Luxemburg med gratis offentlig transport

(1. mars 2020) Skatteparadiset Luxemburg klarer det som oljeparadiset Norge ikke makter: Gi gratis kollektivtransport til innbyggerne finansiert over skatteseddelen. Men så er jo norske politikere (også innen Frp) kjent for å være mer interessert i ulike avgiftsordninger, selv på grønne løsninger, spesielt "flate" avgifter som rammer alle likt og bidrar til å endre skattetrykket vekk fra de rikeste.

Fra og med søndag 1. mars er offentlig transport gratis i det lille landet Luxemburg (nrk.no)


Ny jernbane bruker under tre timer Bergen - Oslo

(14. febr. 2020) "Nye veier" ønsker at vi skal bruker mer penger på vei og få øket trafikk, og NRK omtaler nå forslaget til "Nye veier" om firefelts motorvei mellom Oslo og Bergen der man i 110 km/timen kan kjøre på fire timer. Overskrift, ingress og foto ser ut til å promotere "Nye veier" sine behov for egen virksomhet, men nede i saken står også noe om alternativet jernbane.

Ny tospors jernbane vil nemlig kunne frakte personer mye raskere og behageligere i rundt 200 km/timen på en av Europas mest flydde strekninger på under tre timer, nesten samme tiden folk bruker på å reise til og fra flyplassene og vente på boarding. Nattestid kan sporet benyttes av godstog. Miljøgevinsten er formidabel.

Såvidt vites er det ennå ikke tatt en avgjørelse at det skal bygges tospors høyhastighetsbane mellom Bergen og Oslo. Slik avgjørelse ble etterlyst i 2007 som den viktigste beslutningen politikerne kunne ta innen samferdsel den gang. Men fremdeles ser det ut til at politikerne sitter og hekker på fingeren.

Les saken på NRK her ...


Innfører «matvaretog» – gir 13.000 færre vogntog på veiene

(12. des. 2019) Dagens gladnyhet er fra NRK: Matvaregrossist, fraktselskaper og oppdrettsfirma inngår «unikt» samarbeid på Nordlandsbanen. Resultat: 13.000 færre trailere på veiene. Thumbs up og smilefjes til ASKO, CargoNet, Meyership og Nova Sea.

Det morsomme er at det er mange andre områder der man kan redusere trafikk, redusere utslipp, gjøre verden til et litt bedre sted. Dersom Norge nå er blitt litt mer løsningsorientert og litt mindre problemorientert, kan dette gå rette veien!

Gladnyhet: Mat på jernbane sparer miljøet (nrk.no)


Det haster for Høyre å kvitte seg med toget

(4. sept. 2019) Høyre vil fremskynde å dele ut jernbanestrektninger til private slik at kontrakter kan signeres før Stortingsvalget i 2021. Dermed blir en ny regjering bundet opp av avtalene som Høyre inngår. Vi minnes 4. sept. 2014 da høyrekvinnen Linda Hofstad Helleland uttalte seg i et intervju med VG om jernbane-satsingen til Høyre. Hun sa: "Vi skal skvise så mye tannkrem ut av tuben at Ap ikke får puttet det tilbake."

Dersom Jonas Gahr Støre har baller, hvilket vi faktisk betviler, kan han allerede nå si følgende: "Dersom de blåblå tar en slik avgjørelse rett før neste Stortingsvalg, vil vi kansellere kontraktene. Milliardene til erstatningskrav vil vi ta inn med ekstra skatt på aksjeutbytte til selskaper (i dag skattefritt), med skatt på formuer over 10 millioner kroner, med skatt på arv over 10 millioner kroner og med skatt på eiendom verdt over 10 millioner kroner."


Suger penger av bompengekassa

(19. juni 2019) Lederne i de utallige bompengeselskapene er ikke bare høyt lønnet, de bevilger seg selv drøssevis med goder fra den kassa som skulle vært brukt til å nedbetale veiprosjektene. Alltid kjekt med et sugerør i en kasse. Nå sier samferdselsministeren "fy, fy, dette må dere slutte med", mens direktørene ler hele veien til bardisken. Kjekt med litt luksus, særlig når lureriet ikke får noen konsekvenser.

Millionlønninger, flyreiser til Australia, sprit og standup


Saneringen av NSB

(17. juni 2019) 4. sept. 2014 hadde høyrekvinnen Linda Hofstad Helleland et intervju med VG om jernbane-satsingen til Høyre. Her uttalte hun: "Vi skal skvise så mye tannkrem ut av tuben at Ap ikke får puttet det tilbake. Dette skal bli en modernisering på linje med da Høyre liberaliserte telemarkedet." Bakgrunnen for uttalelsen er at Linda Helleland, den gang leder av Stortingets transportkomité, håpet å se de første nye, konkurranseutsatte togene på skinnene i løpet av 2016, og det på en måte som AP aldri skulle klare å snu. Og nå skal de gjøre jobben ferdig før de taper ved neste valg.

I dag ser vi at resten av det som en gang var NSB er blitt sanert vekk.


"Dette er togets lokomotivfører som ønsker velkommen ombord ...

 • (6. mai 2019) Dette toget drives i dag av Vy gruppen AS.
 • Togsettet eies av Norske Tog AS
 • og vedlikehodles av Mantena AS
 • Billetten din kommer fra Entur AS
 • Automatene ombord er fra Togservice
 • men det er Vy trafikkservice som har rengjort toget
 • Jernbanen vi kjører på eies av Bane NOR
 • Den holdes vedlike av blant annet Spordrift AS, Baneservice AS og Norsk jernbanedrift AS
 • Har du spørsmål, kontakt togets konduktør, hun går i NSB uniform"

Avviklingen av statsbanene i Norge

(20 okt. 2018) The Times lurer på hva i all verden det er vi holder på med her i Norge. Mange av oss forstår det ikke helt selv. Det hele begynte for alvor da Høyrekreftene kom til makten i 2013 for å avvikle norsk velferdsstat og norsk eierskap av ressursene.

4. sept. 2014 hadde høyrekvinnen Linda Hofstad Helleland et intervju med VG om jernbane-satsingen til Høyre. Her uttalte hun:
"Vi skal skvise så mye tannkrem ut av tuben at Ap ikke får puttet det tilbake.
Dette skal bli en modernisering på linje med da Høyre liberaliserte telemarkedet." Bakgrunnen for uttalelsen er at Linda Helleland, som leder Stortingets transportkomité, håper å se de første nye, konkurranseutsatte togene på skinnene i løpet av 2016, og det på en måte som AP aldri skulle klare å snu. Og nå skal de skynde seg slik at de klarer jobben før de taper neste valg.

Det er liten tvil om at NSB har tatt inn gode penger på strekningen. Men det er penger som har gått til NSB utbygging, drift, vedlikehold og nyanskaffelser, og selvfølgelig skatt, dels er det penger som har gått tilbake til Staten som utbytte. Disse pengene vil nå forsvinne både fra Staten og NSB.

Vi kaller det idioti i særklasse.

Det er å håpe at de ikke rekker å "privatisere" mer i uoppsigelige avtaler før Arbeiderpartiet vinner neste valg.


Mens EL-biler er fritatt moms, betaler du full moms for en sykkel

(25. august 2018) Det er ikke lett å være politiker og se tingene i en helhet, prioritere riktig og logisk. Og så har vi jo alle lobbyistene som påvirker dem, trekker dem i den ene eller andre retningen som om politikerne var noen (korrupte?) maneter som fulgte strømmen rundt i vannet ...

For det er unektelig pussig at en Tesla er fritatt for moms - helt fritatt - mens du betaler full moms på en sykkel. Enten du tenker helse, miljø, ressursmisbruk, plassbehov, veistøy eller annet, så griner latterligheten i øynene dine. Men, som sagt, det er ikke lett å være politiker ...


Norge har verdens tredje høyeste bensinpris

(25. august 2018) Bare Island og Hongkong har høyere veiledende bensinpris enn Norge nå. Blant oljeproduserende land har Norge den høyeste bensinpris i verden. Andre oljeproduserende land lar gjerne innbyggerne nyte godt av fordelen ved å produsere eget drivstoff, mens norske politikere typisk ser muligheten til å bløgge innbyggerne for avgifter.

Jojo-prisingen til kjedene fortsetter med uforminsket galskap, likeså systemet med ulike rabatter til ulike grupper. De som betaler mest, er ofte de som har minst ressurser. Dette er også typisk norsk. Og den latterlige praksisen med aldri å oppgi øyeblikkets pris over telefon fotsetter, du må selv kjøre dit og se. Kan du tenke deg hvordan det ville være dersom andre næringer praktiserte det samme?


La årsavgiften for bil følge kjørelengden

(21. des. 2017) Veiavgiften til Staten innkreves nå av forsikringsselskapet ditt, og det åpner for geniale muligheter. Nå kan Staten innføre veiavgift i forhold til kjørelengden, fordi forsikringselskapet vet hvor langt du kjører. Det betyr at du som har en liten bensinbil og kjører 8000 km. i året, kan betale vesentlig mindre avgift enn han som kjører 30.000 kilometer med dieselbil.
Ordningen stimulerer til å kjøre mindre, og åpner for mer rettferdig fordeling av avgiften.

Den nye årsavgiften - gir nye muligheter!
Her ser du hva engangsavgiften blir på over 4.000 personbiler i 2018 (bilnorge.no)


Norsk molbo-politikk for samferdsel

(22. nov. 2017) Fylkesrådmannen vil fraråde at det bygges en bro til en milliard kroner selv om Staten gir pengene. Fylket må nemlig betale rentene på et sted mellom 350 og 560 millioner kroner året, og det har de ikke råd til. Samtidig minnes vi historien fra november 2011: Oljefondet lånte bort 61 milliarder kroner til bygging av tyske motorveier til 1,8 prosent rente. Det ser ut som politikerne våre ønsker å utvikle alle land i verden unntatt Norge.

Fylkesrådmann advarer mot å erstatte ferge med en ny bro (bt.no)
Veiprosjekter her hjemme får skyhøye renter, tyskerne låne norske oljepenger nesten gratis (TU)


Jernbanestreik mot utflagging ?

(26. okt. 2016) Togstreiken handler ikke om penger. Den handler om frykt for utflagging og anbuds-shopping av kommunikasjon. En måte å bekjempe dette er å stille krav til kompetanse. Kravet er berettiget, vi ser allerede livsfarlige vogntog på veiene der kompetanse mangler fullstendig og der papirene er kjøpt på svartebørsen i Polen. Slik vil vi ikke ha det på jernbanen.

4. sept. 2014 hadde høyrekvinnen Linda Hofstad Helleland et intervju med VG om jernbane-satsingen til Høyre. Her uttalte hun:
"Vi skal skvise så mye tannkrem ut av tuben at Ap ikke får puttet det tilbake.
Dette skal bli en modernisering på linje med da Høyre liberaliserte telemarkedet." Bakgrunnen for uttalelsen er at Linda Helleland, som leder Stortingets transportkomité, håper å se de første nye, konkurranseutsatte togene på skinnene i løpet av 2016, og det på en måte som AP aldri skulle klare å snu. Og nå skal de skynde seg slik at de klarer jobben før de taper neste valg.

Helvetes idioter.


Er det greit at noen få betaler for nye veier til alle ?

(18. juli 2016) Bompengeinntektene på flere veiprosjekter stuper. Hvorfor? Fordi folk spesielt i disse områdene kjøper el-biler og kjører gratis i alle bompasseringer. Det er jo kjekt for dem som sier de vil ha mindre trafikk eller mindre forurensning. Men nå ser bompengeselskapene at de mister millioninntekter, og det liker de ikke. Derfor vil de øke prisene for passeringer. For vanlige biler. Elbilene skal få kjøre gratis fortsatt.

Dette går faen ta ikke an !!!

Det er fullstendig utilbørlig å forvente at noen av veienes brukere skal betale for alle. Det er grov diskriminering og urettferdig beskatning av nærmest kriminell art. Det er nå på tide å forvente at alle betaler for veiene i dette landet. Dessverre kan vi ikke gjøre det over skatteseddelen, fordi uanstendige sentralpolitikere vil bruke 265 milliarder skattekroner kroner på nye jagerfly de neste 30 årene.

Hver dag krever Frps samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen inn over 24 millioner i bompenger. Det er norsk rekord. (vg.no)
Bergenserne betaler mindre i bompenger pga. elbiler og rushtidsavgift (nrk.no)


Samferdselsministeren vil ikke redusere trafikken med en halv million tonn

(31. mars 2016) 29. februar i år gikk samferdselsministeren ut på TV med brask og bram. Han etterlyste tiltak for å redusere trafikk og spare CO2, og oppfordret folk å sende inn forslag.

Så det ble sendt inn forslag hvordan han kunne spare 200.000 tonn CO2 og forhindre at 100.000 tonn unødvendig papir ble fraktet fem ganger på veiene fra skogen til papirfabrikkene, til trykkeriene, til Posten, til alle mottakere av post, for tilslutt å bli samlet inn av renholdsverk landet over og bli brent eller resirkulert eller eksportert til Sverige. Det blir en halv million tonn redusert transport på norske veier hvert år, og redusert CO2-utslipp tilsvarende en femtedels månelanding på Mongstad.

"En halv million tonn redusert transport er ikke mitt bord!"

Svaret fra Samferdselsdepartementet forbløffet, ministeren var ikke interessert. De takket for innspill, men sa det var ikke deres bord. Dette handler om uadressert reklame, og det er regulert av Markedsføringsloven som er ansvaret til Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet. Ikke "Takk for innspillet, dette skal vi ta tak i", ikke "Flott å kunne redusere transporten på veiene med en halv million tonn", ikke "Vi vil kontakte Barne- likestillings- og inkluderingsministeren og sørge for at tiltaket blir gjennomført."

Dersom den godeste samferdselsministeren hadde noen baller mellom beina, ville han innkalt Barne- likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne pluss klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen og ordnet opp i denne avsindige galskapen.

Brevet til Samferdselsministeren mailet 1. mars og her er svaret fra Samferdselsdepartementet 29. mars.
Mer om postkassereklame - helt tilbake til 2004


El-biler = snyltende gratispassasjerer

(17. febr. 2016) Askøy fant ut at en smart måte å oppruste Fylkesveiene (du vet de veiene som egentlig skal betales av Fylket !) var å innkreve bompenger. Mange liker ikke være med på å betale, og har derfor kjøpt seg el-bil for å kjøre gratis i bomringene. Nå får Askøy inn for lite penger, og må heve bomtakstene med 25 prosent for at de skal fortsette å bygge veier til de snyltende el-bilene og alle andre biler.

Nå kan bomtaksten på Askøy økes med 25 prosent (Askøyværingen)


Miljøorganisasjonene og MDG vil trolig gå MOT Ringeriksbanen

(30. aug. 2015) Omsider har regjeringen bestemt at Ringeriksbanen skal starte opp, med kombinert bane og vei som korter reisetiden til Oslo med 1 time. Dette synes ikke de grønne gir noen miljøgevinst, og vil gå imot det. Kjekt å vite før valget hvis man ønsker å leve under mottoet "Den som står stille, kommer ikke noe sted."

26 milliarder til ny Ringeriksbane (nrk.no)
Miljøorganisasjoner: Ringeriksbanen er ikke miljøvennlig (nrk.no)


Halve bybanen til Fyllingsdalen er allerede ferdiglaget

Men politikerne vil ikke bruke eksisterende trasé til Minde
(24. april 2015) Her er det allerede laget spor fra sentrum til Minde som har kapasitet til mange flere baner, for flere hundre millioner kroner. På Minde kan banen svinge til Fyllingsdalen i ny tunnell. Hvis man noen gang seinere får mulighet til å lage bane til Haukeland, så bygger man det, trolig videre til Natland, men det er en annen sak.

På bildet er eksisterende trasé rød strek
Dersom man bruker eksisterende trasé og svinger rett til Fyllingsdalen fra Minde, sparer man to års anleggstid og flere hundre millioner kroner. Å gjøre noe annet er simpelthen galskap og misbruk av skattebetalernes penger.

Bergensavisene er tause
Både BT og BA er mailet og anmodet om å skrive om at halvparten av bybanen til Fyllingsdalen faktisk er ferdiglaget frem til Minde og ikke trenger lages en gang til. Det mangler bare siste tunnellen så er alt ferdig. Men dette vil de ikke skrive noe om.


Galskap: Flytting av enorme steinmasser i Bergen

(6. april 2015) NSB skal lage ny tunnell fra Bergen til Arna. Massene skal tas ut i Arna, øst for Bergen. Men så har noen glupinger funnet ut at massene skal brukes på Askøy, det er vest for Bergen. 50.000 (femtitusen) lastebillass skal fraktes fra Indre Arna til Kollevågen på Askøy. Gjennom Bergen. Distansen er 53 kilometer hver vei.

Men det blir bedre: Alle massene kunne vært benyttet lokalt i Arna. Det vil de ikke. Nå gjenstår å se om 250.000 bergensere og 30.000 Askøyværinger reiser seg i protest, for slik galskap må stoppes.

Hvorfor vil kommunen frakte 50.000 trailerlass med stein fra Arna til Askøy, når det kan brukes bedre lokalt? (bt.no)


BT's leder har en agenda: Selg flytoget

(11. jan. 2014) Redaktøren i Bergens Tidende har fått jobb som lobbyist og påvirker i sin leder i dag. Denne gangen vil han selge flytoget. Flytoget fikk ettergitt 7 milliarder kroner i gjeld fra deg og meg, og er derfor blitt en vellykket bedrift.

Ved å selge flytoget til utenlandske aktører, oppnår BT flere ting: For det første betaler ikke utenlandske aktører skatt i Norge pga. internfakturering og triksing, dermed mister Staten skatteinntektene fra selskapet. Gevinst på aksjer eiet av utlendinger, blir heller ikke beskattet i Norge, dermed mister Staten personinntekter. De 7 milliardene som folket har ettergitt flytoget vil BT gjerne slå en strek over i sin helhet og gi på kjøpet. Dette er bemerkelsesverdig forvaltning av folkets interesser. Vi gratulerer, og håper BT's redaktør har fått godt betalt for innspillet.

Selg! Selg! Selg Flytoget! Statens eierskap i næringslivet bør reduseres (bt.no)
Næringspolitisk talsmann Høyre Gunnar Gundersen får på pukkelen etter kronikk på nrk/ytring
Nå skal de selge arvesølvet vårt igjen ! (les det vi har skrevet før...)


EL-bil galskapen herjer blant politikerne

(16. sept. 2014) Mens de som reiser kollektivt i Oslo subsidieres med 6.000 kroner årlig, blir hver eier av el-bilen Tesla subsidiert med mellom 44.000 og 100.000 kroner. Dersom kollektivreisende hadde blitt subsidiert med samme sats, ville de fått utbetalt rundt 70 kroner hver gang de tok bussen.

Bør kollektivreiser finansieres over skatteseddelen ?
Kan det tenkes et system der alle kollektivreiser er gratis og betalt over skatteseddelen ? Ikke bare gir dette et godt incentiv for å reise kollektivt (i og med at man alt har betalt for det !), men det vil mange steder gjøre kollektivtrafikken raskere og mer effektiv. Enkelte busselskap bruker mer tid på å ta betalt enn for å kjøre, i tillegg sparer samfunnet kostnader til billettkontroll og salg.

Elbiler må subsidieres annerledes (ba.no)


Borgerlig motstand mot Bergensbanen

(11. mai 2013) BT har idag en artikkel på side 11 om Bergensbanen og Ringeriksbanen (strekningen Hønefoss - Oslo). Dette gir grunn til å tro at dagens interesse for nysatsing kan høre inn under kategorien "valgflesk". Nå skal vi definitivt ikke påstå at de rødgrønne har utmerket seg forskjellig fra de borgerlige i denne saken selv om de nå kommer med litt penger i siste sving. I artikkelen fremkommer informasjon som vi ikke visste:
 • Venstres samferdselsminister Torild Skogsholm stoppet Ringeriksbanen i Bondevik2-regjeringen
 • Hun mente at en rekke andre baneprosjekter må prioriteres før Ringeriksbanen
 • FRP la frem forslag om at alt arbeid med Ringeriksbanen ble avsluttet (før jul 2002)
 • FRP ønsket i 2004 å legge ned Bergensbanen og erstatte den med motorvei
 • FRP ønsket i 2006 å kutte overføringene til drift og vedlikehold av Bergensbanen og selge eiendommene
 • Høyre, Krf og Venstre stoppet tiltak som ville korte ned reistetid på Bergensbanen i 2002
Samfunnsøkonomisk suksess. Strekningen Oslo - Bergen er en av Europas mest trafikkerte flystrekninger. Fly slipper ut mye CO2 i høye luftlag. En tospors høyhastighetsbane mellom Oslo og Bergen vil kunne frakte passasjerer om dagen på 3 - 4 timer, og gods om natten. En slik bane må simpelthen bare bli en samfunnsøkonomisk suksess. I dag tar det lenger tid å reise med tog Oslo - Bergen enn i 1968 da togene gikk over Roa. Ny tosport høyhastighetsbane vil over 30 år koste det samme som nye jagerfly. Ny ringeriksbane blir neppe påbegynt før om 5 (fem) år. Dette heter handlekraft på politisk. På godt norsk heter det uansvarlig.


Høyre vil konkurranseutsette Flåmsbanen

Alle statlige "gullgruver" skal privatiseres (23. febr. 2013) Helt i tråd med Høyre sin ideologi, ønsker Høyre at Flåmsbanen skal konkurranseutsettes. Denne banen har vært en melkeku for regionen, og har nå et årlig overskudd på 30 millioner kroner. Avtalen NSB hadde om Flåmsbanen er nå utløpt, og NSB vil drive videre for egen regning og beholde overskuddet selv. NSB vil bruke gevinsten fra banen på NSB, ikke til andre formål. Samtidig har de planer om å ruste opp vognparken bedydelig. Dette liker Høyre dårlig.

Privatisering av gevinstene, sosialisering av tapene. Det kan se ut som Høyre liker at Staten tar over alle tapsforetak, mens private skal få gleden av alle gevinstforetak. Vi har jo hørt denne her før. Hans Magnus Enzensberger skrev det samme i sin bok "Det myke monsteret Brussel eller umyndiggjøringen av Europa". Her omtaler han privatisering innen EU generelt. Vi så det samme etter bankkrisen i USA: det er greitt at de private høster gevinstene dersom bare Staten stepper inn og rydder opp i tapene og sender regningen til folket. Overskriften "Privatisering av gevinstene og sosialisering av tapene" sier alt. Vi som mener NSB også bør få tilført inntektene fra "gode" linjer, må finne noe annet å stemme på enn Høyre.

NSB vil ikke lenger se på at inntektene fra Flåmsbana skal brukes til turistvikling i Sogn. (bt.no)


Samferdselsmessig skivebom

Bemerkelsesverdig liten satsing på jernbane. (19. jan. 2013) I dag tar toget lengre tid mellom Oslo og Bergen enn for 30 år siden. Handlingslammelsen og beslutningsvegringen til politikerne er total, og det de sier i praksis er: Vi vil IKKE ha jernbane mellom de store byene her i landet. Samtidig vet politikerne at strekningen Oslo - Bergen er en av de mest trafikkerte flystrekningene i Europa og at mengder gods går på vei istedenfor jernbane fordi det ikke er kapasitet på jernbanen.

Flyplassene rustes opp for milliardbeløp. I 2007 skrev vi at Avinor ønsket ruste opp flyplasser for 55 milliarder kroner, i håp om at antall reisende skulle øke fra 33 millioner reisende i 2007 til 85 millioner innen 2040. Investeringene viser hvilken enorm vilje våre politikere har til å satse på økt flytrafikk, en prioritering som helt åpenbart går på jernbanens bekostning. Nå kommer ny fløy på Gardermoen, ny terminal og rullebane nummer to i Bergen. Det kan nesten se ut som flytrafikk representerer et inntektspotensiale, mens de ser på jernbane som en omkostning.

Miljømessig katastrofe. Flyene slipper ut enorme mengder CO2 i høye luftlag, og selv om flymotorene er blitt ørlite mer miljøvennlige (les: litt mindre ødeleggende !), er det liten grunn til å juble over økt forurensning i høye luftlag. Når folk flyr mellom Oslo og Bergen, er det fordi jernbanen ikke er noe alternativ. Dersom toget tok 3 - 4 timer, ville dette endret bildet fullstendig.

Luftfarten er ingen løsning på klimaproblemet. (dagbladet.no)

Enkelt å begynne ... Det første våre politikere kan gjøre er å bygge ut Romerriketunnellen som ble vedtatt for 20 år siden. Så vet vi at det skal lages ny Ulrikstunnell ved Bergen. Her kan man sette inn en boremaskin (gjerne leiet fra Sveits, USA eller Tyskland) som kan fortsette hele veien til Finse, for deretter å snu og bore seg tilbake igjen. Dette innebærer at nye strekninger kan tas ibruk etterhvert som de blir ferdige.

Samfunnsøkonomisk lønnsom ! Vi påstår at en tospors høyhastighetsbane Oslo - Bergen som frakter passasjerer om dagen og gods om natten vil bli samfunnsøkonomisk lønnsom. Foruten at trafikkgrunnlaget er stort nok til at investeringene vil betale seg, får vi et positivt klimaregnskap med redusert flyging, vi får redusert tungtrafikk på veiene med redusert antall ulykker, og vi får mulighet til å reise Oslo - Bergen på ren elektrisk kraft i generasjoner fremover.

Hva er det egentlig som driver politikerne ? Det er fristende å spørre, tatt i betraktning at de har vedtatt innkjøp av nye kampfly som vil koste det samme som ny tosporst høyhastighetsbane Oslo - Bergen. Begge deler er anslått til 235 milliarder kroner over 30 år. (Disse flyene er allerede avlegs teknologi - i dag bruker man ikke jagerfly men ubemannete droner.) Trolig foreligger det et profesjonelt smøre- og korrupsjonsapparat bak innkjøpene av jagerfly som jernbanen aldri vil kunnne konkurrere med, og det er trist av flere grunner. Beslutningsviljen for nye jagerfly er like stor som beslutningsvegringen for ny Bergensbane.

En folkets kontrollkommisjon ? Dersom vi hadde en uavhengig kontrollkomite i dette landet, ville dette vært en sak for dem. Men det har vi ikke, det er de samme bukkene som passer havresekken ... Kanskje det er på plass med en "Folkets kommisjon", uavhengig av politikere og partier, som kan spørre politikerne hva i helvete de holder på med, og hvorfor de holder på med det ?


NSB satser på helt andre ting enn tog

(7. des. 2012) Lurer du på hvorfor togene bruker lenger tid til Oslo i dag enn i 1980 ? Det er fordi NSB nå satser på helt andre ting enn tog, konsepter med mye større inntjening. Alle eiendommer til NSB er utskilt i eget selskap som heter ROM eiendom som NSB eier. ROM skal bygge forretningsbygg på 15.000 kvadratmeter på jernbanestasjonen i Bergen med butikker og kontorlokaler. DNB Næringsmegling har fått oppdraget med å skaffe leietakere til bygget.

Akkurat som Statkraft som i dag for det meste bygger ut kraft i andre land (det er mer lønnsomt) og Statnett som syns det er viktigere å sikre kabling ut av landet enn internt i landet, er NSB sin nye strategi å holde på med noe helt annet enn tog. For samtidig ser vi at publikumstjenester legges ned, det er knapt noe sted man kan kjøpe billetter igjen, og resterende jernbanelokaler blir leiet ut til andre ting. Det er helt åpenbart at NSB satser på andre ting enn reisende. Derfor er det helt naturlig for NSB å bygge kontorbygg.

NSB vil bygge 15.000 kvadratmeter nytt forretningsbygg i Bergen (bt.no)Det er ikke samfunnsøkonomisk å bygge tospors jernbane.

(4. mai 2012) Tospors høyhastighetsbane mellom Bergen og Oslo vil over 30 år koste 235 milliarder kroner. Den vil ta trafikken fra en av verdens mest flydde strekninger. Foruten passasjerer om dagen, vil den kunne frakte enorme mengder gods om natten. Dette er dårlig samfunnsøkonomi, sier politikerne.

Det ER samfunnsøkonomisk å kjøpe nye jagerfly ???
Flyene er forventet å koste det samme, nemlig 235 milliarder kroner over 30 år. Politikerne har allerede signalisert at noe av kostnaden må hentes inn fra eldreomsorg, helse, skole, veier og forsvar. Det er også klart at flyene blir så dyre at flere av dem må settes rett i opplag. Vi har ikke råd til å bruke dem.

Beslutningen må være tatt stikk i strid med folkeviljen. Politikerne har vært utsatt for massive utspill fra mektige jagerfly-lobbyister, og vi tipper det har blitt flere USA-turer på første klasse. Om det i tillegg er nyttet et snev av press for å få bestillingen, vites ikke. God samfunnsøkonomi er det i hvert fall ikke, heller ikke godt demokrati. Saken lukter råttent, uten at dette synes å bekymre politikerne i det hele tatt, men det er jo ikke noe nytt.


Latterlig ulik finansiering av kollektivtransport på skinner.

(29. februar 2012) Både Stavanger og Bergen har bygget køyregreier på skjener de siste årene. I Stavanger heter det tog og er derfor finansiert med 100 % fra Staten. I Bergen heter det trikk eller bybane og er derfor bare finansiert med en tredjedel fra staten, resten fra bilistene i form av bompenger. Bergen er jo godt vant til bompenger, og passe langt fra Oslo, så Bergen klarer sikkert litt mer bompenger. Her er oversikten fra BT i går som viser galskapen til våre politikere:

Bergen: "bybane" Stavanger: "tog"
dobbeltspor Bergen - Nesttun dobbeltspor Stavanger - Sandnes
reisetid 23 minutter reisetid 17 minutter
10 km, 15 stopp 14,8 km, 6 stopp
28.000 passasjerer daglig 10.000 passasjerer daglig
byggetid 2008-2010 byggetid 2006-2009
prislapp 2,2 milliarder prislapp 2,2 milliarder
statens andel: 33 % statens andel: 100 %
Samferdselsministeren er fra ? Ja nettopp, Rogaland !

På nyhetene den 29. febr. i forbindelse med Transportplanen fremkommer at Norge nå har et etterslep på veinettet på 40 milliarder kroner. Samtidig er det fristende å minne om at Oljefondet har investert over 60 milliarder på motorveier. I Tyskland. Definitivt galskap.


Vil du ha tog Bergen - Oslo, eller vil du ha nye jagerfly ?

Det vil koste 1000 milliarder kroner å bygge ut jernbane mellom alle byene i Norge. Derfor gjør vi det ikke !!!
(28. jan. 2012) Argumentasjonen er fantastisk. Tenk deg det var snakk om bilveier: Det vil koste 1000 milliarder kroner å bygget ut et skikkelige veinett i hele Norge. Derfor gjør vi det ikke !!! Det er jo for svingende nettopp da man begynner å bygge ut! Nå skal vi ikke rippe opp i at de rikeste ikke betaler skatt slik at 100 milliarder kroner overføres fra fellesskapet til de rikeste hvert år - penger som kunne gitt jernbane og skoler og sykehus i massevis dekket inn med skatt fra de rikeste bare i de årene det tok å bygge ut. Men dette er som å banne i kjerka med den slags politikere vi har nå.

Her skal vi istedenfor sammenligne to like dyre prosjekter over 30 år: tospors høyhastighetsbane mellom Bergen og Oslo med reisetid rundt 3 timer som tar passasjerer om dagen og gods om natten - og innkjøp av nye kampfly som brukes til angrep i Afghanistan, i Libanon og andre steder vi sårt trenger å forsvare landet vårt.

Jernbane Bergen - Oslo

 • prislapp over 30 år: 235 milliarder kroner
 • Samfunnsøkonomisk nyttig ? JA
 • Noe folket ønsker ? JA
 • Noe landet trenger ? JA
 • Dekker et reelt behov ? JA
 • Noe som kan spare inn CO2 ? JA
 • Noe som er fornuftig bruk av ressurser ? JA
 • Politisk besluttet ? NEI
 • Noe vi bare MÅ ha ? JA
 • Kan finansieres med inntekter ? JA
 • Vi har råd til det ? JA
 

Nye jagerfly

 • prislapp over 30 år: 235 milliarder kroner
 • Samfunnsøkonomisk nyttig ? NEI
 • Noe folket ønsker ? NEI
 • Noe landet trenger ? NEI
 • Dekker et reelt behov ? NEI
 • Noe som kan spare inn CO2 ? NEI
 • Noe som er fornuftig bruk av ressurser ? NEI
 • Politisk besluttet ? JA
 • Noe vi bare MÅ ha ? NEI
 • Kan finansieres med inntekter ? NEI
 • Vi har råd til det ? NEI

Beslutninger er proporsjonal med korrupsjonseffekten.
For verken NSB eller det norske folket inviterer politikerne på ferier i USA med alt dekket. De smører ikke, koser ikke, klør dem ikke i ørene, de kjører ingen lobbykampanjer for mangfoldige millioner dollar, og de har ikke noe pressekontor som bare har en eneste målsetting: selge seg inn slik at det blir en ordre på 235 milliarder kroner over 30 år. Derfor er det lettere å få gjennomslag for nye jagerfly enn kommunikasjon, helse, vedlikehold, forebygging, ja, nødvendig utbygging av Norge. For å gjøre parodien fullkommen, bruker de 61 milliarder oljekroner til motorveier i Tyskland.

Du kan bare velge ett av dem.
Og det er ikke engang ditt valg. Politikerne velger for deg. I ansvarlighetens navn. Og de har valgt jagerfly.
Norge har blitt et merkelig land.

Jagerflykjøpet ligger nå hos riksrevisjonen som skal sjekke anskaffelsesprosessen.


Høyhastighetstog er skadelig for miljøet !!!

Det koster for mye CO2 å lage jernbanetunneller (14. jan. 2012) skriver Asplan Viak i en rapport som blir offentliggjort 25. januar i år. Dermed er det en dårlig ide å lage tospors høyhastighetsbane mellom Bergen og Oslo som kan frakte passasjerer om dagen og gods om natten, med antatt reisetid 2,5 - 3 timer.

Veitunneller og fly er derimot helt flott !!! Heldigvis er det bare jernbanetunneller som gir CO2, derfor kan man bygge ut ennå mer veier for ennå mer tungtransport som ellers kunne gått på skinner. Utbyggingen av flyplasser er også av den godartede sorten, derfor satser våre politikere stort på å bygge ut for mer flytrafikk. Både Gardermoen og Flesland gjennomfører nå massive utbygginger. Og passasjerene kan fly isteden for å ta tog, flyene slipper jo ikke ut CO2 i de høyere luftlag i det hele tatt.

Steinmassene fra tunneller er en ressurs. Asplan Viak ser ikke dette poenget. De ser ikke at vi har steinknuseverk landet over som sprenger fjell og maler det til småstein. Dersom vi kjørte et par boremaskiner i fjellet mellom Bergen og Oslo ville dette gitt ferdigknust stein som kunne vært brukt som ressurs til mange mulige formål - og dermed erstatte steinknuseverk. Med andre ord: Asplan Viak sin rapport er idioti satt i system.

Problemer med stigningene ? Dette skal være et annet poeng i rapporten til Asplan Viak: høyhastighetsbanen vil ikke klare stigningene i Norge, og det vil koste mye å lage en "flat" jernbane med tunneller og viadukter. Pussig, for TGV'en i Frankrike har da ingen problemer med å følge terrenget i 350 kilometer timen. Der kan man kjenne hvordan man blir presset ned i setet når toget begynner på en stigning, og hvordan vekten blir litt mindre når man passerer toppen på åsen for å rase ned i dalføret på andre siden. Det er ikke ubetydelige bakker man kan "renne opp" i slike hastigheter bare på bevegelsesenergien.

Velkommen til Molbo-land. Redaktøren for dette nettstedet skrev i 2007 i boka "Forakt for folket" at den viktigste samferdsels-strategiske beslutningen våre politikere kunne ta i 2008 var å beslutte tospors høyhastighetsbaner mellom de store byene. 2008 kom og gikk, likeså 2009 og 2010 og 2011. Ennå er ingen beslutning tatt, men nå har de fått påskuddet for IKKE beslutte noe som helst, fordi høyhastighetsbaner altså skal være miljøfiendtlig. Alle de andre landene i verden som satser på tog er noen idioter som ikke forstår seg på miljø, ihvertfall de som legger togene i tunnel. Heldigvis, å bruke 200 milliarder over 30 år på nye jagerfly er ikke skadelig for miljøet, ei heller for sivilisasjonen. Dessuten trenger vi dem jo til forsvar av landet, som i Irak, Afghanistan og Libya.

Det vil koste enorme mengder CO2 å bygge ut høgfartstog i Norge, heiter det i ein rapport som regjeringa legg fram 25. januar (Hallingdølen)


Hvordan få tospors høyhastighetsbane Oslo - Bergen

Oslo - Bergen er en av de mest trafikkerte flyrutene i Europa.
(18. nov. 2011) Med 1.154.487 seter er strekningen Oslo - Bergen nummer 9 blant de mest trafikkerte flystrekningene i Europa. Flyplassene bygges ut i stor skala, og flere og flere fly slipper ut CO2 i høye luftlag i enorme mengder.
se tall fra RDC Aviation (aftenposten.no)

Jernbanen er blitt en sinke. Jernbanen derimot bruker lenger tid på strekningen Oslo - Bergen i dag enn i 1985, den gang toget gikk rundt Roa. Og med politikere som mangler beslutningsevne og handlekraft, for ikke å snakke om nødvendig kompetanse, har Jernbanen fått et enormt etterslep. Det kan se ut som viktige samfunnsmessige prosjekter aldri blir vedtatt. Derimot har politikerne utvist en bemerkelsesverdig vilje til å bruke penger på forsvar, det vil gå med rundt 200 milliarder over de neste 30 år til nye jagerfly. Antakelig er beslutningsevnen proporsjonal med lobby-presset, mens evnen til å prioritere har gått i skogen.

Passasjertrafikk om dagen og godstrafikk om natten. Med en reisetid på 2 - 3 timer, vil toget kunne utkonkurrere all flytrafikk på strekningen samt mesteparten av godstrafikken på veiene, og det er grunn til å tro at investeringene kan betale seg over sikt. Med i regnestykket må tas gevinsten ved redusert forurensning og færre ulykker på veiene.
Tog Oslo-Bergen på under to timer (nrk.no)

Finansiering: Oljefondet setter av 500 milliarder kroner. Det kan opprettes et statlig selskap som kun har som formål å betale utbyggingen, og oljefondet setter inn 500 milliarder kroner i selskapet. Pengene vil ikke kunne forrentes før banen er ferdig, da kan enten selskapet selges i sin helhet, eller det kan fortsette å eie linjen og ta inn fortjeneste på det slik at oljefondet får forrentet investeringen.

Ny Bergensbane kan iverksettes umiddelbart, de andre utredes nærmere. Utbygging av ny Bergensbane kan skje parallellt med bruken av den gamle, først og fremst ved at to innleide tunnel-boremaskiner kjøres fra Bergen mot Geilo. Ny Ulrikstunnel, ny bane til Voss, og tunneller fra Voss til Geilo vil ta vekk flere flaskehalser. Ny Romerrike-tunnel gir rundt en times gevinst på Østlandet. Hvis mulig, kan et par viadukter bygges der det er mulig for å gjøre det hele litt mer spektakulært. Oslo - Trondheim og Oslo - Stavanger prosjekteres for igangsettelse når Bergensbanen er ferdig.

Det vi mangler er politikere som kan tenke lengre enn en valgperiode. Det kan synes viktigere for enkelte politikere å gi skattefradrag til de aller rikeste enn å bygge ut landet. Det er trist, for de siste 10 årene har blitt et grelt eksempel på hvordan man IKKE bygger ut noe som helst i dette landet. Strekningen Oslo - Bergen fortjener å bli bygget ut. Nå.


Turistattraksjon

Er det mulig å lage en verdenssensasjon av en turistattraksjon og få hele folket i arbeid samtidig ?

Enkelt. Vi lager en jernbane til Nordkapp / Kirkenes.

Jernbanen vil selvfølgelig aldri gi tilbake utbytte på investeringene i kroner, så vi må tenke som da Bergensbanen ble bygget: Den vil ha en verdi i seg selv! Den vil bli en verdenssensasjon fra det øyeblikk planene er gjort. Allerede fra dag 1 av byggingen bør det være mulig å selge stappfulle tog i alle klasser, fra billigste turistklasse til dyreste luksusklasse.

Og selvfølgelig, i tillegg til å frakte turister fra hele verden, kan den brukes til gods, transport mellom byene, mulighet til å få gods vekk fra vei, en direktelinje for eksport av varer til Europa osv.


Norske fjorder best i verden (21.02.2004)

Det prestisjetunge amerikanske naturmagasinet National Geographic kårer norske fjorder til verdens beste reisemål.

Les hele historien på nrk her

Vi våger å tro at en jernbane Oslo - Kirkenes kan bli kåret til verdens beste reisemål. Vi har midnattsol, vakker natur, trygg og god komfort, mulighet til stopp for å oppleve og se mer.


La folket bygge banen

Hvis man er kreativ, er det mulig å se på prosjektet som noe mer enn et jernbaneprosjekt. Her er en mulighet til å få folk vekk fra trygd over på arbeid fra Bodø til Kirkenes. Hele prosjektet kan nyttes som et stort arbeidstreningsprosjekt der det er like viktig å gi opplæring og skaffe arbeidskraft i ulike fag som strekker seg fra alt fra prosjektering og planlegging til anleggsarbeid.

Hvis man forutsetter at minimum halvparten av alle involverte er arbeidsledige eller trygdete, spesielt fra en landsdel som i dag har høy ledighet, vil dette gi en innsprøytning av dimensjoner.