. Noen påstår hårdnakket at dersom vi slutter med husdyr, blir vi kvitt klimaproblemet. Men er dette riktig? Derimot.no hevder at dette kan være feil, at gassen metan sin påvirkning av klimaet blir minimal. Hva som er riktig kan sikkert diskuteres, men det er i hvert fall interessant å sjekke nærmere.

Metan gir minimal drivhuseffekt (Derimot.no)
Mysteriet metan (Cicero.no)


Strømprisene mot null får du liten glede av

(16. jan. 2020) På grunn av mild vinter og mye vind og nedbør, ser det ut til at kraftprisene stuper kanskje ned mot null i sommer. Det morsomme er at når kraftprisene går opp, går din strømregning opp. Når kraftprisene går mot null, går ikke strømregningen ned. Det er bare "næringene" som kan se null-pris. Din strømregning til sommeren blir som normalt.

Analytiker: – Kan få strømpriser ned mot null i sommer (nrk.no)


Bensin-sirkuset fortsetter

(14. mars 2018) Før gikk prisene på drivstoff opp og ned ut fra hvilke ukedag du hadde. Søndag var billigst, fredag var dyrest. Det måtte være slik, sa oljeselskapene, fordi markedskreftene bestemmer prisene! Nå har markedet ombestemt seg. Nå endres prisene fra dag til dag, time til time, uten sammenheng med ukedag. Eller er det ikke markedet? Er det oljeselskapene som kødder med oss?

Et annet element i prispolitikken er forskjellig pris til forskjellige kunder, ulik rabatt med ulike kort. Oljeselskapene har som hovedmålsettingen med denne jojo-prisingen at vi ikke skal vite hva bensin og diesel egentlig koster. Og det har de klart, folk har ikke lenger peiling på hva som er riktig pris på drivstoff.

Forbrukerrådet, konkurransetilsynet og våre avsindige politikere ser ingen problemer med at en viktig vare prises helt vilt. Dersom de vil gjøre det som er best for folket, setter de ned foten for både jojo-prising og ulik prising avhengig av ulike kort.
FOLKET ØNSKER SAMME PRIS PÅ SAMME VARE HELE UKEN.

I årevis har bensinen vært billigst mandag morgen, men sånn er det ikke nødvendigvis lenger (nrk.no)


Drosjene vil ikke kjøre på slavekontrakter

(19. des. 2017) Flere sykehus har inngått avtaler med drosjeselskaper som verken pasienter, drosjesjåførene eller sykehusene er tjent med. Det ser ut som om de helst ønsker at vanlige passasjerer skal finansiere syketransportene.

Man får ofte det man betaler for: En dårlig avtale gir en dårlig tjeneste.

Nå forventes at alle sykehusene kansellerer avtalene og gir pasienter samme drosjetilbudet som resten av befolkningen. Noe annet er simpelthen umoralsk og forkastelig, og misforstått høyrepolitikk.


Telenor har ikke lenger kontroll

(11. des. 2017) Får du pussige oppringinger fra norske mobilnummer og vil sjekke nummeret på gulesider.no? Der får du ikke vite annet enn at "Nummeret brukes til telefonsalg eller lignende tillater ikke omtaler". På godt norsk: Svada, tåkeprat.

Dersom du vil ha klar melding, må du gå til andre ennTelenor. Og hvis du lurer på hvordan nummeret kan være kapret av kjeltringer i India og ikke er stengt? Det gjør vi også. Svaret er enkelt: Norge mangler digitale grenser, det er fri flyt av digitale kjeltringer.
Telefonterror.no gir deg svaret


De selger sauekjøtt billig til utlandet istedenfor å gi tilbud til nordmenn

(30. okt. 2017) Vi har overflod av sauekjøtt, og bøndene må nå nærmest gi vekk saueskrottene gratis. Men tror du vi i Norge får glede av det? Ikke tale om. Før vil de sende sauekjøttet til utlandet eller dypfryse det i hundrede år. Vi skal ikke ha noe av at prisen senkes for å øke etterspørselen for å bli kvitt saueberget. Nordmenn skal betale dyrt, dermed basta. Sier våre avsindige politikere. Og kjøttlageret skyldes IKKE dårlig markedsføring av lammekjøtt slik noen påstår. Det skyldes for høye priser.

Bonden får fem øre kiloen for sauen
Norske bønder kan bare glemme å eksportere subsidiert norsk kjøtt til fattige land i fremtiden (nrk 01.11)


Forbrukerne svindles systematisk. Politikerne gir faen.

(17. april 2017) Bensinprisene varierer fra 16,40 til 12,74 kroner literen i løpet av en uke. De kaller det "markedskrefter" og "sunn konkurranse". Vi kaller det svindel. Hensikten med jojo-prisene er selvfølgelig å tjene litt ekstra, foruten å sørge for at forbrukerne ikke vet hva bensinen egentlig koster.

Men verre er det at hvis du ringer en bensinstasjon og spør: "Hva koster bensinen i dag?" får du som svar at "Det har vi ikke lov å si." Tenk deg om du skulle ha forsikring eller kjøpe materialer til huset, og leverandøren svarte på telefonen: "Det har jeg ikke lov til å si". Men det er helt greit for våre avsindige politikere, likeså forbrukermyndighetene som er ansatt av politikerne for å strø sand på galskapen til de samme politikerne. (Trodde du forbrukermyndighetene var til for forbrukerne sin del ???)
Det sterkeste virkemidlet forbrukerrådet har er å si "dette er bekymringsfullt" !!!

Kunne spart 183 kroner på en tank (e24.no)


SENSUR: stopper pris-app for dagligvarer

(29. nov. 2016) Næringsminister Monica Mæland vil beskytte forbrukerne. Mot dem selv. Derfor har hun etter råd fra konkurransetilsynet satt ned foten for en app som viser folk hvor de kan kjøpe de billigste dagligvarene. Hun vil ikke at folk skal vite hvor de kan handle billigst. Det er skadelig for konkurransen, mener hun. Derfor har hun sensurert vekk all informasjon om priser fra appen. Monica Mæland mener hun har rett til å overprøve forbruker-myndighetene sin kamp for forbrukerne, mens hun kjenner Stalin rykker til i høyrefoten.

På samme vis er næringsministeren er lykkelig over hvordan oljeselskapene forvalter bensinprisene. Fordi prisene går opp og ned fra time til time, er det ikke lenger et menneske i dette landet som vet hva bensin egentlig skal koste. Dette synes Monica Mæland er ypperlig. Uvitende forbrukere er GODE forbrukere. Akkurat som folkefiendtlige politikere er GODE politikere.

Regjeringen vil ikke gi kundene tilgang til matvareprisene. (nrk.no)


Butikkene selger epler som er et år gamle ...

(16. juli 2016) An apple a day keeps the doctor away ?
Denne lille dokumentaren viser deg hvordan eplene du kjøper i butikken kanskje er et år gamle. Velbekomme!

When You Buy An Apple, It's Already 1 Year Old (liveleak.com)


Nå manipulerer de strømprisen igjen !

Strømprisen har økt med 31 prosent det siste året

(11. juli 2016) DN har i dag en interessant artikkel om prisveksten i Norge. Konsumprisindeksen (kpi) økte med 3,7 prosent fra juni ifjor til juni i år, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). På månedsbasis var kpi opp 0,6 prosent, skriver dn.no
Årsak? Strømprisene, som har økt med 31 prosent det siste året, var den største bidragsyteren til årveksten i kpi.

Men fyllingsgraden er 20 % høyere enn i fjor !!!

Det morsomme er at det nå er MER vann i magasinene enn på samme tid i fjor, rundt 20 % mer. Dermed skulle egentlig prisene på kraft vært lavere selv med vesentlig mindre snømengder igjen i fjellet i forhold til i fjor.

Prisene stiger mer enn ventet - på grunn av høyere strømpriser
Figuren om fyllingsgraden finner du hos NVE her ...


Oljeselskapene oppfører seg som kjeltringer

(3. juli 2016) Bensinprisene i dette landet går opp og ned som en jojo. Det henger ikke sammen med oljeprisen, dollarverdien, valutakursen eller tilbudet, det henger sammen med ukedagene og oljeselskapenes velbefinnende. I løpet av en uke kan prisene fra samme innkjøpet endres med to kroner literen, det er rundt 15 %. Bare på en dag kan prisene endres flere ganger. Hensikten med stuntet er todelt.

  • de ønsker at forvirringen skal bli total, at ingen skal vite hva bensin EGENTLIG koster
  • de vil tjene mere penger enn de ville klare ved en jevn pris

For dem som er i tvil: dette er politikerne sitt ansvar. Det er politikerne sin feil.
Vi har nemlig politikere i dette landet som verken har kompetanse eller evne eller vilje til å se galskapen og gjøre noe for å stoppe den.
Bilistene bøyer seg i støvet og betaler den til enhver tid gjeldende svindelpris. Og oljeselskapene? De tar den så langt ut som de klarer til enhver tid. Ordet er profitt, profitt, profitt! Og denne lavpannete oppførselen kommer de til å fortsette med inntil politikerne sier stopp.


Kraftig økning i dyre forbrukslån, politikerne er handlingslammet

(5. juni 2016) Finansnæringene vil heller tjene 15 % rentepåslag enn 2 % rentepåslag. Derfor pusher de dyre penger til alle, også til folk som åpenbart ikke er i stand til å betjene slik gjeld. De taper litt penger her og der, men tjener totalt sett grovt og uanstendig. Og politikerne er som vanlig håpløst handlingslammet.

Det politikerne KUNNE gjort var å ansvarliggjøre næringene ved å si at de som kaster penger etter folk som åpenbart ikke ikke er i stand til å betjene slik gjeld, får ta ansvaret for pushingen selv og sitte alene med tapet. Dette vil ikke politikerne, selvfølgelig, for de representerer næringene som tjener penger på det, ikke folket som blør av det. Det er trist, men ikke noe nytt, og det vil ikke endre seg.

I fjor auka forbrukslångjelda til Ola Nordmann med 12,4 prosent. (nrk.no)


Hvordan Reitan gir forbrukerne dyrere varer

(22. mars 2015) Unge Ole Robert Reitan sier at hans mål er å gi forbrukerne billigere varer. Men istedet velger han å kjøre 15 tonn marsipan på dungen fremfor å selge den billig til forbrukerne. Dette sier veldig mye om hva Reitan egentlig vil gi forbrukerne, og det sier dessverre mye om hans forretningsetikk.

Sjokoladekrigen: 15 tonn maripansjokolade til gjenvinning (nrk.no)


Hvis du klarer å svindle skjorten av folk, er det din fortjeneste !

(20. mars 2015) En kvinne fikk en regning på knappe 100.000 kroner fra elektrikeren etter en relativt liten jobb. Det viste seg at han hadde brukt gaffel da han førte opp prisene på materiellet som var gått med. Timesatsen var grei nok. Hun gikk til forbrukermyndighetene og fikk regningen halvert. Hvor ligger problemet ?

Problemet er at Norge nå er blitt så uregulert at svindel er blitt legitimt. Politikerne ser problemet, men sitter og hekker på fingeren istedenfor å gjøre det som bør gjøres. Hva kan gjøres ? Jo, politikerne kan kreve at håndtverkerne (alle fag!) bruker kjedenes utsalgspriser til kundene sine, og lever av den rabatten de får som håndtverkere, et sted mellom 20 og 80 %, det varierer fra varegruppe til varegruppe. Dette er en normal måte å kalkulere for hos mange, og gir grei fortjeneste for anstendige folk som ikke er for grådige. Dermed kan alle kunder enkelt kalkulere hva en jobb vil koste i forkant eller kontrollere en faktura i etterkant.


Du kan få 25 % rabatt på matvarene !

Kjøp større enheter.
Med noen enkle grep kan du få mye, mye mer for pengene dine. Her er oppskriften: Kjøp større enheter der det er praktisk mulig for deg !

Tenk deg en liten vare på 100 gram i en pen liten eske som koster 20 kroner (oppgitt kilopris 200 kroner). Hva tror du butikken måtte ta for å selge en tom eske for å dekke administrasjon, markedsføring, honorar til eierne, transport, lagerstyring, renter, fortjeneste osv. ? Svaret er trolig 10 kroner. Det betyr at selve varen koster 10 kroner til kilopris 100 kroner.

Hva vil en DOBBELT så stor vare koste ?
Samme pene lille esken eller litt større, med en vare som inneholder 200 gram vil nemlig ikke koste dobbelt så mye. Tom-godset krever fortsatt rundt 10 kroner, og 2 x innhold = 20 kroner, prisen blir 30 kroner. Istedenfor å kjøpe 2 stk. for 20 kroner stykket, kan du kjøpe 1 stk. dobbelt så stor til 30 kroner.

Du får altså 25 % rabatt ved å kjøpe en dobbelt så store varer. Det blir 25 % billigere for deg. Du sparer en fjerdedel av pengene dine. Og når du studerer priser for større enheter, vil du finne at dette er regelen: En dobbelt så stor vare skal bare koste rundt 1,5 ganger mer. (NB: her snakker vi om små varer til under 100-lappen.)

Dette vet selvfølgelig kjedene.
Både kjedene og butikkene vet at de har en fortjeneste på hver eneste enhet de selger til deg. De tjener mye mer penger hvis du kjøper mange små enheter istedenfor halvparten så mange store enheter. Derfor har enkelte kjeder ganske enkelt fjernet større emballasjer slik at du må kjøpe mange små. De vil tjene penger på deg mange ganger. Kanskje litt ufint, men en lett måte å tjene penger på. Mange steder gir deg heller ingen rabatt når du kjøper i store emballasjer. Da regner de enhetspris x antall enheter. Det er også feil kalkulert, så feil at det grenser til svindel.