Spille-katastrofen

Norsk Tipping (NT) får fortsatt drive useriøs og villedende omtale av spill. Slike aktører bør vi få ryddet vekk!

 • NT får gratisreklame for spill på NRK verdt en halv milliard kroner årlig
 • NT fokuserer ensidig og villedende på vinnerne, aldri på taperne
 • Kulturministeren lukker øynene for dette
 • Spilleomsetningen er (selv uten automater) for høy i Norge
 • Er store penger = gode penger, også fra spilleavhengige ?
 • Er det greitt å promotere løgn? (På lørdag kan du vinne i Lotto ...)
Da dette nettstedet ble opprettet, var en av målsettingene å bli kvitt useriøs, usaklig og villedende reklame som fortsatt tillates når det gjelder spill. Imidlertid tok det ikke lang tid før all fokus kom på spilleauomtat-problemet, et alvorlig folkehelseproblem i Norge som helseministeren ikke har brydd seg det minste om. 9. juni 2006 politianmeldte vi kulturminister Giske for grov uforstand i tjenesten, og 19. august 2006 kunngjorde Giske at de gamle spilleautomatene ville bli forbudt uansett fra 1. juli 2007. Men med monopol gjennom Norsk Tipping har kulturministeren fortsatt et problem.

Vi ønsker et totalforbud mot reklame for spill, samt krav om at omtale av spill og premier alltid skal inneholde informasjon om reelle sjangser for å vinne. Vi ønsker også at NRK skal slutte å promotere spillegalskap slik NRK gjør. Det handler om verdier.

Gratulerer politikere! Spillegalskapen er tilbake til gamle høyder

(19. mai 2020) Toppen på spillegalskap så vi i 2006, da var det så ille at spilling ble et folkehelseproblem, det var risikosport å gå på bensinstasjoner og kjøpesentre, og regjerigen var nødt til å ta grep - selv om de gjorde det ganske motvillig.

Nå er vi tilbake til gamle høyder. Spilling har på ny blitt en folkehelseproblem, men våre inkompetente og korrupte politikere lukker øynene så lenge pengene renner inn. Man skulle tro at politiske lavmål var nådd i 2006, men det ser dessverre ut til at så ikke er tilfelle.

I over 15 år har dette nettstedet krevd reklameforbud mot enhver form for spill og at spill blir plassert "under disken" slik tobakk og alkohol er det. Dessverre ønsker våre politikere det annerledes. Slik går det når idioter styrer landet.


Ulike regler for ulike lotteri-aktører i Norge

(3. des. 2019) Etter å ha blitt utsatt for massiv "spamming" av Postkodelotteriet på Facebook, kontaktet jeg Lotteritilsynet og spurte om det var lov å reklamere for lotterier uten å oppgi vinnersjangser. Svaret var JA, pålegget om å oppgi vinnersjangser gjelder bare Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. Private lotterier har lov til å drive villedene reklame (la deg tro at du kan bli millionær når det er tilnærmet NULL sjangs for at du kan bli det).

Med den slags politiere som vi har i dette landet, forbauser ikke svaret i det hele tatt. WWF Norge og SOS-Barnebyer får noe av inntektene til dette lotteriet, og man trenger ikke tenke etikk når pengene vi svindles går til gode formål.


Svindelen fortsetter:
Du kan GARANTERT ikke vinne 250 millioner kroner.

(19. mars 2018) Den useriøse aktøren Norsk Tipping annonserer heftig for at du skal gi dem dine penger. Og den useriøse Bergensavisen gir Norsk Tipping annonseplass.

Det er slikt man gjør for penger - selv om man ikke tror på det. Det eneste som er HELT sikkert er at du IKKE vinner 250 millioner kroner.

Denne villedende reklamen finner Forbrukermyndighetene helt grei, tilrettelagt av noen idioter av politikere som ikke kan statistikk eller sannsynlighetsberegning. Men det er slikt vi må vente av folk med folkeskole. At de mangler et oppegående verdisyn er verre, spesielt for dem som hektes av den villedende reklamen.

Reklamen til høyre representerer bunnslammet av "norske verdier".
Dette bekymrer ikke våre politikere det aller minste. Her er problemet i et nøtteskall.


Spillekspert krever nytt norsk lovverk for å beskytte barn

(6. des. 2017) Flere slår alarm om såkalte «loot-bokser» i dataspill. "Man kan bruke 10.000 kroner uten å sitte igjen med noe man vil ha, sier forsker. Spillekspert krever nytt norsk lovverk for å beskytte barn," skriver nrk.no i dag.

Dette nettstedet har i mange, mange år krevd at reklame for spill gjøres ulovlig slik reklame for tobakk og alkohol. Dessverre har våre avsindige politikere et annet syn, de ønsker disse inntektene fra de svakeste i samfunnet som en ekstra beskatning. Nå har det dukket opp en ny måte å hekte barn og unge på. Kjeltringene kjenner ingen grenser.

Frykter lokketilbud i dataspill skal gjøre unge pengespillavhengige (nrk.no)


Spille-idioti satt i system av idioter

(4. april 2017) NRK har nettopp kjørt en dokumentar som omtaler spilleproblemer. Aftenposten har nedenfor en historie om en kar som i sin spillekarriære har tapt 7 millioner kroner, foruten ekteskap, hus og hjem. Så sitter vi her og venter på at våre politikere skal gjøre noe, men istedenfor sitter de og hekker på fingeren. De VIL ikke gjøre noe. De vil ha spilling. MER spilling. De vil ha pengene. Derfor investeres det milliardbeløp i reklame for å ruinere flere norske spillere.

Det som må gjøres er å forby reklame for all spilling. Sette spillingen under disken. Og det må gjøres nå. Selvfølgelig, for organisasjonsmennesker som aldri har vært ute i det virkelige liv, blir det vanskelig å forstå noe slikt. For folk som bare kan snakke om ting, men ikke kan gjøre det som må gjøres, er norsk spillepolitikk utmerket, en politikk som ledes av avsindige idioter.

Og til den kriminelt villedende reklamen til høyre: Du kan IKKE vinne vanvittige 252 millioner. Garantert. Det er bare løgnere og kjeltringer og useriøse aktører som forsøker fremstille det slik.

Tapte 7 millioner (aftenposten.no)
Se dokumentaren på NRK her


Norsk Tipping har gått bananas !

(3. bebr. 2017) Annonsen fra Norsk Tipping er klippet fra Dagbladet i dag. Dette er selvfølgelig sterkt villedende reklame. Vi kan garantere deg at du kan IKKE vinne vanvittige 312 millioner kroner. Det er ikke noen sjangse i helvete at du kan vinne 312 millioner kroner. Det er blank, ondsinnet, bevisst løgn.

Og det er denne typen løgn som tillates spredd i samfunnet fordi vi har sterkt evnesvake politikere. Kulturministeren er trippel inhabil når det gjelder spilling. Hun er ministeren som mottar 10 milliarder kroner fra spilleavhengige. Hun er generalforsamling for Norsk Tipping som arrangerer galskapen. Og hun er generalforsamling for NRK som reklamerer gratis for spilling tilsvarende rundt en halv milliard kroner.


Mindreårig tapte over 20.000 kroner på nettspill

(25. aug. 2016) BT har i dag en sak om barn ned til 10 år som bare er et tastetrykk fra å spille vekk tusenvis av kroner på nettet.
Hjelpelinjen for spilleavhengige slår alarm (bt.no for abonnenter)

 • Spilleomsetningen er tilbake til gamle høyder som i 2006 da politikerne var nødt til å gripe inn
 • Antall spilleavhengige er tilbake til nivå i 2006 da spill ble regnet som et folkehelseproblem
 • Det er nå tydelig for de ansvarlige at noen få spillere står for mesteparten av spillingen
 • NRK markedsfører fortsatt spill for Norsk Tipping i volum verdt nærmere en halv milliard kroner - gratis
 • Utenlandske spill annonserer på andre TV-kanaler for en halv milliard kroner årlig
 • Markedsføring virker (!), det gir nye spillere, økt omsetning og økt profitt
 • I 2006 var det risikosport å gå på butikken. I dag er det risikosport å være hjemme
 • Kulturministeren er fortsatt trippelt inhabil i spillesaken
 • Helseministeren sitter fortsatt på gjerdet og later som om spilleomfanget ikke er et helseproblem
 • Spilleavhengige sees på som kriminelle, ikke som syke
 • Nødvendige og varslede tiltak for å få slutt på markedsføring av spill glimrer med sitt fravær
 • Norsk idrett og barnearbeid drives av blodpenger
 • Dette landet har politikere som utgjør en katastrofe for innbyggerne


Hva slags forpulte idioter er det som styrer spillepolitikken i Norge ???

(11. juni 2016) Det er flere grunner til å stille spørsmålet. Men først må vi tilbake til 2006, da ble det spilt for 50 milliarder kroner året. Politikere og helsepersonell anså spilling som et folkehelseproblem som rammet over 70.000 nordmenn, hvorav 15.000 ungdommer. I tillegg sto 133.000 i faresonen for å utvikle spilleavhengighet.

2006: Det ble risikosport å gå på butikken

For spilleavhengige ble det risikosport å gå på bensinstasjonen eller å gå på butikken. Politikerne måtte ta grep, og det ble til slutt tatt grep. De gamle "stygge" spilleautomatene ble fjernet, også bingoautmatene som ga inntekter til AP, noe AP klarte å forhale helt til 2010. Da spilte bingoautomatnene alene for 10 milliarder kroner året.

Hva skjedde etter 2006 ?

 • 2007: Giske flyttet spillingen inn i stua til folk, han lanserte TV-spillet KENO som ikke hadde nedre aldresgrense, uten bred politisk behandling og uten offentlig debatt. Vi fikk "automater" i hver heim.
 • 2008: 10.000 nye "snille" automater ble satt ut landet over - med konfigurasjon litt styggere enn da Valgjerd Svarstad Haugland ga frislepp på spillegalskapen
 • 2009: Spillegrensen til Norsk Tipping ble økt til 40.000 kroner dagen eller 1 million pr. år
 • 2010: NRK promoterer spilling i NT gratis til en verdi av en halv milliard kroner årlig.
 • 2010: Utenlandske spilleaktører averterer ulovlig rett inn i stuen til folk for en halv milliard kroner årlig
 • 2011: Euro Jackpot med minimale vinnersjangser og enorme premier innføres
 • 2013: FRP ønsker internasjonalt frislipp av spill

2016: Tilbake til gamle høyder

Omsetning på spill er nå tilbake til samme nivå eller høyere enn det var i 2006. Spilleavhengigheten er tilbake til samme nivå eller høyere enn det var i 2006, men man bruker nå en litt annen "definisjon". Nå (2013) har vi 22.000 ”patologiske problemspillere”, vi har 89.000 spillere i gruppen ”moderat risiko”, og vi har 289.000 i gruppen ”lavrisiko”. Helsedirektoratet bruker ikke lenger ordet "folkehelseproblem," de kaller det nå en "folkehelsepolitisk utfordring". Men de klarer ikke definere seg vekk fra tallene, fra omsetningen. Det er tallene som angir størrelsen på "utfordringen".

2016: Nå er det blitt risikosport å oppholde seg i heimen

Det nye nå - i forhold til 2006 - er at det er blitt en risikosport å oppholde seg i heimen. Det er i din egen stue fremtidens spilleavhengige blir rekruttert. Det blir som å selge narkotika i skolegården. Og slik kan vi ganske enkelt ikke ha det.

Bergens Tidene kalte spill for "De fattigstes toppskatt" (bt.no 6. des. 2006). Politikerne har nå pålagt Norsk Tipping å redusere tapsgrensen til rundt 200.000 kroner årlig. Men hvilke vanlige lønnsmottakere er det som klarer et slikt tap? Kulturministeren er lykkelig over omsetning som gir penger til hennes egne gode formål. Ordet er "inhabil". Helseministeren er fortsatt totalt fraværende. Ordet er "munnkurv".

1. prioritet: Få slutt på markedsføringen

Håndteringen av tobakk og alkohol har vist at det er mulig å gjøre noe. Her er tiltak som ansvarlige politikere bør gjennomføre umiddelbart dersom de har et minimum av gangsyn:

 • Sett en grense for ønsket total spilleomsetning ut fra en helsefaglig men politisk nøytral vurdering
 • Legg ned spill på NRK, slutt å promotere NT via Lotto-trekninger og Joker osv.
 • Slutt å promotere sport som er knyttet til (finansiert av?) spill i NRK
 • Slutt å omtale dem som vinner i avisene (trolig redigert og betalt av Norsk Tipping)
 • Flytt spill "under disken" som tobakk i butikkene
 • Forby all reklame og annonsering for spill (som for alkohol og tobakk) i Norge
 • Steng tilgang til utenlandske gambling-nettsteder (slik man har gjort med barneporno)
 • Ikke tillat at NT får bygge ut flere spill
 • Se på spilleavhengighet som en sykdom som må behandles, ikke straffes med fengsel og straffeskatt
 • Finn andre måter å finansiere idrett og kultur på, f.eks. avgift på omsetning (gambling) på børs på 0,5%


Storspillere taper hundrevis av millioner

(6. april 2016) Bergens Tidende har fått tilgang til et internt referat etter et møte mellom Norsk Tipping (NT) og Kulturdepartementet (KUD) fra januar 2015. Norsk Tipping og kulturministeren har omsider innsett at enkelte norske storspillere taper flere hundrede millioner kroner i året. Vi gratulerer med innsikten som vi andre har hatt i ti år nå.

Og hva vil de gjøre da? Jo, Norsk Tipping vil redusere tapsgrensen til bare 15.000 kroner (femten tusen kroner) pr. måned, altså 180.000 kroner i året. Dermed har de bevist at idiotien fortsatt sitter der mellom ørene. For hvem har råd til å tape 180.000 kroner året uten å ruinere familie, underslå penger fra arbeidsgiver eller begå kriminalitet ? Man kan bare lure på hva slags evneveike idioter det er som leder dette landet.

Bergens Tidende har fått tilgang til et internt referat fra NT og KUD januar 2015 (bt.no)


Spillegalskapen fortsetter

Mens Helseministeren fraskriver seg ethvert ansvar for den "folkehelsepolitiske utfordring" spillingen representerer, lar Kulturministeren ganske enkelt være å svare på henvendelser. Lider de av politisk galskap?

Tilbake til gamle høyder. Noen av oss husker ti år tilbake, til 2006, da spillegalskapen nådde nye høyder i dette landet. Det var spilleautomatenes tidsalder. Total spilleomsetning bikket 50 milliarder kroner, man antok at 70.000 nordmenn var spilleavhengige hvorav 15.000 ungdommer, og at 133.000 sto i faresonen for å utvikle spilleavhengighet.

Tallenes klare tale. Mye godt og vondt har skjedd siden den tid, men status quo ti år etter er forbausende likt. I dag (2014) spilles igjen for rundt 50 milliarder kroner totalt. Men vi har fått en ny kategorisering av spilleavhengige. Nå (2013) har vi 22.000 ”patologiske problemspillere”, vi har 89.000 spillere i gruppen ”moderat risiko”, og vi har 289.000 i gruppen ”lavrisiko”. Situasjonen er bedret for ungdommer, ellers ser det mørkt ut.

Trippelt inhabil. Kulturministeren som er den som administrerer spillegalskapen. Og hun er trippel inhabil, hun har tre hatter på hodet som alle nyter de godt av spillingen. Kulturministeren leder departementet som hanker inn overskuddet fra spillerne og deler det ut til idrett og kultur. Hun er også generalforsamling i Norsk Tipping som tjener stort på økt spilleomsetning, og hun er generalforsamling i NRK som promoterer Norsk Tipping gratis for en reklameverdi tilsvarende rundt en halv milliard kroner årlig.

Og verre skal det bli. Ikke bare er spilleomsetningen brakt tilbake til gamle høyder i landet etter ti år, det skal bli verre. Det mangler ikke på ”tiltak” for ”EU-tilpasning” og nye kreative spill.

Stoppe reklame for å begrense rekruttering? Aldri! ”Handlingsplan mot spilleproblemer 2013 – 2015” sier at man vil iverksette tiltak for å stoppe reklame for spill. Vi har allerede reklameforbud for tobakk og alkohol av helsemessige grunner. Det er grunn til å gjøre det samme for spilling for å bremse og kanskje reversere rekrutteringen til spilleavhengighet.

Det motsatte skjedd. Nå reklameres for spill mellom alle programmer på nær sagt samtlige TV kanaler, og selv NRK viser Lottotrekninger i aller beste sendetid på et nivå som nærmer seg det uanstendige – dersom vi tenker spillegalskap.

Alle er lykkelige. Unntatt ofrene. Kulturministeren er lykkelig, Norsk Tipping fryder seg over omsetningen, NRK kjører gratiskampanjer for Norsk Tipping som aldri før, og utenlandske spilleaktører har fritt frem for å reklamere for ulovlig virksomhet i Norge.

Uakseptabel ansvarsfraskrivelse. Helsedepartementet vil ikke lenger bruke ordet ”folkehelseproblem”, de kaller det nå en "folkehelsepolitisk utfordring" selv om omsetningen er like stor som i 2006. Helseministeren sitter og ser på utfordringen uten å ta de profesjonelle grep som man kan forvente av en kompetent helseminister. Han bekymrer seg ikke. For spill er jo kulturministeren sitt ansvar.

Er det nå vi skal rope ”Hurra!” ???


Fox og National Geographic slutter med spill-reklame

(21. des. 2015) En gjennomgang Medietilsynet gjorde i vår viste at elleve TV-kanaler som er rettet mot norske seere, viser reklame for pengespill og lotterier. Slik reklame er ulovlig i Norge, men ikke i landene der selskapene hører til. Reklamestoppet er veldig bra, nå er det bare alle de andre kanalene igjen som pusher spill mellom hvert eneste jævlige program. Finnes det virkelig noe styre og stell i dette landet?

To TV-kanaler stopper pengespillreklame i Norge (nrk.no)


Spillavhengighet er blitt et folkehelseproblem

(11. juni 2015) Både spillbehandling.no og Akan opplevde en kraftig økning i antall henvendelser i fjor. Spillavhengighet er et folkehelseproblem, mener eksperter. Vi er nå tilbake over toppen fra 2006 i det relativt få i Norge spiller for over 50 milliarder kroner årlig. Den samfunnsmessige kostnaden for alle spilleruinerte er det ingen som regner på. Og helseministeren later som han ikke har hørt ordet "folkehelseproblem", akkurat som sine forgjengere.

Overskriften feil. For vi har pr. definisjon et folkehelseproblem når 1 % av befolkningen lider av noe, og dermed har vi hatt et folkehelseproblem siden 2005. Uten at noen helseminister har vært på banen. Mot idiotien og inkompetansen kjemper selv Djevelen forgjeves.

De eneste som ikke mener spillavhengighet er et problem er våre politikere. De vil gjerne ha mer reklame for spill, åpne for flere spill, gjerne utenlandsk spill, og de vil ha mer inntekter fra spill - av noen kalt en ekstraskatt på de aller svakeste. Det sier litt om hva slags virkelighet politikerne lever i. Trolig trenger politikerne profesjonell hjelp. Eneste gambling som er fritatt for avgifter og skatt er gambling på børsen, men så gjelder dette bare de aller rikeste og de skal jo som kjent ikke betale skatt.

Flere søker hjelp mot spillavhengighet (nrk.no)


Fengslet pga. sykdom

(31. jan. 2015) Bergens Tidende skriver i dag om en ansatt i Bergen Kommune som har underslått millionbeløp fordi han var sykelig spilleavhengig. Nå er han dømt til fengsel. Dette må jo være adekvat reaksjon på en sykdom.

Samtidig reklamerer utenlandske spilleselskaper for en halv milliard årlig for spill som er ulovlige i Norge på TV-kanaler som sender på norsk i Norge, og Norsk Tipping sponses med sendinger verdt en halv milliard kroner årlig på statskanalen betalt av dine lisenspenger. Men ingen politiker lurer på hvorfor vi har et spilleproblem.


Spilleavhengige utsettes for 1 milliard i kjøpepress årlig

(23.des. 2014) Denne saken er sendt som brev til Helse og omsorgsdepartementet med kopi til de fleste instansene som jobber med spilleproblematikk. Vi har allerede fått tilbakemelding fra en av dem at dette vil bli fulgt opp i møte med departementet i januar.

(11. des. 2014) Vi har tidligere gjengitt at Norsk Tipping får tilgang til gratis promotering på NRK verdt en halv milliard kroner årlig. De siste dagene har det kommet frem i meda at spillselskaper som opererer utenfor Norge annonserer tilsvarende, altså en halv milliard kroner årlig, på norsk til norsk publikum på kanaler i Norge. Dette er penger de vet de vil få igjen i rikt monn, det er investering i spilleavhengighet. Og politikerne, også de "kristelige", finner dette helt uproblematisk.

Norsk Tipping vil gjerne rå grunnen alene,
og finner det betenkelig at selskaper som er ulovlige i Norge får annonsere fritt på norske medier.
De ønsker annonseringen stoppet (dn.no)
Men sin egen annonsering og promotering gjennom NRK ønsker de selvfølgelig skal fortsette. De mest liberale politikerne vil gjerne at utenlandske selskaper skal bli lovlige og arbeide slik som Norsk Tipping, slik at det drypper litt på Staten. Penger er bra!

Kulturministeren er trippelt inhabil
Kulturministeren er lykkelig fordi hennes kulturtiltak får penger. Inntektene fra narkosalget, unnskyld spilleomsetningen, går nemlig til "barn og idrett". Hun er også generalforsamling til Norsk Tipping som ønsker øke omsetningen sin. Og til sist er hun generalforsamling til NRK og tillater derfor Norsk Tipping å kjøre promoteringer gratis på NRK verdt en halv milliard kroner slik at hun som kulturminister kan få mer penger å leke med. Det heter trippelt inhabil. Heldigvis, hun finner ingen problemer med det - i likhet med sine forgjengere.

Ingen spør hvordan spilleavhengige kan overleve med 50 milliarder i omsetning
Omsetningen er nå antakelig tilbake på det verste vi så i 2005 - 2006 da politikerne tilslutt fant det berettiget å ta grep - om enn en smule motvillig. Den gang hadde vi 70.000 spilleavhengige, hvorav 11.000 ungdommer, samt ytterligere 133.000 i faresonen. Antakelig er vi tilbake der nå. Om de økonomiske skadene fra spillingen på lang sikt overgår inntektene fra spillingen, er politikerne revnende likegyldig bare politikerne får penger på kort sikt.

Hvor i helvete er helseministeren ?
Dersom 1 % av folket lider av noe, har vi pr. definisjon et folkehelseproblem. Dersom Norge nå har 70.000 spilleavhengige, har vi et folkehelseproblem, og helseministeren burde vært på banen for lenge siden. Hvor er han? Hva gjør han? Hva vil han? Hva er ansvarlig politikk? Mange spørsmål - ingen svar.

Det vi trenger er reklameforbud.
Vi trenger å flytte spillingen "under disken", å forby all reklame og promotering på TV rett inn i stuen, få slutt på "spill trygt" og "få gratis oppstartskonto" og "vinn hos oss". Det er løgn og fusk og fanteri, og politikerne vet det. Så kan vi stole på at politikerne gjerne tar vare på sine barn og barnebarn både når det gjelder spilleavhengighet og narkotikamisbruk. Alle andre får seile sin egen sjø - fordi politikerne ikke har forstått hvem som har ansatt dem eller hva som forventes av den jobben de skal gjøre.


Fucking spillegal

Politikerne har bikket over
(8. jan. 2014) Vi har i over 10 år jevnlig fokusert på spillepresset og spilleomsetningen i Norge. Nå går det over alle støvleskaft, og galskapen til politikerne våre har nådd slike høyder at noen må ta action. Hver eneste dag får vi reklame for spill rett inn i stuene våre på samtlige kanaler, flere ganger ukentlig får vi villedende og idiotiske spillpromoteringer av Norsk Tipping på NRK, ja selv julaften fikk vi Vikinglotto inn i julefeiringen midt i beste sendetid. I sin tid ble spilleautimatene fjernet fra bensinstasjoner fordi de viste seg å være skadelig for sjåfører som stoppet for å fylle bensin. Nå begynner automatene å komme tilbake igjen på bensinstasjonene.

Det er ikke bare kulturministeren
Ansvaret må tillegges en samlet gjeng med fucking spillegale politikere som ikke forstår hva matematikk og vinnersjangser er, som ikke forstår hva markedsføring og påvirkning klarer å oppnå, som ikke forstår hvilket mektig media TV er, og som ikke har snev av etisk ballast til å se hva som er rett og galt i dette samfunnet og som mangler et minimum av anstendighet. Kulturministrene de siste 15 årene har det formelle hovedansvar for det som har skjedd. Skitne penger er gode penger, også om det ligger mange lik igjen etter dem. Selv om politikerne ikke lar seg affisere, er det ikke lenger morsomt når folk blir tatt for underslag i kommuner eller i partiapparat på grunn av spillegalskap.

Hva kan og må gjøres?

 • Sett en grense for ønsket spilleomsetning f.eks. 10 milliarder kroner
 • Legg ned Keno på NRK
 • Slutt å vise Lotto-trekninger og Joker på NRK
 • Slutt å promotere sport som er knyttet til spill i NRK
 • Få NT til å stoppe å markedsføre "suksesshistorier"
 • Flytt spill "under disken" som tobakk i butikkene
 • Forby all reklame og annonsering for spill (som alkohol) på TV (alle kanaler!)
 • Steng tilgang til utenlandske gambling-nettsteder (som med barneporno)
 • Ikke tillat at NT får bygge ut flere spill
Et folkehelseproblem
Et folkehelseproblem er pr. definisjon noe vi har når en lidelse rammer minst 1% av befolkningen. Aftenposten opererer med 81.000 med alvorlige problemer, andre opererer med tall langt over 100.000. Vi snakker altså noe som må betegnes som et alvorlig folkehelseproblem som hører inn under helseministeren.

Innrømmer offensiv mot spilleavhengige (nrk.no 9. jan. 2014)


Politikerne vil forby TV-reklame for spill ???

(24. april 2013) Dagsnytt radio melder i dag at politikerne vil "se på muligheten" å forby TV-reklame for spilling. De har (gratulerer !!!) omsider oppdaget at det pågår en massiv markedsføring for å få folk til å gamble mer. Resultatet må bli et totalforbud for all reklame for alle typer spill, inkludert Norsk Tipping. Nivået for spilling i Norge er nå skyhøyt og uakseptabelt. Dersom ikke staten tok inn litt av NT sitt overskudd, ville dette forbudet vært innført for lenge siden, men på grunn av egeninteresser i inntektene fra spill har ikke tidligere kulturministre villet gripe inn, tvert imot har de vedtatt utvidelse av spilling tiltross for sin egen åpenbare inhabilitet. Næringene forsøker å gjemme seg bak EU-regler, de frykter redusert omsetning og profitt, selvfølgelig. Nå gjenstår å se hva slags handlekraft - om noen - politikerne legger i dette her.


Spillegal straffet med fengsel i 90 dager. Dommeren må være idiot.

(9. april 2013) Hva gjør vi med folk som har et sykelig spilleproblem ? Jo, vi setter dem i fengsel. Maken til inadekvat reaksjon skal man lete lenge etter. Kanskje på tide å foreslå fengsel for epileptiske anfall og influensa ?

Norsk Tipping vil starte med casino nesten hele døgnet. Den andre store nyheten nå er at NT vil "forebygge spilleavhengighet" ved å skape nye spill og sørge for tilgjengelighet hele døgnet. De høres nesten like troverdig ut som når Høyre forsøker forklare hvorfor det er bra at de rikeste ikke betaler skatt.

EN ting å gjøre: å stenge tilgang til nettsteder med skadelige spill. Dette er det eneste som hjelper, teknonologien er der, muligheten er der, det mangler bare politisk vilje til å gjennomføre det. Dessverre foretrekker politikerne spilleavhengigheten, gudene må vite hvorfor. men kanskje vi har fått de politikerne vi fortjener ?

På en dag kunne 37-åringen fra Bergen spille for 10 000 kroner - av butikkens egen kasse (ba.no)


Spilleavhengige plyndret av Skatteetaten !!!

SJOKKERENDE: Kulturministeren og finansministeren må være fullstendig blottet for medmenneskelighet når de står bak et regelverk som knuser dem som har størst problemer i samfunnet.
Vi har fått en kommentar på denne saken fra Kulturdepartementet som er så dårlig svada at vi ikke engang vil trykke den. Konklusjonen er grei: Politikerne sitter på sin høye hest og har det strålende godt med seg selv. Dessverre er vil ikke et regjeringsskifte etter valget løse problemet.

Må skatte av enkeltgevinster, ikke av "total-resultat" (17. febr. 2013) Jevnlig hører vi om spilleavhengige som har spilt seg fra gård og grunn, fra ekteskap og jobb, og som har endt opp med millionbeløp i minus. Så ser det ut som Kemneren går hen og bistår til å tråkke folk lenger ned i elendigheten. Spillegevinster (unntatt fra Statens spill i Norge som er skattefrie) er skattepliktige over 10.000 kroner. Flere spilleavhengige har hatt nettopp spillegevinster på sin vei mot undergangen. Selvfølgelig er også gevinstene spilt vekk.

En næringsdrivende spilte vekk millioner Hvamenerpartiene har fått en mail fra en næringsdrivende som over mange år har spilt vekk sin gode inntekt. Han sitter nå igjen med milliontap etter spill på automater på nettet hos flere ulike leverandører. Men han har også hatt en enkelt stor gevinst midt i det hele og flere gevinster i størrelsesorden 10.000 - 150.000 kroner, og nå vil skattekontoret ha 28 % skatt på gevnistene, penger som han selvfølgelig har spilt bort for lenge siden. I tillegg er det mulig han må skatte for gevinster under 10.000 kroner fordi han ikke kan dokumentere gevinstene. Bevisbyrden er hans - og uten logg fra spilleselskapene kan han ha et problem. Vedlagt utklipp av brev han fikk fra skattekontoret sitt.

Hvis du spiller du vekk 1 million og vinner 500.000, må du skatte av dem.

Skatteetaten presiserer at det er Stortinget som vedtar skatteregler og skattesatser. Skatteetaten følger opp de regler som Stortinget i lov og eventuelt Finansdepartementet i forskrift har vedtatt. De ansvarlige sitter altså på Stortinget og i Finansdepartementet. I hvilken grad det kan gis "amnesti" for ruinerte spilleavhengige vites ikke.

Departementet innrømmer at regelverket "ikke er designet for spilleavhengige" Fra ubekreftet kilde har vi fått vite at man helt opp i departementet skal være klar over urimeligheten i dette regelverket og de helt åpenbare problemene regelverket gir folk som har hatt spilleproblemer. Men byråkratene har bare ikke helt klart å gjøre noe fornuftig med denne kunnskapen ennå. Det er viktig at departementet løser denne saken straks, at de tar i bruk det de måtte ha av sunn fornuft eller ser på regelverket for gambling på børs som bare skattlegger folk for årets gevinst. Politikerne kan ikke leve med beviset på at de brutalt tapper de svakeste i samfunnet ekstra kraftig.

Du kan ikke trekke samlet tap fra gevinsten. Som det fremgår av utklippet ovenfor, er det bare innsatsen i enkeltspillet (f.eks. 100 kroner) som kan trekkes fra gevinsten du måtte få i dette spillet. Dersom du spiller et år for en million og vinner en gevinst på 500.000 kroner, må du skatte for 500.000 kroner (minus dokumentert innsats på dette ene spillet, f.eks. 100 kroner) Når vi vet at spilleavhengige som oftest blir ruinert, fører regelverket til at de blir dobbelt ruinert: de får skattekrav på alle gevinstene de måtte ha fått og spilt bort, i tillegg til tapene.

Hvis du gambler på børsen, skatter du bare av årets overskudd. Når du gambler på børsen, skatter du (selv som privatperson !) selvfølgelig ikke for dine enkeltgevinster, men for den samlete gevinst gjennom året. Hvis du samlet sett har tap, er dette fremførbart til neste år. Man må selvfølgelig se helhet også når spillere skal skattlegges for sine gevinster: Det blir feil å kreve skatt av enkeltgevinster når det totalt sett spilles med tap. Dette nærmer seg kriminell behandling av mennesker som allerede ligger nede og som fortjener bedre.

Gevinst på spill må selvfølgelig beskattes på samme måte som gevinst på børs. Å skattlegge svake grupper heftigere enn andre folk er utilbørlig praksis som må endres øyeblikkelig. Trolig kan Finansdepartementet gjøre dette raskt gjennom endring av forskrift.


Helvetes idioter !

Ingen grense for politikernes spillegalskap
(11. okt.2012) Ifølge BT i dag har spilling i Norge nå passert 30 milliarder kroner, og vi er snart der vi var da de "stygge" spilleautomatene ble sluppet fri (av Valgjerd Svarstad Haugland, Krf). Politikerne er overlykkelige, for noen av disse pengene går "tilbake" til idrett og frivillige organisasjoner. Men problemet er at disse 30 milliardene kronene ikke kommer jevnt fordelt fra hele folket, de kommer fra noen få spilleavhengige. Onde tunger kaller spilling en ekstraskatt på de aller svakeste. Og politikerne har vanskelig for å forstå at slike spilleruiner koster samfunnet masse penger.

Norsk Tipping flytter stadig grensene
NT har som klart definert mål å ta mer og mer av spillemarkedet, øke omsetningen, tjene mer og mer penger. For å nå dette målet skyr NT ingen midler, verken løgn eller fusk eller villedende reklame. Eksempelvis sa NT i desember at de ikke skulle tilby tradisjonelle kasinospill.
To måneder senere vil NT tilby rulett og blackjack på nettkasino. (bt.no)

Snart lanserer NT nettkasino
skriver BT i dag. NT vil "vinne" de unge med nettkasino. Vinne er et flott ord, NT har sikkert ansatt konsulenter som forteller hva slags ord som passer best, hva som selger. Det rette ordet er selvfølgelig HEKTE. Norsk Tipping vil gjerne hekte unge mennesker på spill. Imens roper de spilleavhengige og de som behandler spilleavhengige et stort varsko her. Aggressiv spillereklame på alle TV-kanaler hele døgnet, i alle aviser, også noe fra Norsk Tipping, sammen med løgnaktige og manipulative historier om "de som vinner" bidrar til å skape et utålelig spilleklima.
Norsk Tipping skal vinne unge med nettkasino (bt.no)

Spilling bør "under disken" som alkohol og tobakk
Selvfølgelig, de som styrer denne galskapen kan lett gjøre noe for å endre kurs. De kan forby reklame for spilling, de kan stenge internettsider til ulovlige spillesteder slik de har gjort med barneporno-sider, de kan flytte spillingen under disken i butikkene slik at forbrukerne ikke blir villedet eller ledet til spill. Dette vil ikke politikerne, fordi de enten ikke forstår hva det snakkes om, eller fordi de ikke vil forstå det.

(12. okt. 2012) Ledere i BT og Dagbladet stiller seg svært kritisk til utspillet om nettkasino og ønsket om å hekte unge spilleavhengige.


Den useriøse aktøren Norsk Tipping bøtelagt for lotto-bløff

(2. okt. 2012) Kreativiten hos Norsk Tipping er det ingenting å si på. De klarer det kunststykket å få det til å høres ut som om man kan vinne hovedgevinsten i spillene deres. Til og med statskanalen NRK som promoterer Norsk Tipping gratis for rundt en halv milliard kroner årlig går på reklame-stuntene til NT. Vårt forsøk på å få NRK til å vise den andre siden av saken har blitt møtt med pinlig taushet. Men så er det jo samme ukulturministeren som sitter på toppen av dem begge. Dessverre er boten så liten at det antakelig svarer seg for Norsk Tipping å fortsette å svindle folk.

Kjempebot for lottobløff. Falsk annonse fra Norsk Tipping ble vist 362 000 ganger. (dagbladet.no)


På onsdag kan du IKKE vinne 125 millioner kroner. Garantert!

NT går ut med villedende reklame, som den useriøse aktøren NT er. (17. nov. 2011) For nå har "potten" vokst til 125 millioner kroner, og Norsk Tipping vil gjerne at du skal tro på at du kan vinne denne. Vel, - du kan ikke. Garantert. Med en sjangs på 7 millioner til 1 kan vi garantere deg at du IKKE vinner hovedgevinsten på onsdag. Det er mulig du omkommer i en ulykke i heimen, mulig du får kreft, mulig du faller på glatten og bekker armen, men du vinner IKKE hovedgevnisten i Vikinglotto. Du har absolutt INGEN sjangs til det.

NT ledes av useriøse og uetiske politikere. Når den useriøse aktøren NT får lov til å gå sterkt ut med villedende reklame, skyldes det at politikerne med kulturministeren i spissen mangler verdier, etikk og folkeskikk. De vil nemlig gjerne ha mer penger, og for 10 milliarder kroner i "ekstraskatt fra de svakeste" har etikken gått i skogen og blitt erstattet av grådighet. (Hvem av oss ville ikke solgt seg for mindre enn det?) Slik utviser politikerne en total forakt for folket.

Kulturministerens tre hatter. Så hvis du lurer på hvorfor NT (ledet av kulturministeren) får gratis promotering i NRK (ledet av kulturministeren) verdt nærmere en halv milliard kroner årlig, slik at Idrett og Kultur (ledet av kulturministeren) får inntekter fra det, ja da kan du bare se på de hattene Kulturministeren har på hodet. På godt norsk heter det inhabil.


In your dreams !

Blir IKKE virkelighet. På lørdag blir dine drømmer IKKE til virkelighet, hvis du drømmer om å bli millionær i Stats-gamblingen. Hvis du derimot er en grådig, egoistisk, kynisk politiker blottet for verdier og med sans for villedende reklame, da vil dine drømmer bli virkelighet. For da vil du få inn masse penger av folk som tror på reklamebudskapet ditt.

Hvor lenge skal de få holde på sånn som dette ? Svaret er: i hvert fall frem til neste valg. For det er ingen tegn på at dagens politikere skal slutte med sin forakt for folket.


Spillegale og ryggesløse politikere ? 10 års spillepolitikk.

(25. april 2011)
2001: Norge hadde allerede et spilleproblem da Bondevik-regjeringen tiltrådte i 2001. Problemet var godt definert, det var gitt klare advarsler og råd til regjeringen, og enhver middels oppegående kulturminister burde sett hva som måtte gjøres. Men Valgjerd Svarstad Haugland ble en katastrofe for de spilleavhengige. I ettertid sa hun at hun kanskje hadde hørt litt for mye på lobbyistene og næringene. Det er ikke uten grunn at de store organisasjonene ansetter ex-politikere til ledere.

2002: Frislepp for spilleauomtater. Resultatet ble dramatisk. På bare en regjeringsperiode endret situasjonen seg fra å være et "problem" til å bli et katastrofalt folkehelseproblem. For når mer enn 1% av befolkningen har en lidelse, snakker vi om et folkehelseproblem. Likevel har helseministerene vært fullstendig fraværende i problematikken i alle disse årene. Man er da lojal, må vite.

2004 desember: "Spel på gevinstautomatar er no heilt ute av kontroll." Så ille ble det at den ansvarlige kulturministeren gikk ut i en kronikk i Dagbladet 30. desember 2004 og skrev: "Spel på gevinstautomatar er no heilt ute av kontroll." Det vitner om ansvarsfraskrivelse. Ting "er" ikke ute av kontroll, ting tillates å komme ut av kontroll, det er resultat av valgt politisk handling. Omsetning på automater økte fra 9 milliarder da hun tiltrådte, til 22 milliarder i 2003. I 2003 hadde 50.000 nordmenn problemer med spill, hvorav 11.000 tenåringer, Les hele kronikken til Valgjerd Svarstad Haugland fra 2004 her

2005 desember: Redd Barna kuttet spilleautomatene. Redd Barna tok konsekvensen og kuttet ut spilleautomatene i 2005. De fant at det var i strid med verdisyn og målsetting å leve av spilleavhengigheten til bl.a. barn og unge. Det ble for dumt å kjøre ungene ut i spilleavhengighet og så forsøke hjelpe dem når de ble hektet. Røde Kors og andre organisasjoner derimot dro så mye penger ut av systemet som de bare klarte.

2006 mai: Seddelforbud på automater. Giske sørget for at seddelsprekken ble tettet på alle spilleautomater. Imidlertid omfattet ikke forbudet automater i Bingo-lokaler som Arbeiderpartiet fikk inntekter fra, noe VG anså som uryddig av ham.

2006 juni: Giske politianmeldt. Redaktøren på dette nettstedet anmeldte Giske for grov uforstand i tjenesten 9. juni 2006. Da ble spilleavhengighet antatt å ramme over 70.000 nordmenn, hvorav 15.000 ungdommer. I tillegg sto 133.000 i faresonen for å utvikle spilleavhengighet. Spilleomsetningen i Norge var nå trolig rundt 50 milliarder kroner. Stoltenberg-regjeringen sin spillepolitikk utviste i praksis grov forakt for de svakeste i samfunnet.

2006 august: Giske kunngjorde at automatene skulle vekk. Det statlige spillemonopol under Norsk Tipping var vedtatt, og spilleautomatene ble vedtatt fjernet 1. juli 2007. Deretter skulle landet få oppleve et sabbatsår uten automater. Sa Giske. Virkeligheten ble ikke slik, for Giske hadde flere spillekort i ermet.

2007 juli: Spilleautomatene fjernet, men bingoautomatene fikk stå. Grunnen til at spilleautomater i bingohaller ikke ble fjernet 1. juli 2007 og at de slapp å tette seddelsprekken var ifølge Kultur- og kirkeminister Trond Giske at han ikke hadde noen tall på hvor stort problemet i bingohaller var. Onde tunger påsto at dette var fordi Giske var klar over at Arbeiderpartiet fikk betydelige inntekter nettopp fra Bingo-automatene. Og dermed så nettopp disse automatene sin glanstid, nye automater slukte penger og gjorde det mulig å spille vekk trygden på et par timer.

2007 august: Seddelforbud innført også på bingo-automater. Antallet bingoautomater ble tredoblet på et par år: 1.562 spilleautometar befant seg i bingohaller iflg. BT 29. juni 2007. TV2 hadde 8. juli en test som viste at automatene tok imot 500-krone-sedler (200 var maksimalt tillatt), og TV2 klarte å tape 1000 kroner på 13 minutter. Seddelsprekken på automater i bingolokaler ble sperret 15. august 2007 (pussig nok ikke samtidig med "de andre" automatene ...)

2007 november: Giske flyttet spillingen inn i stua til folk. For høsten 2007 lanserte Giske gjennom NRK TV spillet KENO uten nedre aldersgrense. Denne lanseringen skjedde uten politisk debatt og uten debatt i media. Tidligere erfarte yrkessjåfører at de ble spilleavhengige pga. automater på alle bensinstasjonene. Giske fikk "automater" i hver heim. Innføringen av KENO var trolig i strid med den formulerte politikken at spillere skulle skånes, og hadde elementer i seg som luktet skandale lang vei. Ingen krok skulle være trygg.

2008: 10.000 nye spilleautomater utplassert. Giske kaller spilleautomatene for "terminaler", det høres litt mer uskyldig ut. Og de skal være så snille og gode at de gjerne kan stå midt blandt spilleavhengige. Men hvem er det egentlig politikerne forventer skal putte 5 milliarder kroner på 10.000 nye og "snille" spilleautomater? Forøvrig kom automatene med en konfigurasjon som var verre enn de som var i 2001 da Valgjerd Svarstad Haugland tiltrådte.

2008: Giske flyttet KENO frem til beste sendetid. I 2007 sa han at KENO ikke var så farlig, fordi det ble vist så seint på kvelden at de fleste hadde gått og lagt seg, unntatt selvfølgelig arbeidsløse og trygdete som ikke behøvde stå tidlig opp for å gå på jobb. Det tok under et år før KENO ble flyttet til beste sendetid, og er der ennå. Slik ble Giske sitt utsagn en løgn på under et år.

2009 februar: Giske kunngjorde at Bingoautomatene omsider skulle vekk. Først da omsetningen passerte 10 milliarder fant Giske ut at bingo-automater kanskje ikke var så bra likevel. Problemet var bare flyttet fra spilleautomater til bingoautomater. Saken tok bemerkelsesverdig lang tid å behandle, og ennå fikk automatene stå et år til før vedtaket ble satt ut i livet.

2009 mai: Spillegrense økes til 40.000 kroner daglig eller 1 million pr. år. Det er den "seriøse aktøren" Norsk Tipping som anser dette som en ansvarlig grense. Mer om spillegrensene her i Østlendingen

2010 april: Bingoautomatene fjernet. Tre år etter at spilleautomatene ble fjernet, ble bingoautomatene fjernet.

2010 juli: Norsk Tipping vil sette ut automater på skjenkesteder. Det har vært et problem for NT at seriøse aktører ikke vil ha automater som kan bidra til helserisiko for kundene som besøker stedet. Derfor har NT satt sine kreative kluter i sving og funnet ut at skjenkesteder er et ypperlig sted for å hanke inn spillemidler. NT vil sette ut 2000 nye maskiner, og samtidig endre regelverket slik at alle automatene gir større inntjening og får litt heftigere konfigurasjon. Om tiltakene er gjennomført til tross for massiv kritikk, vites ikke.

2010: NRK promoterer spilling for en halv milliard kroner årlig.
Etter at KENO ble innført, kan verdien av NRK sin promotering av spillefremmende programmer ha passert 500 millioner kroner årlig. Et av argumentene for å gjøre dette er at NRK ikke tjener penger på programmene, og at "mange liker å se dem". Nå sendes spillefremmende programmer hver dag i beste sendetid på Statsfjernsynet. Det sirkulerer såvidt vi vet masse penger i diverse selskaper rundt disse sendingene. Riksrevisjonen bør gjennomgå omsetning og pengeflyt de siste 10 årene her.

2010: Massiv TV-reklame for spill. Ikke bare NRK promoterer spill. Med det nye bakkenettet er det åpnet for reklame for spill, også for ukontrollerte spill der man ikke kan vurdere seriøsiteten til leverandøren av spillene. I verste fall kan man risikere å spille poker mot en leverandør som kontrollerer alle kortene. Befolkningen utsettes for massiv påvirkning med ett eneste formål: Spille mer.

2011: Euro-Jackpot innføres. Dette er spillet med minimale vinnersjangser og enorme premier opp til 720 millioner kroner. Dem "seriøse aktøren" Norsk Tipping har jobbet lenge og aktivt for å få anledning til deltakelse i denne EU-gamblingen, og nå har de lykkes.

Kulturministeren er trippelt inhabil. Ikke bare sitter Kulturministeren som leder av departementet som hanker inn overskuddet fra de spilleavhengige og deler det ut til idrett og kultur, hun er også generalforsamling i Norsk Tipping som driver spillene og i NRK som promoterer Norsk Tipping gratis. Fordi det er helt åpenbart at Kulturministeren ikke evner å ivareta de spilleavhengige, må hun og departementet tas av denne saken.

Ekstraskatt for de svakeste. Det er grunn til å frykte at tallene for spilleavhengighet har nådd samme høyder som 2006 nivå, om ikke høyere. Hvor mange ruiner, tvangssalg av hjem, oppløste familier, selvmord og lidelser spillingen medfører vet vi ikke. Men vi vet at det er en liten del av befolkningen som står for mesteparten av omsetningen. Spillepolitikken har vitnet om at man ønsker bruke spill aktivt som ekstraskatt på de svakeste. Skatten forsvares med at inntektene går til gode formål som idrett og kultur, og at landet trenger pengene. Det er jo like relevant som å si at pengene går til nye jagerfly.

Et trist kapittel i norsk politikk. Det er vanskelig å omtale de siste 10 års spillepolitikk uten å bruke ord som grådig, tragisk, løgnaktig, manipulativ, nådeløs, korrupt, inhabil, forakt for spilleavhengige, forakt for folkemeningen, uetisk, uverdig, selvmotsigende, useriøs, villedende, inkompetent, osv. Dessverre kan ikke politikerne gjøres personlig ansvarlig for den politikken de fører. Den ikke uttalte politikken som de har iverksatt gir en spilleomsetning på 50 milliarder kroner. Det kan være grunn til å anta at spilling totalt sett koster samfunnet mer enn det gir. Hvis det er riktig, er det helt meningsløst det som skjer nå.

Hva kan gjøres?

 1. Sett en grense for ønsket spilleomsetning f.eks. 10 milliarder kroner
 2. Legg ned Keno på NRK
 3. Slutt å vise Lotto-trekninger og Joker på NRK
 4. Slutt å promotere sport som er knyttet til spill i NRK
 5. Få NT til å stoppe å markedsføre "suksesshistorier"
 6. Flytt spill "under disken" som tobakk i butikkene
 7. Forby all reklame og annonsering for spill (som alkohol) på TV (alle kanaler!)
 8. Steng tilgang til utenlandske gambling-nettsteder (som med barneporno)
 9. Ikke tillat at NT får bygge ut flere spill
Politikk = strategi + handling. I den ideelle verden definerer man hva man gjerne vil oppnå før man deretter gjør det som behøves. Derfor bør regjeringen definere en strategi for hva den egentlig vil, og så iverksette tiltakene. Dersom den ikke ønsker flå de svakeste ved å fyre opp under spilleavhengighet, kan man definere et tall for ønsket spillomsetning på f.eks. 10 milliarder kroner årlig, og sørge for at dette blir realitet. Det er det som kalles å styre. Alternativt kan regjeringen søke å ruinere flest mulig og dra inn mest mulig penger så lenge det går. Politikerne kan sikkert diskutere dette her i 3 - 4 år for å unngå å måtte ta grep nå hvis de bare vil trenere saken. Kanskje lage en ny høring?


MASSIV reklame for spill på alle TV-kanaler

(18. febr. 2011) Hele TV-kvelden synes nå å bli styrt av annonsører som pusher spill på hver eneste TV-kanal hele tiden. Dette gjelder også NRK som promoterer spill for Norsk Tipping til en verdi anslått til rundt en halv milliard kroner årlig - "gratis". Så er spørsmålet: Hvor langt skal dette her gå før noen tar affære ???

Politisk udugelighet.
Vi har reklameforbud for alkohol og tobakk. Vi har reguleringer for salg av alkohol og tobakk. Vi har aldersgrenser. Vi har tildekking av varer, plassering under disken, ulike tiltak. Alt for å skåne forbrukerne - eller innbyggerne om du vil. Men reklame for spill vises som aldri før, vi vet reklame virker, og statistikken for spilleavhengighet går mildest talt til helvete.

Når vil politikerne griper inn ?
Trolig verken evner eller ønsker de gripe inn før dette her blir virkelig galt. Ordet "forebygging" har dessverer gått ut av det norske politiske vokabularet på grunn av inkompetanse eller grådighet. Og det er trist, for dersom de allerede nå innførte forbud mot reklame for spilling, kunne de spart landet for masse elendighet, mange ruiner, ødelagte hjem, skilsmisser, tvangssalg, varig trygd og selvmord. Med sin neglisjering utviser politikerne grov forakt for folket. Det er en skam.


Spillegale politikere

Hva kan vi gjøre for at færre skal bli spilleavhengige ?

(1. jan. 2011) Svaret er selvfølgelig ikke "hjelpe dem når de er blitt avhengige og ruinerte". Svaret er å gjøre noe i forkant. Her er et knippe gode forslag som ikke koster noe å gjennomføre - forutsatt at vi har politikere som faktisk ønsker å gjøre noe med spilleproblemet i Norge, det ser nemlig ikke slik ut.

 • Legg ned Keno på NRK
 • Slutt å vise Lotto-trekninger og Joker på NRK
 • Slutt å promotere sport som er knyttet til spill i NRK
 • Få NT til å stoppe å markedsføre "suksesshistorier"
 • Flytt spill "under disken" som tobakk i butikkene
 • Forby all reklame og annonsering for spill (som alkohol)
 • Steng tilgang til utenlandske gambling-nettsteder
 • Ikke tillat at NT får bygge ut flere spill
 • Et folkehelseproblem er pr. definisjon noe vi har når en lidelse rammer minst 1% av befolkningen. Ifølge de siste tallene som figurerer i media på alvorlig spilleavhengighet, er det vesentlig flere enn i 2006. Aftenposten opererer med 81.000 med alvorlige problemer, andre opererer med tall langt over 100.000. Vi snakker altså noe som må betegnes som et alvorlig folkehelseproblem og en økning siden sist. I praksis viser dette at tiltak IKKE har hjulpet, Her har det altså vært gitt feil medisin, og det kan ha vært tilsiktet.

  I 2006 var tallet 70.000 med spilleproblemer, hvorav 15.000 ungdommer. Tallet den gangen var så høyt at man "ville ta grep". Istedenfor benyttet man anledningen til å gi Norsk Tipping monopol og enda friere hender, samtidig som Bingo-Giske ga frislepp på Bingoautomater (10 milliarder kroner?) og innførte KENO på NRK TV i beste sendetid hver eneste dag i uken uten noen som helst politisk behandling på Stortinget før det ble innført. Det kan igjen se ut som politikerne sier en ting, men gjør det motsatte.

    Alternativ: avgift på børs Det er bemerkelsesverdig at politikerne IKKE ønsker legge avgift på børs. En ubetydelig avgift på 0,7% tilsvarende den de skal ha i Storbritannia, ville gitt 22 miliarder kroner i 2007. Her kan man altså, hvis man vil, ta inn alt landet trenger av midler til idrett og organisasjoner og jagerfly, uten å ramme spilleavhengige, og det fra en gruppe som pga. morsomme skatteregler ikke får lov å bidra med så mye.

  Kulturministeren er trippelt inhabil. For ikke bare sitter hun som leder av departementet som hanker inn overskuddet fra de spilleavhengige og deler det ut til idrett og organisasjoner, hun er også generalforsamling i Norsk Tipping og i NRK som promoterer Norsk Tipping. Kulturdepartementets spillegalskap har nå nådd slike dimensjoner at det har bevist sin inkompetanse og må tas av saken umiddelbart. Nå må vi få handling - ikke mer prat - og vi må få habile, kompetente, handlingskraftige mennesker med et minimum av respekt for spilleavhengige og sunt folkevett til å ta de grep som behøves. Helseministeren er trolig rette person, skikket til å ta denne ballen.

  Norsk Tipping er en useriøs aktør. NT liker å fremstille seg selv som seriøs. Det gjør også kulturministeren. Likevel konstaterer vi at NT får lov å fortsette å markedsføre sine spill som om man kan vinne førstegevinsten, når det beviselig er slik at man IKKE kan vinne denne, sjangsene er NULL. NT har egne pressefolk som lager "suksessartikler" som de deler ut til lokalpressen der noen måtte være så heldig å vinne, slik at resten av folket kan villedes til å tro at de også kan vinne. Markedsføringen til NT er trolig kriminelt villedende. Tiltross for dette, er antakelig monopol via NT det beste for landet, forutsatt at det forvaltes på en annen og seriøs måte.

  NRK promoterer NT verdt en halv milliard kroner årlig. Kulturministeren regner det ikke som "reklame" fordi NRK får ikke "penger" for det. Samtidig vet vi at NT og NRK har endel selskaper rundt omkring som gjør store penger på spilleprogrammer og sportssendinger av typen Tippe-fotball og Trav. Sist riksrevisjonen ville se nærmere på disse selskapene, fikk de beskjed av Norsk Tipping at dette hadde ikke Riksrevisjonen noe med. Vi mistenker at det er grunner av tilnærmet kriminell art til å etterforske eierstruktur og pengeflyt mellom selskapene til NRK og NT nærmere.

  Vi utfordrer de rødgrønne til å gjøre det rette. Spill har blitt et bedrøvelig kapittel i norsk politikk. Hensyn til næringer, partier og inntekter har helt klart kommet foran hensynet til spilleavhengige i en slik grad at vi har fått et stort folkehelseproblem. Saken har blitt en politisk spilleparodi som er uverdig et sivilisert samfunn, med inhabilitet og korrupsjonslignende tilstander. Nå har politikerne anledning til å å vise at de både kan og vil gjøre det som må gjøres, til å gjøre det rette. Vi venter i spenning.


  Norsk Tipping vil ha mer, mye mer !

  (20. juli 2010) Norsk Tipping ser etter stadig "nye markeder" og "nye tjenester" og "nye tilbud" som alle har en eneste ting til felles: Dra inn flere penger fra de som spiller mest. Fordi noe av pengene går til "gode formål" har det lenge vært stuereint å flå folk for spilleinnsats uten tanke på hvor mange ruiner og ødelagte hjem som ligger i kjølvannet. Samtidig ser NT det som problematisk at enorme summer fra spilleavhengige nå har forsvunnet etter at de stygge spilleautomatene ble forbudt, inklusive Bingo-automatene til Bingo-Giske, i en prosess som tok betenkelig lang tid og møtte mye betenkelig motstand. Her er hva NT ønsker:

  • delta i europeisk storspill
  • opprette nettpoker
  • sette ut spilleautomater på skjenkesteder
  • ha mer villedende spillereklame på NRK

  Dersom norske politikere hadde like stor avstand til Norsk Tipping som til alkohol og tobakksnæringen, ville politikerne for lenge siden forbudt reklame for spill i butikkene og skjult spilletilbudene (slik det er nå med tobakk), de ville avkrevd legitimasjon for å bevise at spillerne var over 18 år (som med alkohol) og de ville pålagt NRK å slutte med NT-sponsede programmer som utelukkende har til hensikt å hekte flere på spilling, programmer med en reklameverdi rundt en halv milliard kroner.

  Slik er ikke virkeligheten. De som pusher spill (Norsk Tipping og de store organisasjonene) har sørget for å få ex-politikere inn i sine staller, ex-politikere som fungerer som lobbyister og bindeledd med sine gamle venner og kolleger. Det handler tross alt om milliarder av kroner, og da er en god årslønn til en som kjenner systemet for småpenger å regne. Målsettingen er selfølgelig å ta rotta på demokratiske prosesser, eller "påvirke" sagt på pent.

  Så kan du spørre deg om Norsk Tipping sine spille-utspill gjennom media (lenge før utspillene er avklart og godkjent av eierne ved kulturministeren og Stortinget) viser ansvarlighet eller u-ansvarlighet. HVIS spillesituasjonen i Norge skyldes politikeres og ex-politikeres innsats, er det fristende å antyde at vi enten har noen som oppfører seg som grådige halvkorrupte kjeltringer, eller vi har noen inkompetente verdiløse åndsinger som burde vært fritatt fra å styre landet for lenge siden. De av oss som venter på mer restriksjoner mot spill, venter forgjeves.


  Norsk Tipping: en kvise på samfunnets rumpe !

  Mye vil ha mer. (4. mai 2010) Det er mye penger å tjene for dem som klarer lure penger fra folk, og selv om NT i år har et rekordår, vil de ha mer. NT har i mange år utvist en utrolig mangel på moral, verdier og godt samfunnsengasjement, styrt av ryggesløse politikere som har mer sans for penger enn for verdier. Det er egentlig ganske tragisk. Men de vil gå lenger.

  Nytt spill: Euro Jackpot. Nå vil Norsk Tipping være med å starte tallspillet Euro Jackpot sammen med de nasjonale spillselskapene i Norden, Tyskland, Nederland og Italia, med avsindige gevinstmuligheter opp til 720 millioner kroner (ja, for du tror vel at du har mulighet til å vinne ?). Dette vil gi NT og Staten som eier omsetning som slår alle rekorder, også kalt ekstra skatt fra de fattigste.

  Råtne politikere. Det gjennomføres av "sosialdemokratiske" politikere, som hittil har utvist både dårlig skjønn og elendige verdisyn når det gjelder spillegalskap. Og så har de - takk Gud - inside tilgang til NRK for utilbørlig pushing av spill ut til bermen. Vel, vi får de politikerne vi fortjener, og bunnen er neppe nådd ennå. Dette skal bli morro, dere!

  Fra nyttår kan du vinne opptil 720 millioner kroner på et nytt tallspill dersom Norsk Tipping får det som de vil (tv2.no)


  Bingo-Giske liker ikke å bli kalt Bingo-Giske (13. jan. 2010)

  Mannen som lot Bingo-automatene stå, og stå leeeeeenger en lengst, mannen som ikke "fant det dokumentert at bingo-automater var skadelige" (Jesus!!!) mannen som nå er best kjent som Bingo-Giske liker ikke oppnavnet sitt. Samtidig sliter spilleavhengige og venter og venter og venter på at de STYGGE bingo-automatene skal fjerne.

  Det har kommet en ny verdiløs kulturminister etter Bingo-Giske som trofast og lojalt følger i hans fotspor.
  Men navnet kommer til å stå ved ham forever.
  Og det fortjener han noe skikkelig.


  Kulturdepartementet forsøker å bullshitte oss med bingoautomater (5. jan. 2010)

  28. februar 2009 kunngjorde daværende kulturminister Giske at Bingoautomatene omsider skulle vekk, etter en lang og skandaløs og tildels inhabil saksbehandling (Arbeiderpartiet fikk inntekter fra automatene, og Giske hadde noen latterlige personlige meninger om hvor ufarlige akkurat disse automatene var.) Og i dag kunngjorde departementet at bingoautomatene skal få stå ut mars i år.

  I intervjuet i radioen i dag skylder departementet på at "lotteritilsynet trenger mer tid" til å gjennomføre jobben. Og det er gedigen bullshit. Hvis du lurer: ring Lotteritilsynet og spør hva de trenger mer tid til. For det er departementet som setter frister, lager regler og setter krav til oppfølging. Nå gir de bingoautomat-næringene (og Arbeiderpartiet) noen månders ekstra inntekter, på bekostning av spilleavhengige. Hvor mye? Med to milliarder i årlig omsetning (2008) blir dette 500 millioner kroner til "næringene". Og det er 500 millioner kroner denne "utsettelsen" handler om. Ikke noe annet. Det bør være fullt mulig å fjerne 1000 bingoautomater på samme tid som man fjernet 15.000 spilleautomater. Hvis man vil.

  Så ser vi at departementet igjen fremstår som helseskadelig og som fiender av innbyggernes ve og vel. Det er selvfølgelig uansvarlig, arrogant, korrupt, uanstendig og skandaløst idiotisk politikk. Hvordan den nye kulturministeren kan leve med en slik beslutning, og attpåtil forsøke pakke det inn i runde og glatte formuleringer, ja det er bare helt utrolig.

  Bingoautomatane borte frå 1. april 2010 (pressemelding fra Kulturdepartementet)


  Spillegrense 40.000 kroner pr. dag eller 1 million pr. år (22. mai 2009)

  Slik går det når idioter skal bekjempe spillegalskap

  Norsk Tipping gjør på seg igjen. Det er ikke noe nytt at NT og Giske er interessert i spillepenger. Masse penger. Nå demonstrerer NT og Giske (påny ?) en reinspikket idioti i "kampen" mot spilleavhengighet. For det er helt klart at de fleste i dette landet klarer å ruinere seg for langt mindre enn de nye grensene som NT ønsker å innføre.

  Nå har idiotien normalt ingen grenser, derfor får de sikkert til dette tøvet her også. For de spilleavhengige er NT og Giske fortsatt bare en eneste stor tragedie, og det er tydelig at begreper som verdier, etikk, ansvarlighet og medmenneskelighet er mangelvare i disse kretser.

  Vi finner innsatsen i denne saken tvilsom, og vi finner motivene for den dårlige innsatsen tvilsomme. Så dårlig er denne saken håndtert at man gjerne kunne sparket hele ledelsen for Norsk Tipping, inklusive kulturministeren til valget - det må da finnes noen partier der ute som kan ta denne ballen ?

  Les mer om spillegrensene her i Østlendingen
  Illustrasjonen er fra Selvhjelpsbok for spilleavhengige, Gyldendal Akademisk 2006, frifagbevegelse.no


  NRK kjøper brilliant medieutspill fra Norsk Tipping: Værdalen ! (09. mars 2009)

  De er flinke i Norsk Tipping (du vet der Giske er sjef), den skal de ha. De kommer fra det hver gang, og får full uttelling på alle sine utspill ikke bare i avisenen, men i Stats-TV (den med Giske, vet du). Nå har de gjort et nummer av at folk vinner mer i Lotto noen steder enn andre steder (selvfølgelig gjør de det !!!) og bruker det for å pushe spillegalskap uten et snev av blygsel. Man er jo seriøs!

  Og som vanlig skriver de om vinnerne, ikke om de Lotto-ruinerte. Det er 50 Lotto-ruinerte for hver eneste vinner, noe som innteresserer media midt i brunøyet. Norsk Tipping får slippe fra det hver gang, fordi det ikke stilles krav til saklighet eller forbud mot villedende reklame når det gjelder spilling i dette landet (Giske det også). Hvis du er uenig, får du klage til kulturdepartementet (Giske !)


  Giske har endelig funnet ut at bingoautomatene er farlige, vi gratulerer (28. febr. 2009)

  På nyhetene i går sto Giske frem og fortalte at de hittil uregulerte bingo-automatene skal vekk. De er farlige. Norsk Tipping skal overta. Og selvfølgelig er "næringene" bekymret, de ser omsetning på mange titalls millioner kroner fly ut vinduet.

  Vi må jo bare gratulere Giske at han omsider har kommet dit (selv om det tok tid!), idet vi forutsetter at bingoautomatene blir forbudt umiddelbart. Mange mener nå at dette landet kan bli bedre uten spilleautomater i det hele tatt, men det er nok lenge til Giske kommer dit. I mellomtiden registrerer vi at Norsk Tipping fortsatt får reklamere uhemmet og villedende for sine spill, det er fortsatt en uting. Giske synes fortsatt dette er greitt, for inntektene går jo til Giske. Jaja.


  Rusorganisasjoner tjener penger på spilleautomater med bingospill (4. okt. 2008)

  Hykleriet og dobbeltmorale ern fullkommen når spilleautomater med bingospill får lov å stå mens spilleautomater med andre spill er krevd fjernet. Og dobbeltmoralen er det kulturminister Trond Giske som må svare for. Det er han som har gitt disse automatene amnesti, kanskje fordi de også spiller inn penger til Arbeiderpartiet. Og de andre folkevalgte stikker hodet i sanden istedenfor å ta de grep som må tas.

  Det geniale er at man ikke kaller disse spilleautomatene for spilleautomater men for bingoautomater. Dermed er det akkurat som disse spilleautomatene blir til noe helt annet enn de er, snille og ufarlige og veldedige. Dette er brilliant omdefinering av virkeligheten med det formål å hanke inn penger fra spillere.

  "Bingoautomater er ikke noe mer uskyldige enn andre spillautomater, snarere tvert imot. Vi ser nå at stadig flere får problemer knyttet til bingoautomater", sier overlege og psykiater Hans Olav Fekjær. Han er sterkt kritisk til at spesielt avholds- og rusorganisasjoner mottar penger bingoautomater, blant annet fordi det gjentatte ganger er påvist kobling mellom spillavhengighet og rusproblematikk. (nrk.no)
  Rusorganisasjoner tjener på bingo (nrk.no)


  Nettspill må stoppes (23. sept 2008)

  Bjarte Baasland har gitt ansikt til et nettspill-offer. Kanskje nærmere 100 millioner kroner har han svidd av. Det finnes ifølge Fekjær tusener av mennesker med over millioner i kroner i spillegjeld i Norge. Omsider ser det ut til at politikerne ser at nettspill er fy fy. Skal vi så stoppe for nettspill, eller skal vi si at å sperre for disse stedene er å innskrenke Internetts frihet? Selvfølgelig skal det stoppes. Her er det kjeltringer som kjører sitt nådeløse løp mot troskyldige mennesker, kjeltringer som ikke viker tilbake for noe for å skaffe seg pengene til folk.

  En ung mann som jobbet på ett av de stedene Baasland tapte penger til, sto frem på TV og fortalte at når Baasland av og til tok en pause fra spillingen, sendte de ham en SMS med melding at han hadde 125.000 kroner på "bonuskonto". Slik fikk de ham tilbake på kjøret igjen. En annen sak som har vært fremme i media er at spillene arrangeres med falske motspillere, og at spillene kan være rigget. Det er kjeltringene som får pengene i spill, og spillene er utenfor enhver kontroll.

  Også internettet har mistet sin uskyld. Vi må kontrollere kjeltringene på internettet akkurat som vi kontrollerer kjeltringene i banker, bak rattet, i eiendomsbransjen. Vi gjør det med regelverk, kontroll og sanksjoner. Og vi holder oss utelukkende til en straffelov og et regelverk nedfelt i rettssamfunnet. Det er ikke kristelig synsing eller intoleranse som skal sette grensene her.

  Det er enkelt å gjennomføre. Dersom du går inn på en side med barneporno, settes du i dag videre til en side hos Kripos som forteller deg at det du holder på å gjøre er ulovlig. Pussig nok er selv denne her heller ikke nedfelt i lover og regler, det er en frivillig ordning som ISP'ene henstilles til å følge. Så enfoldig kan man gjøre det. Det er å forvente at linker som går til kriminelle nettsteder sperres, og gjerne at stedene forfølges og lukkes ned. Så enkelt er det. ISP'ene som ikke vil følge dette, kan stenges.


  Dagbladet har blitt lakei for Norsk Tipping, promoterer Lotto (9. august 2008)

  Norsk Tipping har ansatt noen hyggelige, smilende, pene mennesker som lager pressemeldinger som de jevnlig sender rundt til avisene. Avisene i Norge har jo nedbemannet vet du, og ennå er det ferieavvikling, så når det kommer inn en ferdigtygget historie blir den satt rett inn med overskrift og ingress og det hele. Denne gangen er det Dagbladet som har latt seg bruke, og de har til og med tatt seg bryet å slenge på et foto og ringe litt rundt. Hele førstesiden i dag pluss to helsider inni lovpriser de stedene i Norge der det er flest Lottovinnere. Reklameverdien for Norsk Tipping bør være et par hundrede tusen kroner for denne saken. Jeg håper virkelig Dagbladet eller journalisten har fått godt betalt for historien, det er den verdt.

  Dersom du har et lotteri med vinnersjangser 1 til 5 millioner, da kan du holde på ikke bare hele livet, men et par tusen år, uten å vinne. Vinnersjangsene er så små at det er feil å si at det er vinnersjangser i det hele tatt, vinnersjansene er 0 eller 0,0000001, tilnærmet lik null. Altså: du vinner ikke hovedgevinsten i Lotto, du taper. Kanskje du kræsjer i trafikken, kanskje du skader deg i heimen, kanskje du får en sykdom som er så sjelden at den ikke omtales som noen risiko i det hele tatt, men du vinner ikke i Lotto. Jeg har 5 millioner ganger større rett til å si at du ikke vinner i Lotto enn at Norsk Tipping kan si at du vinner, derfor gjentar jeg: Du vinner ikke. Garantert. Helt sikkert. (fra boka "Forakt for folket" som kommer i september.)

  Hvem er det som vinner da?
  Norsk Tipping vinner.

  Fortsatt får du ikke høre om de 50 som blir ruinert hver uke, du får bare høre om den ene som vant. Det er her svindelen ligger, brilliant satt ut i livet. Hvis noen etter slike historier tenker ”dette skal jammen jeg også prøve”, er jo det bare flott, ikke sant? Da blir det jo mer penger til Norsk Tipping!

  Når Dagbladet får Lotto til å se ut som et spill med masse lykkelige vinnere er det svindel og bedrag, trolig satt i scene av Norsk Tipping. Dette synes Dagbladet og Norsk Tipping verken er villedende eller stygt eller useriøst. Dette er en seriøs og god og anstendig måte å jobbe på.

  Derfor skal jeg fortelle deg om familien Hansen, en av de 50 familiene som ble lottoruinert denne uken. Dette vet du selvfølgelig ingenting om, fordi det er ingen som forteller deg disse historiene. Fru Hansen var hjemme på kjøkkenet og laget mat til mannen og alle tre ungene da det ringte på døren. ”Hei,” sa et hyggelig par, ”det er vi som kjøpte huset på tvangsauksjonen, vi lurte på om vi kunne få komme inn og ta en titt nå?” Fru Hansen smilte vennlig og sa: ”Nei, det må nok være feil adresse, for vi har ikke solgt noe hus.” Imens tok hr. Hansen på seg ytterjakken og løp ut bakdøra.

  Kanskje oppfølgeren til Dagbladet kan bli de stedene i Norge der det er flest Lotto-ruinerte?
  Om Dagbladet skulle ha et snev av anstendighet til det.


  Flere kommuner nekter å utplassere de nye automatene fra Norsk Tipping på steder der det skjenkes alkohol (12. juni 2008)

  Det er liten tvil om at alkohol skaper risikoatferd i mange forbindelser, også når det gjelder spill. Og kommunevedtektene gir anledning til å trekke tilbake skjenkeløyver der det utplasseres spilleautomater. Giske fremsto noe oppgitt på TV i dag - en holdning vi finner særdeles underlig. Tvert i mot synes vi bevisstgjøring på dette problemet er utmerket, og vi håper flest mulig kommuner vil innføre samme tiltaket.

  Fotballpuben i Bergen mistet en million i årlige inntekter da de gamle automatene forsvant, og håpet sikkert at de kunne dra noen av disse kronene inn igjen med nye automater. Det får de ikke, for Bergen kommune er en av de som ikke vil ha spilleautomater på steder der det skjenkes alkohol.


  De nye spillereglene (12. juni 2008)

  Så er spillereglene for de nye snille spilletermianlene på plass, og det er ingen tvil om at disse reglene vil bidra til å hindre at folk spiller seg ihjel på spilleterminaler. Reglene er så gode at vi på strak arm anbefaler Trond Giske å innføre dem på Lotto og Tipping i samme slengen. Dersom noen ikke forstår hva jeg snakker om, kan de stå en fredag og lørdag i en tippekiosk og se, behovet er der. Det som blir morsomt opp i all denne galskapen vi har sett de siste årene, er hva disse automatene kan innbringe av inntekter.

  Da de nye snille automatene ble kjøpt inn, var det etter hva jeg forstår hensikten at de skulle hanke inn en milliard kroner til ”gode formål”. Det vil kreve et netto spilleresultat på fem milliarder kroner, da får organisasjonene 2 kroner av hver 10’er mot 1 krone på de slemme automatene i 2006. Automatene skal fortsatt driftes og betales ned, dette koster fortsatt masse penger. Hvis maskinene så skal utbetale annenhver krone i premier (dette er kjempe-odds, løp og spill!), betyr det at noen må putte 10 milliarder kroner på disse automatene for at vi skal få et resultat på fem milliarder kroner. Og da er mitt spørsmål: Hvem tror du det er som vil putte 10 milliarder kroner på 10.000 spilleautomater?

  Med den konfigurasjonen Giske nå har lagt opp til, må beløpet trolig nedjusteres kraftig. Vi skal ikke bli helt forbauset om maskinene ikke vil gi særlige inntekter i det hele tatt. Husk at maskinene har kostet 600 millioner kroner i 2006, med lagring, rentetap, ny konfigurasjon og investering i linjer og overvåking nærmer vi oss kanskje en milliard kroner. Det gir over 10 år en kostnad på 100 millioner årlig, som krever en milliard i spilleomsetning for å dekkes inn. Vi tror dagens konfigurasjon ikke engang vil dekke kostnadene til maskinene.

  Og da frykter vi at behovet for penger vil føre til endring i konfigurasjon for å ivareta et visst nivå av spilling. Er det noe vi vet, er det at spilleavhengige kan bidra med penger til gode formål når de får anledning.

  Kultur- og kirkedepartementet har fastsatt regelverket for Norsk Tippings spilleterminalvirksomhet (ba.no)


  Hva gjør Trond Giske når ingen ser Keno seint på kvelden? Jo, han flytter den frem til beste sendetid (19. febr. 2008)

  "Det er ikke så farlig, fordi det skal sendes så seint på kvelden", sa Trond Giske da han lanserte Keno etter at Norge skulle bli automatfritt 1. juli 2007. Men når ingen gidder å se det så seint, hva gjør man da? Jo, man flytter det frem i beste sendetid. Nesten slik som han har gjort med Lotto på lørdagskvelden. For NRK-Giske lar Norsk-Tipping-Giske få sende Keno tidlig på kvelden i motsetning til det kulturminister-Giske antydet da spillet ble lansert. Lotteritilsyn-Giske har ingen innvendinger. Og habilitet er heldigvis ikke noe problem for Giskene. Nå skal det spilles i hver heim!

  Hykleri, faenskap og utilbørlighet er egentlig ganske milde ord som ikke er dekkende for spillegalskapen hos vår kulturminsiter. Vi tror det er kommet for langt til at han kan la seg behandle med noe annet enn et nytt Stortingsvalg. For her skralter og valter han ganske kynisk med folks helse for å dra inn noen skarve kroner. Til gode formål? Jesus!

  Hun fant tilbake til ungdomskjæresten etter 29 år. Men han spilte den bort på Keno (dagbladet.no)
  Hykleren Trond Giske - del II (Weinbergs blogg)


  Spillegalskapen til Valgjerd Svarstad Haugland og Trond Giske kan ha tatt mange flere liv enn vi er klar over (19. jan. 2008)

  Selvmord blandt spilleavhengige kan ha hatt mye større omfang enn vi er klar over. Det er derfor betenkelig at dagens kulturminister Trond Giske velger å trappe opp spilling og utvide risikoområdet til spilling ved å la Norsk Tipping (som rapporterer til Giske) utplassere spillet KENO i landets rundt 2 millioner husstander via statskanalen NRK (som rapporterer til Giske) uten at Lotteritilsynet (som rapporterer til Giske) har innvendinger mot det og uten at Stortinget har fått det forelagt.

  Vi som husker tilbake et par år, husker at på grunn av spilleautomatene ble bensinstasjoner risikområder for yrkessjåfører. Ingen yrkesgruppe har hatt større forekomst av spilleavhengighet enn yrkessjåførene. Likedan ble kjøpesentre risikoområde for ungdom. Nå har Giske gjort heimen til et risikoområde, og snart kommer de 10.000 nye "snille" (men mindre snille enn de Valgjerd Svarstad Haugland hadde i 2001) automatene som skal ut igjen i hele landet.

  Det er trist, og ganske alvorlig, når kulturministeren bidrar til at folk kommer i situasjoner der de velger å ta sine liv.

  Selvmordstanker og selvmordsforsøk forekommer oftere blant spilleavhengige enn i befolkningen ellers, viser en ny studie (helserevyen)
  Suicidal atferd forekommer oftere blant spilleavhengige enn i befolkningen ellers (side2)
  H.C.F ville gjøre slutt på alt etter å ha spilt bort hele månedslønnen i løpet av fire timer. Spilleavhengige tenker mer på selvmord og forsøker oftere å ta sitt eget liv enn andre (aftenposten.no)


  Hvor lavt går det an å synke? Keno har ikke engang aldersgrense. (25. nov. 2007)

  Vi minnes Oddsen som først etter 10 års drift fikk 18 års aldersgrense. Nå har Trond Giske sluppet det nye spillet Keno inn i stuene til folk uten aldersgrense, og den "seriøse spilleaktøren" Norsk Tipping sier det ikke er påkrevet med noen aldresgrense. Eventuelt blir ikke aldresgrense innført før skaden er gjort.

  Vi er i en periode der landet har "spillepause" etter de sinnsyke spilleautomatene og i påvente av 10.000 nye "snille" automater som skal erstatte dem. Da er det ille nok at det snik-lanseres et landsomfattende spill inn i de 2.000.000 hjem, og på det viset kraftig øker presset for å få folk til å spille mer. Med de nye automatene havner vi nå trolig på et vesentlig høyere nivå enn forventet. Men at Keno er spill uten aldresgrense vitner om en utrolig mangel på kompetanse, verdier, respekt og anstendighet. Giske og Norsk Tipping får diskutere hvem som har mest av hva.

  Vi håper denne regjeringens spillepolitikk blir utfordret av andre partier til neste Stortingsvalg. Kanskje det finnes noen der ute med andre syn på verdier? Dette her er alt for slett på alt for mange måter.


  Stopp Keno øyeblikkelig !

  En klart inhabil Giske kan ha besluttet over hodet på politikerne. Nå må Stortinget ta affære. (19. nov. 2007)

  Kulturminster Trond Giske har tillatt Norsk Tipping (som rapporterer til Giske) å sende gratis gambling hver dag på NRK TV (som rapporterer til Giske) uten at vi kan se at det har vært diskutert noe sted på forhånd eller har vært gjenstand for demokratisk behandling. Lotteritilsynet (som rapporterer til Giske) har ikke hatt noen innvendinger.

  Hvorfor dette er uholdbart? Jo, fordi landet nettopp har gjennomlevd en omfattende spillekatastrofe takket være skandaløs politikk i mange år. Dette har kuliminert i at alle spilleautomater ble totalforbudt. Politikerne har helt klart flere syn rundt de nye "snille" spilleautomatene, og politikere som tidligere var for slike automater antyder nå at landet kanskje kan bli bedre sted å være uten disse automatene.

  På et slikt tidspunkt er det fullstendig utilbørlig å lansere et nytt spill så til de grader inn i stuene til folk. Spilleautomatene førte til at det ble forbundet med risiko for yrkessjåfører å gå på bensinstasjoner, og for ungdom å gå på butikken. Kommuner ville at befolkningen skulle kunne ferdes i bygda uten fare, og kastet ut automater. Avinor gjorde det samme. Nå vil Giske bidra til at heimen kan bli en mulig risikosone for noen. Med sendetider seint på kvelden gjør han spillet spesielt farlig for de som ikke skal tidlig opp og på jobb. Har Giske / NRK / Norsk Tipping igjen valgt seg ut den aller fattigste målgruppen i dette landet?
  Vi har heller ingen forståelse for hastverket med å innføre nytt spill. Er noen bekymret for at de 70.000 spilleavhengige skal bli kurert før nye automater er på plass?

  Det er uakseptabelt å pushe et nytt spill inn i stuene til folk på dette tidspunkt

  Det bør derfor avkreves en øyeblikkelig stopp i NRK sine sendinger av Keno. Lansering bør bli utsatt inntil spillet, markedsføringen og mulige konsekvenser er utredet av fagpersonell og vedtatt av landets politiske uavhengige ledelse. Når politikerne har klart for seg at det er et slikt samfunn de vil ha, og de ser at de har gyldig mandat fra folket til å gjennomføre det, kan de heller relansere spillet. Trond Giske er klart inhabil i denne saken og kan derfor ikke ta noen gyldig avgjørelse. Han har prestert en spille-lansering som bør føre til hans øyeblikkelige avgang.

  Det er et lite vakkert syn å se kulturministeren og kringkastingssjefen vandre hånd i hånd for å utbre et unødvendig pengespill (dagbladets leder)


  Utilbørlig politikk: Giske bruker NRK for å flytte spillegalskapen inn i stua til folk (10. oktober 2007)

  Da spilleautomatene regjerte som verst, oppdaget vi at det ble helseskadelig for mange yrkessjåfører å bevege seg på bensinstasjoner. Mange av dem utviklet spilleavhengighet. For andre ble det en risikosport å gå rundt på kjøpesentre. Kommuneopprøret mot spilleautomater ønsket fjerne automatene fra nærmiljøet slik at det ikke ble helseskadelig for vanlige folk å ferdes der. I tillegg kom kostnadene kommunene fikk når mennesker ble ruinert og havnet på trygd.

  Så ble automatene fjernet, spilleomsetningen har sunket dramatisk, henvendelsene til hjelpeapparatet har sunket dramatisk og Norge ble et litt bedre sted å leve en liten stund. Men Giske hadde flere planer, og nå er planene lansert trolig helt uten at Stortinget har fått uttale seg.

  Nå skal spillingen inn i heimen. Nå skal heimen bli en faresone for spill. Det "seriøse" selskapet Norsk Tipping (der Giske er generalforsamling) skal stå for spillene som gjøres tilgjengelig på statskanalen NRK (der Giske også er generalforsamling). Siden NRK ikke har lov til å selge kommersiell sendetid, er det grunn til å tro at NRK-Giske har gitt vekk sendetid til Norsk-Tipping-Giske helt gratis. Og dette synes kulturminister-Giske er helt greitt, for da kan Norsk Tipping få tilbake de inntektene de tapte fra spilleavhengige da spilleautomatene ble fjernet. Og det er jo dette som er målsettingen til Giske og Norsk Tipping? Lotteritilsynet, som ligger under kulturminister Trond Giske, har ingen innvendinger.

  Giske og Norsk Tipping vil ikke at heimen skal være en spillefri sone.

  Finnes det noen andre politikere der ute som er uenig med Giske ??? I så fall skal de få både spalteplass og stemmer fra hvamenerpartiene.com.
  For dette er politisk og verdimessig søppelpolitikk av aller verste klasse.
  Et statsmonopol eller en politiker bør ikke ha anledning til å ta seg til rette i stua til folk på denne måten.

  Fra automater til kasino på NRK (dagbladet.no)
  Pengespela undergrev NRK: NRK vinn kanskje sjåarar, men dei taper truverde meiner fleire medieforskarar (bt.no)
  Politikere sterkt kritiske til nytt spill på NRK (bt.no) - men de har neppe baller til å gjøre noe med det


  Svindel satt i system av den useriøse aktøren Norsk Tipping der Staten er eier (15. juli 2007)

  For de er dyktige, den skal de ha de i Norsk Tipping som promoterer spill. Det er nesten så man kunne trodd at det er noen sjangse til å vinne i Lotto, i hvert fall i Godvik utenfor Bergen. Og pressemeldingene fra Norsk Tipping tas rett inn i media ferdigtygget, ukritisk og uimotsagt, noe som er lett i disse agurktider. Hva er så galt med det?

  Jo, du vinner ikke i Lotto. Du taper. For hver Lotto-millionær har du 50 - 100 Lotto-ruinerte. Derfor blir det villedende og på grensen til ren og skjær svindel når Norsk Tipping forsøker å fremstille Lotto og de andre spillene som noe du har mulighet til å vinne milliongevinst i. Målet med å hamre inn denne løgnen er å få oss til å tro at vi kan vinne i Lotto og kaste bort penger på spill.

  Det gjør ikke Norsk Tipping noe. Det gjør ikke kulturminister og NT's generalforsamling Trond Giske noe. Det gjør ikke forbrukerombudet noe (?). For skitne penger er også penger, ikke minst når noe går til gode formål. Det gjør heller ikke media noe, de vil bare selge (reklameplass), og da spiller hele sannheten liten rolle. Vi lanserer vår nye teori: Nå er flaksen brukt opp i Godvik for 100 år fremover, glem Lotto.

  For andre gang på fire dager gikk en gigantisk Lotto-premie til Godvik i Bergen. Og begge kupongene var levert i samme Rema 1000-butikk


  Det tok 4 år å få vekk automatene som har kostet de spilleavhengige 50 milliarder kroner - men bingoautomatene får stå (29. juni 2007)

  Når det har tatt fryktelig lag tid å få vekk spilleautomatene, er årsaken enkel: Politikerne ønsket det slik. For den gang de hadde anledning til å gjøre effektive grep for å begrense eller forby spilleautomater, gjorde de det motsatte: de endret rammebetingelsene slik at spillingen ble et folkehelseproblem. Årsaken er helt opplagt: Organisasjoner ansatte ex-politikere i fleng for å få en brekkstang inn på Tinget, en investering som har gitt milliarduttelling på spilleavhengige og samfunnets bekostning. Situasjonen minner stygt om korrupsjon og inhabilitet. Det vi vet helt sikkert, er at uten disse "investeringene" ville "næringen" fått tommelen ned for lenge siden.

  Politikerne skapte det folkehelseproblemet spillingen har blitt. Årsaken er at penger til "gode formål" i mange år er prioritert foran ruin til folk. Nå skal Giske halvhjertet forsøke å rydde opp i elendigheten, uten at han ønsker se statlig spilleproblematikk i sin helhet. Pengene er fortsatt det viktigste for Giske, for hvordan skal Røde Kors ellers kunne utføre sitt gode arbeid?

  Dersom politikerne ønsker se helhet, er dette hva de kan gjøre:
  De kan sette et beløp for total spillomsetning (alle spill) i Norge ut fra hva man anser "godt og tjenlig" for folket - og deretter finne ut hvordan det tallet skal nås. Tallet skal selvfølgelig ikke settes ut fra næringenes interesser, men ut fra folkets interesser. Denne setningen er så viktig at vi tar den en gang til: Tallet skal selvfølgelig ikke settes ut fra næringenes interesser, men ut fra folkets interesser.

  Bingoautomatene får stå - og de har ikke engang måtte tette seddelsprekken

  Vi har tidligere hørt at spilleautomatene i bingo-haller får stå ut 2008. Nå pågår en omfattende utbygging av denne "tjenesten" og antallet bingoautomater er tredoblet på et par år: 1.562 spilleautometar står nå i bingohaller iflg. BT 29. juni. Seddelsprekken på automater i bingolokaler blir sperret 15. august 2007 (pussig nok ikke samtidig med "de andre" automatene ...)

  TV2 hadde 8. juli en test som viste at automatene tar imot 500-krone-sedler (200 er maksimalt tillatt), og TV2 klarte å tape 1000 kroner på 13 minutter. Dette er uproblematisk for Giske.

  Grunnen til at spilleautomater i bingohaller ikke er regulert, ikke skal fjernes 1. juli i år og ikke har måttet tette seddelsprekken skal ifølge Kultur- og kirkeminister Trond Giske være at han ikke har noen tall på hvor stort problemet i bingohaller er. Det blir som å sette fartsgrense bare der det allerede har skjedd trafikkulykker. Til gjengjeld har jo Arbeiderpartiet solide inntekter fra spilleautomater i bingohaller, dvs. Giske kan være inhabil ved å tatt en avgjørelse som gir hans egen organisasjon inntekter. Til valget til høsten har folket igjen alternative spillepolitikk å velge mellom. Flere partier mener at alle spilleautomatene i Norge må vekk - og det permanent. Godt valg!


  Høyesterett godkjenner spillemonopol drevet av Norsk Tipping. Men er det en GOD løsning? (26. juni 2007)

  En fire år gammel rettstvist har sett sin slutt, det blir spillemonopol med rettsvesenets velsignelse. I mellomtiden har "næringene" dratt ut milliarder av de spilleavhengige. Vi spør:
  • Har det skjedd noen endringer i samfunnet som tilsier en løsning uten spilleautomater i det hele tatt ?
  • Er det noen som har giddet å regne på hva 70.000 spilleavhengige koster samfunnet i året ?
  • Er det sant at Norsk Tipping er en "seriøs aktør" når det gjelder spilling i samfunnet ?
  • Vil Norge bli et bedre land uten spilleautomater ?
  Politikernes jobb er ikke å pisse i medvind eller tenke ensidig og kortsiktig. Politikernes jobb er å tenke prinsipielt og langsiktig, og legge verditerskelen i samfunnet på et høyt nivå. Det har de ikke helt klart i spilleautomatsaken de siste 6 år, og vi betviler at de vil bli så mye bedre. For når vi har hatt et epidemisk folkehelseproblem.uten at helseministeren har funnet det betimelig engang å åpne munnen sin, da viser det at noen har valgt å stikke hodet i sanden istedenfor å gjøre jobben sin.


  En bedre verden uten spilleautomater (20. mai 2007)

  Stadig flere partier ser nå på verdisynet rundt spilleautomatene og spør seg om vi bør skrote alle automatene for godt. Dermed kan et totalforbud være på trappene, et totalforbud som også fjerner spilleautomater fra spillehaller og bingohaller. Vi vil ikke bli særlig forbauset om politikere tar denne saken opp til ny debatt på Stortinget, med det resultat at hele det nye automatmonopolet blir stemt ned og de nye automatene blir skrotet.

  Løsningen er å bevilge penger over statsbudsjettet, penger som vi har nok av og som vi har råd til å bevilge. Investeringsmessig er det en god løsning, tatt i betraktning hva 70.000 spilleavhengige koster samfunnet. Det er helt vanlig at politikere ikke ser dette poenget, fordi inntektene og utgiftene går over forskjellige konti, og fordi politikerne vanligvis mangler helhetlig oversikt i slike saker.

  Dersom Stortinget får seg forelagt et forslag om å bevilge en milliard over statsbudsjettet og droppe automatene, vil det trolig bare være Arbeiderpartiet som vil være i mot dette. Løsningen med totalforbud kan signalisere følgende verdier:

  • staten har råd til å finansiere viktig arbeid for idrett og organisasjoner
  • det er ikke OK å la spilleavhengige finansiere slikt arbeid
  • hensynet til de svakeste kommer foran inntektsbehovet til velstående organisasjoner
  • det skal være mulig å ferdes rundt i samfunnet uten å bli fristet til spilling
  • staten er prinsipielt mot spilling
  For Giske er løpet kjørt, han verken kan eller vil snu. Men snart er det valg, og da kan velgerne signalisere hva de synes om Giske sine verdier. Kristelig Folkeparti tapte forrige valg på sitt håpløse verdisyn, denne gangen blir det AP.

  Hvilke partier ønsker kommunal selvbestemmelse om spilleautomatene ? ( rev. 19. mai 2007)

  For mens Giske synes det var OK at kommunene bestemte seg for å være frie for de gamle ondinnete automatene, er det IKKE OK at de vil fortsette å være fri de nye automatene til Norsk Tipping. Dersom denne saken kommer til votering på Tinget, vil AP få flertall sammen med sine venner i FRP.

  • HØYRE: FOR kommunal selvbestemmelse. Stiller også spørsmål med hvor "snille" de nye spilleautomatene er.
  • VENSTRE: MOT kommunal selvbestemmelse, men vil la kommunene selv skal bestemme hvor de vil ha spillautomatene.
  • KRF: FOR kommunal selvbestemmelse, se mer på krf.no her (29.03)
  • FRP: (denne her er elegant!) er prinsipielt FOR kommunal selvbestemmelse men vil prinsipielt stemme MOT alle lokale forbud (fordi penger fra spilleavhengige er også gode penger). Men så er de jo også MOT og FOR bompenger: MOT i opposisjon men FOR i posisjon der de trenger pengene...
  • SV FOR kommunal selvbestemmelse (???)
  • SP FOR kommunal selvbestemmelse (???), ønsker på sikt å kvitte seg med alle automater og gi penger over statsbudsjettet - men ikke akkurat nå.
  • AP: krever at kommunene underkaster seg Giskes spillemonopol og truer med å lyse dem i evig fattigdom.


  Ny idrettspresident Tove Paule tar gjerne penger fra spilleavhengige - mens Senterpartiet har snudd ( 13. mai 2007)

  Den nye idrettspresidenten har allerede markert sitt verdisyn når det gjelder pengegriskehet: Hun er helt komfortabel med inntekter fra spilleavhengige (og barnearbeidere for den saks skyld ???). Vel - blodpenger er også gode penger, hun er ikke den første som selger seg for noen kroner.

  Men dagen har en nyhet til: Senterpartiet legger seg nå på samme linje som Kristelig Folkeparti og vil ha alle spilleautomater, også de nye "snille", vekk permanent. Dessverre vil SP ikke at det skjer umiddelbart som fortsettelse for dagens forbud, men "seinere" og "etter hvert". Det blir ikke godt nok, og smaker valgflesk lang vei. For Åslaug Haga vet godt at hvis de nye automatene blir utplassert, så blir de stående. Vi er enig med Åslaug Haga i en ting: Landet har råd til å finne disse pengene andre steder - men i motsetning til Haga vil vi gjøre det NÅ. Kanskje det til og med er en omlegging som svarer seg? Hva tror du 70.000 spilleavhengige koster?

  Pengene er klar: 10 milliarder til idrett, organisasjoner, forskning, eldre og Gud vet hva. Dette er inntektene vi kan få fra aksjeomsetning med en ubetydelig avgift på 0,5% på aksjer.


  Giske er dobbelt inhabil i spilleautomatsaken ( 6. mai 2007)

  Det er bemerkelsesverdig hver gang politikere vedtar saker tilsynelatende på tvers av folket og på tvers av gode verdier - og det viser seg at de selv eller kameratene deres har økonomisk glede av vedtaket. I spilleautomatsaken som Giske taler så varmt for, kan det se ut som han er dobbelt inhabil:
  1. Idretten som Giske er minister for, vil miste milliardinntekter dersom spilleautomatmonopolet ikke kommer på plass
  2. Norsk Tipping, som Giske er generalforsamling for, vil miste milliardinntekter dersom spilleautomatmonopolet ikke kommer på plass
  Det er derfor ikke så rart at Giske ikke ønsker at Stortinget skal behandle spilleautomatene på ny selv om flere partier som tidligere var for spilleautomater nå er mot dem. Og det er trolig samme grunn at Giske ikke ønsker kommunal selvbestemmelse om hvorvidt automater skal utplasserer i kommunene. Det er klart at dersom denne type økonomiske hensyn bestemmer over gode verdier for styre og stell, da har vi sunket langt ned i slummen. Men så er vi jo også et fattig land.


  UANSTENDIG Giske skyver de svakeste foran seg i automatsaken ( 10. april 2007)

  Dagens automat-debatt på Standpunkt ble en pinlig affære. For Giske avsluttet med å skyve kreftforeningen foran seg og si at de nå må legge ned viktig arbeid for kreftpasienter i Norge når de ikke lenger får penger fra automatene. Dette er en UHØRT måte å debattere på. Giske kunne lagt en avgift på 0,5% av handel på børs og slik fått 10 milliarder kroner årlig til kreftpasienter. Men fordi han roter sammen to forskjellige poster i et samfunnsregnskap, blir det hele fullstendig galt. Man kan også spørre seg om det i det hele tatt har vært samfunnsansvarlig økonomisk å tillate at 70.000 spilleavhengige har fått lov å "bidra" slik de har gjort. Vi tror at totalkostnadene har vært større enn inntektene. Men igjen går inntektene og kostnadene i forskjellige regnskap, og da makter ikke lenger politikere å tenke helhetlig, etisk forsvarlig og riktig. Vi har sett det samme i sykehusdebatten der kostnadene ved ikke å operere i realiteten ble større enn besparelsen til sykehuset, altså idioti satt i system.

  Det heter ikke lenger spilleautomater, det heter terminaler

  USA kaller krigsfangene sine på Guantamo for "illegal combattants" - og dermed kan de mishandle dem som de vil på tvers av konvensjoner. Nå skal spilleautomatene kalles for terminaler, og på de 10.000 nye terminalene skal vi nå kunne spille Lotto og tipping selvbetjent. Og dermed er Giske fanget i sitt eget nett, fordi:
  • Når vil Giske informere Stortinget om at planene for spilleautomatene, unnskyld, terminalene er et landsdekkende spillenett av dimsensjoner?
  • hvis det skal settes en årlig / månedlig / ukentlig / daglig grense på hvor mye man kan spille, må det gjelde ALLE spill. Hvilken grense vil Giske sette innledningsvis?
  • hvis det skal brukes ID-kort eller spillkort, må det gjelde samlet for ALLE spill - noe som gjør at NT mister mange millioner i uavhentete gevinster.
  • Hvis 10.000 "terminaler" ikke skal plasseres der folk ferdes til vanlig, hvor skal de da stå?
  • Hvem er det egentlig Giske forventer skal putte 5 milliarder kroner på 10.000 nye og "snille" spilleautomater?


  Helsefarlige bensinstasjoner: 1 av 10 yrkessjåfører har spilleproblemer ( 30. mars 2007)

  Giske presenterer det som en "hyggelig" nyhet for spilleavhengige at de nye automatene ikke skal stå der folk flest ferdes, men på bensinstasjoner osv. Vel, BergensAvisen har på førstesiden i dag en reportasje som viser at 1 av 10 yrkessjåfører sliter med spilleproblemer.

  Giske synes er helt greitt at yrkessjåførene fortsatt skal ferdes blant spilleautomater resten av livet. Vi, derimot, synes det er trist at deler av samfunnet må betraktes som sterkt sykdomsfremkallende. Dersom et annet "vanlig" helseproblem hadde hatt tilsvarende dimensjoner, ville vi hatt Helseministeren på banen for lenge siden. I automatsaken er han tydeligvis satt helt ut over sidelinjen med full munnkurv, for det er greitt nok at folk blir syk så lenge det gir penger til gode formål. Vi beklager denne mangelen på kompetanse og verdier, men det er ofte slik i et fattig land.

  I snitt bruker hver nordmann over 9100 kroner i året på pengespill. Til sammen tapte vi nesten 12 milliarder kroner i 2005. (bt.no 6. des. 2006)
  Spill er de fattiges toppskatt. Ikke i noe annet europeisk land taper innbyggerne så mye på pengespill som i Norge. (bt.no 6. des. 2006)


  Stortinget på vippen om kommunene skal kunne reservere seg mot de nye automatene ( 24. mars 2007)

  Med "lokaldemokrati" menes at kommunene skal selv få lov å bestemme saker uten stor betydning for landet. Eksempel på lokaldemokrati er å fordele en gitt pengesum til klart definert formål, å bestemme hva en gate skal hete, å velge lokale politikere som skal stå for lokal innsats.

  Men så har vi store, viktige og prinsipielle ting som f.eks. Giskes ønske om utplassering av 10.000 nye spilleautomater. Det er nå rundt 150 kommuner som er automatfri for de gamle automatene, og ordfører i Drammen sier klart fra at han ønsker det er kommunen, ikke Giske, som skal bestemme om nye automater skal utplasseres i kommunen. Giske sier dette er en avtale Giske og Norsk Tipping bestemmer over, og sporer over til helt andre argumenter:

  • de nye automatene er ikke så farlige (noe som betviles)
  • de nye automatene kan overvåkes og styres bedre
  • de nye automatene "er slik at de ikke vil gi spillegalskap"
  Giske synes det blir så flott for kommunene med inntekter fra alle disse automatene, inntekter kommunene kan bruke til gode formål. Automatene skal spille inn i underkant av en milliard kroner, noe som tilsier et netto spilleresultat på fem milliarder kroner ( hvis 20% av overskuddet går til de gode formål). Det tilsier igjen en omsetning på automatene på ti milliarder kroner dersom de betaler ut annenhver krone som spilles i gevinster.

  Hvem tror Giske det er som vil legge på ti milliarder kroner på ti tusen automater ???

  Demokratiet er en skjør ting, og når folket har en lei tendens til å bestemme annerledes enn politikerne ønsker, da har politikerne to valg: 1) fjerne demokratiet 2) overstyre folket.
  Lykke til Giske, du greier denne her også !


  Barneombudet får IKKE gjennomslag for aldersgrense på spill hos politikerne ( 21. mars 2007)

  Den 5. februar i år tok vi opp forholdet rundt barn og skrapelodd (lenger nede på siden). Vi har nå fått reaksjon fra Barneombudet som skriver:

  "Barneombudet har ved flere anledninger tatt til orde for 18-årsgrense på alle pengespill, inkludert spill fra Norsk Tipping og skrapelodd. Dette ble blant annet tatt opp i brev til Kulturministeren i januar 2006. Vi har ennå ikke fått gehør for vårt ønske om 18-årsgrense på alle pengespill, men dette er et tema Barneombudet vil ha fokus på også i tiden som kommer."

  Barneombudet ønsker 18 års grense på pengespill


  De spillegale politikerne har vunnet i EFTA, og Krf hykler som aldri før ( 14. mars 2007)

  Det blir spilleautomatmonopol drevet av Norsk Tipping. Dermed har den riv ruskende spillegale kulturminiseren Giske, som arvet saken etter sin enda mer kyniske forgjenger, fått medhold for å fortsette å tyne penger fra spilleavhengige til "gode formål". Vi som ikke synes dette er spesielt stor og god politikk, og som synes Norsk Tipping har markert seg som useriøs aktør i sin fremstilling av andre spill, finner at dette er en trist dag for mange. Det eneste lyspunktet er at det fra 1. juli 2007 blir en automat-pause ut året før Norsk Tipping begynner å utplassere sine 10.000 automater som står klar.

  Samtidig gratulerer vi autmatbransjen og organisasjonene som har klart å trenere Stortingets beslutning i to og et halvt år i retts-systemet til en netto gevinst på mange titalls milliarder kroner. Denne treneringen viser bransjens seriøsistet og politikernes idioti. Dersom politikerne først hadde gått ut med et totalforbud, og så i ettertid undersøkt mulighetene til selv å grafse til seg disse pengene, ville saken blitt en helt annen, og mange liv kunne vært spart. Ingen skal beskylde Valgjerd Svarstad Haugland for noe annet enn slett arbeid i denne saken.

  For alternativet til automatmonopol var forbud mot automater - noe som ville vært ansvarlig politikk overfor spilleavhengige. Vi konstaterer at politikerne mangler denne anvarligheten fortsatt, Så får vi se hva de finner på når de skal lage nye retningslinjer for de nye automatene som skal ut, og vi må se om de gamle faktisk forsvinner helt ut av markedet eller finner veien til underjordiske spillehaller ...

  Det er med meget stor forbauselse vi ser Krf nå fremstår som de spilleavhengiges store beskytter som vil gjøre Norge fritt for spilleautomater permanent. For det er takket være nettopp Krfs Valgjerd Svarstad Haugland landet har kommet opp i en håpløs situasjon med spilleavhengighet. Hun sørget for å endre rammebetingelsene (sikkert sammen med sine borgerlige venner) slik at automat-omsetningen gikk gjennom taket. Deretter iverksatte hun absolutt INGEN tiltak for å rydde opp eller redusere problemet. Det manglet ikke på råd, det manglet ikke på advarsler, men hun vendte det døve øret til inntil situasjonen var blitt til en katastrofe. Selv da fikk hun ikke gjort noe konkret, men fikk til en sak som verserte i rettsvesenet i to - tre år, en periode der automatbransjen fikk herje fritt inntil Giske fikk tettet seddelsprekken. Etter så lang tid med så slett politikk bør Krf holde sprekken sin godt igjen. Det vi ser nå minner om hykleri, etterpåklokskap, ansvarsfraskrivelse og særdeles kort hukommelse.

  Et par problemer må fortsatt ryddes opp i:

  • seddelinntaket på de nye automatene må blokkeres slik det er gjort på de gamle iht. regelverk fra i fjor, å gjenåpne for sedler nå blir fullstendig uakseptabelt
  • rundt 100 kommuner er erklært for "automatifrie soner" og ønsker IKKE nye automater utplassert. Disse kommunene må ikke bli påtvunget de nye automatene.
  • De gamle automatene må vekk. Dersom realiteten blir 10.000 nye automater PLUSS gamle som fortsatt sirkulerer, blir dette her riv ruskende galt.
  • og selvfølgelig: Stortinget bør få lov å revurdere totalforbud og få saken til ny votering.


  Barn spiller på skrapelodd i stor stil - med fare for å bli hektet, ingen aldersgrense ( 5. febr. 2007)

  Så er det bare å konstatere på kjøpesentre og i nærbuttikker: også barn kjøper skrapelodd, også barn skraper med den største entusiasme, også barn opplever at pengene forsvinner - men hvem vet, kanskje de vinner neste gang hvis de satser litt mer? For også barn ser reklame for lotterier, også barn ser at spill på TV kan gi kjempemuligheter for gevinst, også barn legger merke til at det er bare de få som vinner vi hører om - ikke alle de som taper alt.

  For å få gode spillere som voksne, er det nyttig å hekte dem som barn. Vi har kontaktet Lotteritilsynet og spurt om det er aldersgrense på å spille på skrapelodd. Svaret er greitt nok: Det er ikke aldresgrense på skrapelodd, men dersom gevinsten blir over 75.000 kroner skal overformynderiet kobles inn.

  Tilsynet skriver videre: Lotteritilsynet er likevel av den oppfatning at det bør vurderes aldersgrense for alle typer lotteri (muligens med unntak for basar og lotteri på tivoli etc), og dette har vi også meddelt KKD, senest i forbindelse med en ny lotterisøknad, der vi sendte innstilling til KKD i forrige uke, sitat:

  ” Lotteritilsynet er av den prinsipielle oppfatning at alle typer lotteri og pengespill bør ha en aldersgrense, og ber om at dette blir vurdert når eventuell tillatelse til nye lotterikonsepter skal gis. Selv om vi ser problemet med håndhevelse av aldersgrense på xxxlotteriet, mener vi at operatøren bør utfordres på hvordan en slik aldersgrense eventuelt kan administreres. Markedsføringen av lotteriet bør uansett innrettes slik at barn og unge skjermes i størst mulig grad.”

  Dermed ligger denne saken også hos politikerne.


  Hva er målsettingen til statskanalen NRK TV ? (13. jan. 2007)

  NRK har tre ukentlige programmer fra Norsk Tipping: Lotto med Joker, Vikinglotto og Ekstratrekning, alle i beste sendetid. Vi har en nokså uggen følelse rundt dette.
  Besvar disse fire spørsmålene om programmene som Norsk Tipping sender på NRK så forstår du hva vi mener:
  • Gir programmene gratisreklame til Norsk Tipping ?
  • Får folk et realistisk inntrykk av vinnersjangsene i spillene ut fra programmene ?
  • Kan programmene bidra til at folk blir mer avhengig av å spille ?
  • Kan man si at NRK promoterer Norsk Tipping sin virksomhet ?

  Elever blir ruinert på poker, elevorganisasjon vil ha lovforbud mot nettpoker i timene (3. des. 2006)

  Nettpoker, spillegjeld og jag etter store pengeutbetalinger preger skolehverdagen mer enn matte og norsk for stadig flere elever. Elevorganisasjonen vil ha lovforbud. Vi opplever stadig flere henvendelser fra elever, foreldre og lærere som frykter at disse pengespillene øker svært fort i omfang i norske skoler. Spillselskapene er utenlandske og tjener store penger på barn og unge, sier Jan Christian Vestre i Elevorganisasjonen. Store gevinster og historier om elever som har innkassert titusenvis av kroner, frister mange til å forsøke seg. Kunnskapsdepartementet er ikke fremmed for tanken å innføre det totalforbudet mot pengespill som Elevorganisasjonen foreslår, skriver VG.

  Kunnskapsdepartementet er ikke fremmed for tanken å innføre det totalforbudet mot pengespill, og det er jo hyggelig å høre ett og et halvt år etter at problemene første gang ble debattert i media. Men vi mistenker Kunnskapsdepartementet for å sitte og hekke på fingeren, mens problemene raser avgårde og blir et mareritt for de elevene som havner i spillemafiaens nettverk. Som vanlig synes det som departementet er kompetent til å snakke om problemene, men lite kompetent til faktisk å ta de grep som må tas.

  Det er alltid hyggelig når man ser et problem og tar grep i forkant av problemet. Denne muligheten er passert for nettpokerspill. Nå får vi se om departementet klarer å ta grep i etterkant, grep som blir effektive mot kyniske nettsteder drevet i land utenfor norsk juridiksjon. Det er viktig at departementet forstår at det er like dumt for elever å bli ruinert på nettpoker om natten som i skoletiden.

  Vil ha lovforbud mot nettpoker i timene (vg.no)


  Automatinntektene raser: i løpet av tre måneder er omsetningen på spilleautomater nesten halvert. (1. des. 2006)

  I løpet av tredje kvartal av 2006 har de syv største automatentreprenørene meldt om en brutto omsetning på 537 millioner kroner, mot 966 millioner kroner i samme periode i fjor. Dette tilsvarer en nedgang på 44 prosent. I 2005 spilte nordmenn bort over fem milliarder kroner på pengeautomater, skriver BT.no i dag, og færre ber nå om hjelp til sine spilleproblemer

  Dermed er vi nesten tilbake til de høye tall vi hadde da Bondevik-regjeringen tiltrådte. Og det er klart, at når man har hatt et problem og håndtert det så dårlig at det er blitt en katastrofe - for deretter å redusere det igjen til litt mer enn det problemet man hadde opprinnelig, da er det lett å si at "nå er alt bra".

  For fremdeles har vi et spilleproblem som er større enn det var da Bondevik slapp galskapen fri i 2001. Fremdeles er spilleometningen større enn landet kan tåle. Fremdeles blir folk ruinert, hjem oppløst og barn spilleavhengig, og fremdeles er det politikerne som er ansvarlige.

  Hva gjør man ikke for penger! Og spesielt når en liten del av inntektene går til "gode formål" er det vanskelig å tenke prinsipielt og riktig. Vi får bare håpe at idelle organisasjoner aldri får en brøkdel av inntektene til narko-salg i Norge. Da mister vel politikerne gangsynet der også.

  Automatinntektene raser (bt.no)


  Øyrane torg i Arna setter automatene ut igjen (21. sept. 2006)

  Etter å ha vært automatfritt kjøpesenter i 6 år, blir kundene på Øyrane torg rystet over å se at den nye eieren har utplassert spilleautomater igjen. Og hvorfor skal han ikke det? Han har nemlig eierinteresser både i automatbransjen og i kjøpesenteret, og følger lovverket slik han skal.

  Det dreier seg om penger. Da spiller menneskelige verdier ingen rolle - for dem som måtte ha slike.


  Røde Kors klarer ikke å distansere seg fra spille-elendigheten (2. sept. 2006)

  Norges Røde Kors er like avhengig av spilleautomater som narkomane er avhengig av dop. Og det ser ut til at det ikke er noen vei tilbake. Spilleavhengigheten til Røde Kors er likevel et luksusproblem sammenlignet med problemet til de spilleavhengige. Nå når spilleautomatene forsvinner, må Røde Kors se seg om etter nye "markeder". Og blikket har falt på nett-gambling. Siden det likevel gambles på nettet, hvorfor skal ikke Røde Kors få inntektene av det?

  Et debattinnlegg i Dagbladet i dag viser klart hvor utfordringen til Røde Kors ligger. Men Røde Kors flyter på "alt det gode de gjør" i den grad at de kan gi blaffen i etikk og spilleavhengighet. Vi betviler derfor sterkt at Røde Kors klarer å ta hansken - nå som tidligere. For det handler om verdier som Røde Kors IKKE besitter.

  Åpent brev til Thorvald Stoltenberg fra TorAmundsen, tidligere spilleavhengig (dagbladet.no)  Norsk Tipping gir gjerne det første skuddet med heroin til skolebarn gratis... (21. aug. 2006)

  Vi registrerer at den "seriøse aktøren" Norsk Tipping kjører en heftig reklamekampanje i disse dager. De forsøker å overbevise oss at vi kan vinne store pengepremier bare vi kjøper lodd hos Norsk Tipping. For det er jo så enkelt å bli millionær, bare klikk så skal du se!

  Dette er like seriøs markedsføring som å gi det første skuddet med heroin til skolebarn gratis.

  Politikerne synes dette er helt oK.

  Og Giske sin kulturkanal NRK1 promoterer faenskapen fortsatt, også på lørdager i beste sendetid. Dette er kjempeseriøst!

  Han trenger tydeligvis å ta flere grep ...


  NORGE BLIR AUTOMATFRITT - i hvert fall en stund (19. aug. 2006)

  Regjeringen vil fjerne alle spilleautomater fra 1. juli neste år. Det har kulturminister Trond Giske bestemt, Alle automattillatelser går da ut, og ingen av dem blir forlenget. Dermed blir Norge automatfri sone, skriver VG iflg. NRK.

  Men det kan bli et UNNTAK: Spilleautomater som står i bingo-lokaler kan bli unntatt fra forbudet. Dette er nemlig "godartede" automater av den typen som gir inntekter til Arbeiderpartiet, og Giske vil nå få "utredet" om disse er mindre avhengighetskapende enn automater plassert andre steder. For ikke lenge siden lanserte forsvarsministeren de norske klasebombene som "godartede" i motsetning til andre lands klasebomber som bør forbys. Dette minner om USA's retorikk i vanskelige saker.

  Om EFTA-domstolen godkjenner at Norsk Tipping kan få spillemonopol, vil dette uansett ikke komme i gang før i 2008. Dermed vil vi få oppleve minst 6 måneder med automatfrihet i dette landet.

  Det blir mange ruinerte familier og mange selvmord før 1. juli neste år, likevel vil vi gratulere Giske med at han endelig har tatt grep. Slik spillegalskapen har utviklet seg takket være den forrige "verdiregjeringen" bør Giske lett kunne få med seg "et samlet Storting" på et permanent forbud mot spilleautomater, noe "et samlet Storting" kan gjøre UTEN å sitte igjen med en flau smak i munnen.


  Kommuner vurderer krav om selvråderett om automater (19. aug. 2006)

  Askøy kommune vil i neste kommunestyremøte vurdere om man skal støtte en aksjon for kommunal selvråderett i spørsmålet om utplassering av spilleautomater i Norge. Utspillet er en del av en landsomfattende aksjon initiert av Drammens ordfører. "Jeg anser dette som en viktig og alvorlig sak, som vi vil ta opp til politisk behandling," sier Askøys ordfører Kari Manger. Askøy kommune er overlesset med spilleautomater i alle kjøpesentre i kommunen.

  Trolig gir Lov om helsetjenester i kommunene allerede adgang til slikt forbud, se artikkel lenger nede på siden.

  Dermed ser det ut til at mange kommuner ikke ønsker vente helt til 1. juli neste år før de blir automatfri. De vil at innbyggerne skal kunne ferdes trygt i kommunen allerede nå . Hvamenerpartiene tror ikke de har en sjangs å få gjennomslag av den ene grunn at dersom det blir automatmonopol, ønsker politikerne en sentral bestemmelse over hvor automater skal være utplassert. Det blir altså neppe noen mulighet til å "reservere" seg (eller selvstyre om du vil). Da vil man ønske fortsatt inntekter på automater.

  Les hele saken i Askøyværingen her


  Fakta om spilleautomater (fra Lotteritilsynet, 19.aug. 2006)

  • Nordmenn spilte bort 5,2 milliarder på spilleautomater i 2005.
  • Rundt 2 milliarder av dette fordeles mellom ca. 5000 små og store ideelle lag og foreninger (omtales som formål).
  • Norges Røde Kors tjente 640 millioner på automatene sine i 2004.
  • Redningsselskapet tjente 300 millioner på automatene sine i 2004.
  • Rundt 900 millioner gikk til humanitære organisasjoner.
  • 670 millioner til idretten.
  • 334 millioner til helseorganisasjoner.
  • Resten går til musikk, kultur og andre frivillige organisasjoner.
  • Rundt 2 milliarder av inntektene går til 252 automatselskaper.
  • Rundt 1 milliard går til innehaverne av lokalene der automatene er oppstilt.
  • Det er rundt 16000 oppstilte spilleautomater.
  • 5500 automater står i butikker og kjøpesentre, 4200 i kiosker, 2200 på bensinstasjoner, 2200 på serveringssteder.
  • En gjennomsnittlig spilleautomat spiller inn i overkant av 300000 kroner i året.
  • Den årlige innsatsen på spill er tredoblet fra 9 milliarder i 2001 til 27 milliarder i 2005.
  • Trolig har 71000 nordmenn alvorlige spilleproblemer.
  • Problemspilleren bruker i gjennomsnitt 40000 kroner i året på spill


  70.000 nordmenn har spilleproblemer, hvorav 15.000 ungdommer

  En ny undersøkelse viser at mer en 70.000 personer her i landet er sterkt avhengige av pengespill, og 133.000 er i faresonen for å utvikle spilleproblemer.

  Tallene viser at vi ikke lenger kan snakke om et spilleproblem i Norge. Vi snakker om en epidemi, en spillekatastrofe. Dette har utviklet seg til et folkehelseproblem som gjør skade på liv og velferd til mange mennesker i dette landet. Og det er spilleautomatene som er de største synderne. Til sammenligning med spilleproblemet er e.coli-utbruddet å regne som en liten kvise statistisk sett.

  • Likevel har ikke helseministeren kommet på banen og krevd strakstiltak
  • likevel lar kulturministeren dagens automatregime fortsette mens han på dom i EU-systemet som først kommer til årsskiftet 2007
  • likevel ønsker "et samlet Storting" å kjøre videre monopolmodellen som gjør at spilleavhengige fortsatt skal møte automater overalt i samfunnet
  • likevel ønsker politikerne at "gode formål" fortsatt skal finansieres ved spill der 90% av omsetningen i dag kommer fra spilleavhengige.
  Alle de spilleavhengige, deres pårørende, alt fagpersonell som jobber med spilleavhengighet og mesteparten av folket ønsker totalforbud på spilleautomater. Kan et samlet Storting ta feil ???

  Spilleavhengigheten berører mange ulike problemer i samfunnet:

  • et helseproblem: når over 1% av befolkningen utsettes for en lidelse har vi et folkehelseproblem
  • et økonomisk problem: hvordan skal vi finansiere "gode formål"?
  • et samfunnsøkonomiske problem: kostnadene med dagens omfang av spilleavhengighet er trolig større enn inntektene til organisasjonene
  • et verdi-problem: hvordan skal samfunnet ivareta de svakeste? Hvorfor prioriteres "smale" interesser?
  • et demokratisk problem: Hva skal politikerne gjøre når folket og politikerne trekker hver sin vei? Hvilke demokratiske prosesser er det som rår?

  Det har vært en sterk økning på få år. Spesielt er det blitt flere som spiller på nettet - iflg. nrk.no
  Nytt nettsted: www.spilleavhengighet.org (24.febr. 2006)
  Forslag fra stortingsrepr. i Krf om å starte arbeidet med et forbud mot spilleautomater
  Gambling-related suicides are an increasingly common phenomena as legalized gambling continues to spread throughout America


  Coop kaster ut spilleautomatene fra 165 samvirkelag og 1000 butikker ( 12. aug. 2006 )

  Det er Karl Tonny Kværnmo fra Landsorganisasjonen mot spilleavhengighet som skriver dette i debattinnlegg i BT i dag. Coop Norge har vedtatt å kvitte seg med spilleautomatene i sine 165 samvirkelag og rundt 1000 butikker, selv om de taper 35 - 40 millioner kroner årlig pga. det. Coop er en samvirkeorganisasjon som er styrt nedenfra av sine medlemmer (som landet Norge?).

  Årsaken er at spilleautomatene ikke er i samsvar med de verdiene Coop og deres medlemmer står for. Samtidig har man sett de store samfunnsproblemen automatene har ført med seg, og Coop ønsker ikke lenger bidra til slike problemer. Slik går Coop foran som et godt eksempel og viser at næringslivet kan kombinere menneskelige verdier med forretningsdrift.


  Tre spørsmål til helseministeren som ministeren IKKE vil svare på ( 19. juni 2006 )

  Vi har sendt tre spørsmål vedr. spilleproblemet til helsemininsteren idet folkehelseproblemer hører under henne:
  1. hva vil helseministeren iverksette av strakstiltak for å hindre ytterligere tap av liv og helse ?
  2. vil helseministeren vurdere totalforbud av spilleautomater med øyeblikkelig virkning ?
  3. hva har helseministeren gjort til nå med dette folkehelseproblemet ?
  Svarene vil publiseres her når de evt. foreligger, ingen svar pr. 12. august.


  Kulturminister Trond Giske politianmeldt for grov uforstand i tjenesten ( 12. juni 2006 )

  Med tanke på de liv som vil gå tapt ved fortsatt automatdrift, og alle de tusenvis av hjem og individer som vil bli ødelagt, har redaktøren på dette nettstedet nå politianmeldt kulturministeren for grov uforstand i tjenesten.

  Anmeldelsen er innlevert til Askøy Lensmannskontor 9. juni og oversendes 12. juni til Oslo politidistrikt der den vil bli behandlet og selvfølgelig henlagt.
  Det er ikke straffbart når en politiker utøver en politikk som tar livet av folk og ødelegger livet for tusener.

  Les hele anmeldelsen her

  Kulturminister Trond Giske er meldt til politiet for grov uforstand i tjenesten (nrk.no)


  Giske plugger seddel-sprekken på alle automater UNNTATT automater som gir penger til Arbeiderpartiet ! ( 3. juni 2006 )

  For ifølge TV2-nyhetene i kveld slipper automater som står på Bingo-lokaler å plugge seddel-sprekken I STRID MED lotteritilsynets anbefalinger.
  Gjett hvor alle automatene til Arbeiderpartiet står ? Ja, nettopp, i Bingolokaler. Giske fornekter seg ikke.

  Uryddig Giske (VG.no 06.juni)


  Kommunene kan forby spilleautomater i hele kommunen, også utenom kommunale bygg iflg. lov om helsetjenesten i kommunene ( 31. mai 2006 )

  Lov om helsetjenesten i kommunene har et kapittel (4a) som omtaler "miljørettet helsevern". Her står det bl.a.
  • §4a-1: Miljørettet helsevern omfatter de faktorer i miljøet som til enhver tid direkte eller indirekte kan ha innvirkning på helsen. Disse omfatter blant annet biologiske, kjemiske, fysiske og sosiale miljøfaktorer.
  • §4a-8: Kommunestyret kan pålegge forhold ved en eiendom eller virksomhet i kommunen rettet hvis forholdet direkte eller indirekte kan ha negativ innvirkning på helsen, eller det er i strid med bestemmelser gitt i medhold av dette kapittel. Kostnadene ved å gjennomføre pålegget skal dekkes av den som er ansvarlig for forholdet, eventuelt av virksomheten som sådan.
  INTERPELLASJON FRA REPR. KARI HENRIKSEN, AP, VEDR. "SPILLEAUTOMATER" (til kommunestyremøtet i Kristiansand 3. juni 2006)

  Et folkehelseproblem som krever handling - men hvor er helseministeren ?

  Etter det vi forstår har Sverige definert spillegalskap som et folkehelseproblem. Det er grunn til å trekke hodet opp av sanden og gjøre det samme i Norge da spilleproblemet nå omfatter så mange at et pr. definisjon allerede er et folkehelseproblem. Med det omfanget spillegalskapen har fått i Norge nå, er det direkte uansvarlig, uforsvarlig og umoralsk å la galskapen fortsette. Et samlet folk ønsker nå at spilleautomatene fjernes øyeblikkelig, bortsett fra sentralpolitikerne og de som tjener penger på virksomheten.
  Dette nettstedet vurderer nå å politianmelde kulturminister Trond Giske for grov uforstand i tjenesten.


  Nå må våre stortingsrepresentanter snart forstå at et samlet Storting har tatt feil, og FORBY automater NÅ !!! ( 24. mai 2006 )

  Dagens TV2-debatt om spilleautomater ble en patetisk affære. For mens spilleavhengige, pårørende, ordførere, fagfolk og folk flest mener at spilleautomatene må forbys NÅ, tviholder politikerne på å forsøke monopol-modellen som lobbyistene klarte å få Valgerd Svarstad Haugland til å foreslå for flere år siden - en modell som klart forsøker å opprettholde pengeoverføringer fra spilleavhengige til veldedighet.

  Om modellen vil fungere er høyst tvilsomt, det vil fortsatt stå automater overalt der folk ferdes, det er her problemet ligger. Hvor mange spilleavhengige som vil dø mens vi venter, eller hvor mange familier som skal gå i oppløsning vet vi heller ikke.

  Men vi vet at når over 1% av befolkningen lider av noe, da snakker vi om et folkehelseproblem. At dette ikke bekymrer helseministeren, sier mer om hans kompetanse enn om problemet. Nå får vi et folkeopprør, en folkebevegelse mot spilleautomater. Og vi har nok en gang en sak der folkemeningen og Stortinget trekker hver sin vei. Det sier litt om kompetansen på Tinget.

  Så får leseren bedømme om disse linjene er uttrykk for politikerforakt, eller om det er uttrykk for politikeres forakt for folket.


  75% av inntektene til Lotteritilsynet kommer fra spilleaktiviteter de skal kontrollere. ( 24. mai 2006 )

  TV2-nyhetene i dag avslører at Lotteritilsynets virksomhet, inklusive vakttelefonen for spilleavhengige, kommer nettopp fra de spilleavhengige. Tilsynet ser ingen habilitetsproblemer med dette, noe vi ikke undrer oss over. For heller ikke Giske ser noen habilitetsproblemer med at hans parti får inntekter fra de spilleavhengige og at far til sjefen hans har en sentral posisjon i Røde Kors som tjener store penger fra spilleavhengige.

  Parodien rundt spilleproblemet er nå fullkommen. For det er helt åpenbart at dersom inntektene fra automatene i sin helhet hadde gått til automatselskapene ville virksomheten vært forbudt for lenge siden. Takket være pengene, har spilleproblemet nå blitt en skandale av dimensjoner, en skandale som det er grunn til å tro vil trekke med seg stortingsrepresentanter i dragsuget.


  Hva i svarte helvete er det egentlig mer å utrede om automatene ??? ( 21. mai 2006 )

  Dagbladets leder omtaler i dag et innspill fra leder av kulturkomiteen May-Helen Molvær Grimstad (Krf) der hun ber Trond Giske utrede totalforbud mot spilleautomater. Og det som må utredes er hvordan organisasjoner skal få inntekter når de en gang ikke lenger har automatene. Utredningen er forventet å ta lang tid, det er derfor viktig å starte den nå.

  Og vi lurer på hva det egentlig gjenstår å utrede. For her ser vi at 70 000 mennesker holder på å gå under, hvorav 15 000 ungdommer, og da er det bare en ting som må gjøres:
  Her må handles, og her må handles NÅ.
  Så får man heller i ettertid finne ut hvordan man vil erstatte blodpengene med andre offentlige midler.

  For 5 år siden hadde vi allerede et spilleproblem. I 5 år har stortingspolitikerne sittet og hekket på fingeren - mens spilleproblemet er blitt mer en doblet og har antatt epidemiske dimensjoner. Nå er ikke tiden inne for å utrede noe som helst. Nå er tiden inne for å forby spilleautomater. Nå vil noen politikere demonstrere sin handlingslammelse og inkompetanse ved å lage flere utredninger.

  E-coli utbruddet blir som en triviell morsomhet å regne sammenlignet med spilleepidemien, AIDS-epidemien i Norge kan regnes som en hyggelig liten omgangssyke i sammenligning. Det er ikke utrednminger vi trenger nå. Det er handling.


  Siste sprell fra kulturministeren: Nå skal spilleautomatene skrus av om natten etter 1. august ( 16. mai 2006 )

  Dette er en god nyhet for spilleavhengige som nå kan få seg en god natts søvn til automatene skrus på neste morgen. Tiltaket er bra for dem som er alvorlig hektet på spilling, men tiltaket vil ikke ha noen betydning for rekrutteringen til faget som jo skjer på dagtid ved at automatene står der folk flest ferdes.

  Vi tror tiltaket vil ha like stor effekt som våre strenge åpningstider på vinmonopolet har for alkoholikerne: Absolutt ingen effekt whatsoever.

  Kulturminister Giske har nå kommet med flere pussige tiltak som alle har EN ting til felles: De viser at han IKKE har til hensikt å forby spilleautomater. For hvis han ønsket det, ville han hatt glitrende anledning til å gjøre det for lenge siden.

  Det dreier seg om for mye penger, der mye går til Giskes venner og bekjente. Og da spiller helsa til 70 tusen nordmenn ingen rolle. Dagens tiltak er lappverk for galleriet, og føyer seg inn i rekken over latterlige tiltak som ikke reduserer problemet for de spilleavhengige men tvert imot opprettholder dagens sinnsyke spilleomsetning. Eneste håpet de spilleavhengige har igjen nå er at det blir et folkeopprør mot spilleautomater. Ikke at vi tror Giske vil bry seg om det.


  Avinor kaster ut spilleautomatene ( 13. mai 2006 )

  De fleste store flyplassene i Norge blir automatfrie. Avinor vil ikke bidra til at mennesker kommer i en uheldig situasjon ved å ha spilleautomater på flyplassene.
  Dermed har også Avinor forstått det som politikerne sliter sånn med. I motetning til politikerne har Avinor evnet å gjøre noe med det. (bt papirutgave i dag)


  Fra 1. juli blir det forbudt å bruke sedler i spilleautomater ( 12. mai 2006 )

  Det blir som å si til en alkoholiker at han bare kan drikke av små glass.

  Pressemelding fra Kultur- og kirke departementet
  Forbud mot sedler i spilleautomater (nrk.no)


  BUNNEN ER NÅDD: ISTEDENFOR Å FJERNE AUTOMATENE HAR GISKE STARTET EN HOLDNINGSKAMPANJE ( 8. mai 2006 )

  Statsråd Trond Giske åpnet i dag en kampanje for å forebygge spilleavhengighet. Kultur- og kirkedepartementet har gitt Lotteri- og stiftelsestilsynet (LS) i oppdrag å iverksette en holdningskampanje for å forebygge pengespillproblemer. Kampanjen skal gå over 3 år.

  Vi er enig i at det trengs en holdningskampanje når vi har politikere i dette landet som etter 5 år med vanstyre helt klart har fått vite at spilleautomater er skadelige og må fjernes - uten at de tar seg faen for å gjøre noe med det. Men det er dessverre grunn til å tro at det ikke er udugelige politikere LS har som målgruppe i denne kampanjen. Nå kan Giske ta på sitt glatte smil og si at nå har vi satt igang en langsiktig kampanje for bla bla bla bla. Vel - prate det kan han. Og det er det eneste han kan i denne saken her, for gjøre noe kan han definitivt ikke. Hvis dette betyr et forsøk på å legitimere tre år til med spilleautomater, er det galskap.

  GISKE ER TYDELIGVIS IKKE ISTAND TIL Å FORSTÅ VERKEN AUTOMATPROBLEMET ELLER HVA SOM MÅ GJØRES FOR Å LØSE DET. OM DETTE HENGER SAMMEN MED AT FAREN TIL SJEFEN HANS JOBBER I RØDE KORS ELLER AT PARTIET HANS MOTTAR PENGER FRA DE SPILLEAVHENGIGE VET VI IKKE.

  UANSETT MÅ DET NÅ BLI SLUTT PÅ SLIK MANGEL PÅ VERDIER, MANGEL PÅ HENSYN TIL DE SVAKESTE, EN POLITIKK SOM IKKE HOLDER VANN OG IKKE ER VERDIG ET SIVILISERT LAND. GISKE ER IKKE ALENE I Å UTVISE RYGGESLØS POLITIKK PÅ DETTE OMRÅDET, MEN HAN ER I EN POSISJON TIL Å RYDDE OPP. ISTEDENFOR VELGER GISKE Å SNU RYGGEN TIL FAGMILJØET OG FORTSETTE PÅ SIN ENSPORETE LINJE SOM HAN HAR ARVET FRA SIN INKOMPETENTE FORGJENGER.

  VI BEKLAGER STERKT AT HAN IKKE EVNER LØSE DETTE PROBLEMET PÅ EN RASK OG OPPLAGT MÅTE. DETTE ER ET ABSOLUTT BUNNMÅL AV POLITISK HANDLEKRAFT SOM IKKE FORVENTES AV EN SOSIALISTISK REGJERING.

  AUTOMATENE MÅ VEKK, OG DE MÅ VEKK NÅ. I TILLEGG ER DET MANGE ANDRE GREP SOM HASTER Å FÅ GJENNOMFØRT.


  Ordføreren i Nittedal kommune sparker ut spilleautomatene (26. april 2006)

  Også Nittedal kommune er blitt automatfri sone, etter at ordføreren har sparket ut automatene. Han gjør det for å hjelpe de spilleavhengige i kommunen - og hindre at flere blir avhengige, melder nrk østlandssendingen.

  Sartor Senter på Sotra utenfor Bergen vil gjøre en dag i måneden spillefri. Slik gjør man når man hykler og later som man vil ivareta de spilleavhengige. Det blir som et piss i havet.

  Kulturministeren derimot sitter fortsatt og hekker på fingeren.  Hun er ikke det første automatofferet. Og ansvarlig for at automatene ennå står fremme er Valgjerd Svarstad Haugland (Krf) og Trond Giske (Ap) ( 13. april 2006 )

  Det synes åpenbart at drapet på Meta Øverli henger sammen med spilleavhengighet, muligens spillegjeld. Automatene hun var hektet på, kunne vært fjernet for hele 5 år siden dersom vi hadde hatt ansvarlige politikere som tenkte mer på de svakeste enn på spilleinntektene fra dem.

  Kulturminsteren fra den forrige regjeringen hadde et "enstemmig Storting" bak seg i sin politikk. Dette betyr dessverre ikke at politikken var verken god eller tjenlig for landet. Meta Øverli ble et synlig offer for automatgalskapen til våre politikere. Det finnes alt for mange ofre som ikke er synlige. Vi tror det er håp om at politikerne vil forstå dette en gang.

  Meta Øverli (75) ville selge private pyntegjenstander til fremmede (dagbladet.no)  FOLKEOPPRØR mot automater: Også Lyngen kommune er blitt automatfri - flere følger. (11. april 2006)

  Når våre halvkorrupte og bevisstløse sentralpolitikere svikter, viser det seg at lokalpolitikerne trår til. For nå er det i ferd med å komme et kommunalt folkeopprør mot automathelvetet. Nå er også Lyngen kommune blitt automatfri sone, Bergen, Arendal og Ski kommune vurderer det samme. Dermed viser deg seg at spillegalskapen mest av alt sitter på Stortinget, noe vi finner særdeles beklagelig.

  Selv Røde Kors sliter med troverdigheten når de på nyhetene i dag forsøker å fortelle hvor mye de setter pris på blodpengene. Dersom ikke disse organisasjonene fikk inntekter fra spilleautomatene, ville automatene vært totalforbudt for lenge siden. Mange av disse organisasjonene benytter eller har benyttet ex-politikere i sentrale stillinger.

  Lyngen automat-fri (nrk.no)
  Vil ikke ha spilleautomater i Ski (nrk.no)
  Vil forby spilleautomater i Arendal (nrk.no)
  Vil gjøre Bergen automatfri (nrk.no)


  Røde kors ser ikke noe problem å bli finansiert av spilleavhengige.
  Er det på tide at folk sier fra at dette ikke er godt nok ?

  To kommuner har totalforbudt spilleautomater, og Krf kan ha snudd i automatsaken (6. april 2006)

  To kommuner har totalforbudt spilleautomater. Begge kommunene har fått føle kostnadene med spillegalskap tett innpå. Mens det er hyggelig med slike kommunale tiltak, finner vi det fullstendig tragisk at disse beslutningene blir tatt på kommunalt nivå. Dette er et vitnesbyrd om at statspolitikken ikke holder mål - hverken mer eller mindre.

  Krf nå ser at det kan være riktig å forby spilleautomater i sin helhet, sa Valgjerd Svarstad Haugland på nyhetene i går. Det er jo hyggelig at "verdipartiet" Krf nå kommer på banen 5 år etter at de startet arbeidet med å bygge opp spilleavhengigheten i Norge. Det som ikke er hyggelig er at Svarstad Haugland mener det må utredes nærmere før forbud trer i kraft. Her viser hun at hun fortsatt logrer til Mammon, at det fortsatt dreier seg om penger mer enn mennesker.

  For det er ikke nødvendig å utrede mer før tiltak iverksettes. Alt ligger til rette for å iverksette mange tiltak umiddelbart. Ett av dem er å totalforby spilleautomater som allerede går på overtid. Dette kan gjøres på kort varsel. Hvis man vil.


  Politiske partier har millioninntekter på spilleautomater. Hva gjør vi når politikerne er inhabile? (4. april 2006)

  Spørsmålet er høyst betimelig. For sakshandsaminga vedr. spilleautomater de siste 6 år er så slett at bare vikarierende interesser til politikerne kan forklare hvorfor spillegalskapen er over doblet bare under den forrige regjeringen. Det som er helt åpenbart er at det ikke er hensynet til de spilleavhengige som har rådd grunnen for dagens politikk. Man kan heller ikke skylde på uvitenhet og inkompetanse - i denne saken har konsekvensene for de svakeste alltid vært tydelig. Dagens nivå på spilleomsetning er resultatet av bevisst politikk, av villet handling, av valg. Og så får vi vite på nyhetene i dag at politiske partier har millioninntekter av spilleautomater.

  Det reiser noen interessante spørsmål:

  • Hvem skal overprøve og bestemme når politikerne ikke gjør jobben sin?
  • Hvem skal si fra når politikerne lytter til lobbyister istedenfor folket?
  • Hvem skal gripe inn når politikerne er inhabile?
  • Hvem skal overprøve når det ser ut som de er korrumpert?
  • Bør automatsaken etterforskes av uavhengig instans?

  Vi håpet at et regjeringsskifte ville bety en ny kurs. Det gjorde det ikke. Vi håpet landets spilleavhengige kunne få et bedre liv. Det får de ikke. Vi håpet verdier og prinsipper ville komme foran profitt og penger. Det gjør det ikke. Vi håpet anstendighet ville komme foran grådighet. At fornuft ville komme foran galskap. Nå gir vi opp.

  Hvis dette er demokrati: gi oss noe annet!


  Strøm av spillegjeldssaker (30. mars 2006)

  Den første klagen på spillegjeld i Bankklagenemndas historie ble avgjort i forrige uke: Klageren slipper å betale gjelden til banken. Og flere kan det bli. Nemnda har nå 8-10 liknende saker til behandling. Alle er knyttet til tolkning av en lov fra 1902.

  Og da lurer du sikkert på hva politkerne gjør når folk ruinerer seg på spill? Tror du de sperrer for nettsteder med ulovlig poker - eller tror du de opphever loven fra 1902 slik at bankene kan kreve inn spillegjelden ? Svar: de opphever loven fra 1902.

  Loven som hindrer inndrivelse av spillegjeld kan bli endret eller strøket fra lovverket. Samtidig står spillegjeldsakene i kø hos Bankklagenemden (bt.no)


  Giske sier spillegalskapen er ute av kontroll. Det er feil, det er politikerne som er ute av kontroll (22. mars 2006)

  For politikerne har vært ute av kontroll siden Bondevikregjeringen tiltrådte. Det er politikerne som ikke ønsker ta de grep som må tas fordi de har vikarierende interesser. Det er politikerne som har utvist en skremmende mangel på handlekraft og dømmekraft. Det er politikerne som har tilrettelagt for den galskapen vi ser i dag. Å si noe annet er total ansvarsfraskrivelse som burde være en leder uverdig.

  Spillegalskapen ute av kontroll (vg.no)

  Dersom Giske vil ta tilbake kontrollen er det mye han kan gjøre. Vi har sagt det før og sier det igjen:

  • Dersom spilleautomater blir totalforbudt, vil dette mer enn halvere spilleomsetningen og redusere spillegalskapen og elendigheten i dens kjølvann betydelig.
  • Giske tillater bedriften sin NRK å kjøre spilleavhengighets-skapende programmer i beste sendetid. Dette kan han slutte med.
  • Reklame for spill kan forbys slik at folk ikke villedes til å tro at de kan vinne millioner i Lotto. Det kan de nemlig ikke.
  • Når spilleresultater omtales, kan man pålegge at det også opplyses om sjangsene for å vinne i dette spillet
  • Maksimalgevinster kan senkes (du vinner dem ikke likevel!)
  • Det er like lett å stenge tilgangen til utenlandske internett-sider med ulovlige spill som det er å stenge tilgang til sider med ulovlig barneporno.
   For eksempel slik som dette. Og selvfølgelig: Din IP blir registrert og lagret.
  • Politikerne kan slutte å lytte til dem som tjener penger på faenskapen og deres lobbyister, og heller ta seg av de som taper på det.
  Dagens spillegalskap er resultatet av bevisste politiske handlinger.
  Å få galskapen redusert kan bare skje som resultat av bevisst politikk.
  Dette krever bevisste politikere. Det har vi definitivt ikke hatt siste 4-5 årene.
  Har vi det nå ?


  FLOTT: politikerne vil kanskje totalforby spilleautomater (17. mars 2006)

  I nyhetene i morges kom meldingen vi har ventet på: Det blir kanskje totalforbud mot spilleautomater. Dette er ansvarlig politikk - riktignok 3 - 4 år for seint ute, men likevel ansvarlig politikk.

  Grunnen til at dette blir foreslått er at de ser at det spøker for statsmonopolet, og at saken om spilleautomater blir advokatføde i Norge og EU i mange, mange år fremover. Dette kunne jo være hyggelig for bransjen og organisasjonene som håver inn milliarder, men for de spilleavhengige vil et fortsatt automatregime være en katastrofe. Selv de nye spillemaskinene vil trolig ikke bidra til å redusere spilleavhengigheten, men kanskje bremse økningen i den. Men det er en annen sak.

  Det er nå på høy tid å gjøre gamle og nye spilleautomater om til spiker. Dette vil være en god investering i mennesker og menneskers økonomi. Vi kan leve godt med at nye spilleautomater for 600 millioner kroner blir knust og sender en blomsterhilsen til kulturministeren: dette handler om verdier og investering i mennesker, noe den forrige kulturministeren ikke hadde sans for.


  Spillegalskap-katastrofen i Norge blir ikke tatt på alvor (*) av politikerne - en grov feilprioritering og en stor skam! (10. mars 2006)

  Mens uhellet med e-coli-bakterier ble tatt særdeles seriøst av våre myndigheter (8 barn syke og 1 død), og fugleinfluensa-epidemien får full uttelling (ingen fugler påvist med influensa i Norge ennå), bryr politikerne seg ikke det døyt om den største epidemien vi har på gang i Norge. For 70.000 mennesker i Norge lider av alvorlig spilleavhengighet - hvorav 15.000 ungdommer. I tillegg er 133.000 mennesker i faresonen for å utvikle alvorlig spilleavhengighet. Det kan være grunn til å anta at flere titalls mennesker tar livet sitt hvert år bare pga. spilleproblemer.

  Og politikerne sitter nedsyltet i handlingslammelse mens de koser seg over pengene de spilleavhengige bringer inn.

  Hvor mange mennesker som tar sitt liv hvert år pga. spilleproblemer og bunnløs gjeld får vi aldri vite. Hvor mange som mister jobben, ektefellen, familien, huset, bilen - vet vi heller ikke. Men at e-coli-utbruddet bare er å regne som et musepiss i havet sammenlignet med spilleproblemene, er helt sikkert. Dermed ser det ut som regjeringen IKKE evner å prioritere riktig ved skadelige og epidemier.

  * ) med alvor menes handling, ikke prat eller mening.

   

  Kulturministeren vil plugge sedde-inntaket på spilleautomatene for å redusere spillegalskapen ( 29. jan. 2006 )

  Det er jo prisverdig at han faktisk kommer på banen med et konkret tiltak - det er 6 år siden noe ble gjennomført sist.
  Vi tror det blir like effektivt som å kreve at folk som drikker alkohol skal bruke mindre glass.
  Det er bare EN måte å få slutt på faenskapen: Det er å få SLUTT på faenskapen!


  Myndighetene er totalt blottet for evne til skadevurdering - vil forby fyrverkeri men ikke spilleautomater ( 2. jan. 2006 )

  Dagbladet omtalte i går de samme tallene fra MMI i september som vi har gjengitt ovenfor, tall som viser at enorme verdier svis av på spilling, at utallige familier blir oppløst, at mange tar sitt liv, og at landet har et sykdomsproblem vedr. spilling av epidemisk art som må gjøres noe med. Vi har etter valget i 2005 skrevet til den nye helseminiseren og bedt ham ta affære fordi spillegalskapen er mer blitt et helseproblem mer enn et "kulturproblem", men han har ikke hatt anledning til å besvare henvendelsen ennå.

  Så ser vi at det er på tale å forby fyrverkeri, som bare ta livet av et par personer og bare skader et par titalls mennesker årlig. Og det kan jo være prisverdig. Men hvor er helhetsvurderingen? For vanligvis med risikovurdering tar man sannsynligheten for at noe kan gå galt og multipliserer med konsekvensen av at det går galt. Og da finner vi at faren ved spillegalskap er MYE større enn faren ved fyrverkeri.

  Men det gjør ikke politikerne, trolig fordi de selv er med å suge blodet av de spilleavhengige. Det er tragisk når samfunnet styres ut fra vilkårlighet og grådighet istedenfor at skade forebygges etter solide vurderinger av skadevirkninger på grunnlag av etiske prinsipper. Dette er ett av de store problemene vi ser i norsk politikk i dag.


  Lottotrekning selv julaften på TV i beste sendetid - ingenting er hellig for Norsk Tipping ( 24. des. 2005 )

  Norsk Tipping kjører Lotto-trekning selveste Julaften i beste sendetid. Vi reagerer med avsky på at de gjør dette UTEN å kunngjøre at man IKKE vinner i Lotto, men snarere blir ruinert av å spille Lotto. Og vi reagerer på bevisstløse politikere som ser gjennom fingrene med at dette skjer.

  Slik demonstrerer NT og kulturministeren at det eneste de ønsker med et spillemonopol er kynisk utnyttelse av et marked som på en skruppelløs måte kan tappes for milliarder av kroner uten at de bryr seg om konsekvensene. Det er fullstendig patetisk.


  Høyesterett bøyer av, avventer behandlingen i EFTA-domstolen om automatmonopolet ( 12. des. 2005 )

  Automat-farsen fortsetter slik vi har forventet. Nå har norsk Høyesterett utsatt saken til behandlingen i EFTA-domstolen er ferdig. I praksis betyr det at Høyesterett legger seg flat for EFTA-domstolen før kjennelse foreligger. Dette ligner lite på den offensive, grensesettende Høyesterett vi er vant til.

  Høyesterett bøyer av (Dagbladet.no)


  Blank løgn fra Redningsselskapet ( 6. des. 2005 )

  Redningsselskapet får 2/3 av sine inntekter fra de 2000 spilleautomatene som står rundt omkring i landet. På dagsrevyen i kveld sa representant for redningsselskapet at "vanlige folk" spiller på automatene for moro skyld. Dette er tøv. Det er ikke underholdningsverdien som gjør at folk spiller. Det er spilleavhengighet. De pengene Redningsselskapet tar inn på automatene er blodpenger. Dette er etterhvert så godt dokumentert at det er ubestridelig.

  Redd Barna har tatt konsekvensen og kuttet ut spilleautomatene. De fant at det var i strid med verdisyn og målsetting å leve av spilleavhengigheten til bl.a. barn og unge. Dette synet deler ikke Redningsselskapet. Dessverre. Hva gjør man ikke for penger.


  Kulturministeren nede for telling, spillegalskapen fortsetter (19. nov. 2005)

  For nå ender det trolig ikke med høyesterett, og den siste "fristen" for endring av eierskap til automatgalskapen ser ut til å bli utsatt fra april 2006 til EFTA-domstolen har behandlet saken. Det betyr at vi kanskje ser 2007 før avgjørelse foreligger. Og i mellomtiden kommer de gamle automatene til å fortsette å stå der og loppe spilleavhengige for hus og hjem og lønn og trygd. Kulturminister Trond Giske stiller seg undrende og uforstående til hele saken, men er fast bestemt på å følge den kursen som den forrige regjeringen har lagt i saken "med et samlet Storting i ryggen". Vi skulle ønske "et samlet Storting" var synonymt med at "dette er bra!" Det er det ikke. Det er hakkande gale. Men stortingsrepresentantene ser ikke problemet.

  Derimot ser ESA-direktør Fenger i Bussel problemet. Han har ikke noe imot at Norge ønsker å redusere automatspillingen: "De må gjerne begrense antallet automater, eller redusere premiene, eller bestemme at maskinene skal blinke og bråke mindre." Fenger kan imidlertid ikke forstå at noen blir mindre spillegal av at det er staten som eier maskinene. Den storstilte annonseringen av spill har også vist at de statlige monopolene ikke har som mål å begrense spillingen. (dette er forhold som hvamenerpartiene.com har påpekt i en årrekke nå)

  Monopoler som Norsk Tipping og Rikstoto står for fall (bt.no 19.11.2005)
  Oppsummering automatsaken (nrk.no 18.11.2005)

   

  Nå må helseministeren gripe inn - og kulturministeren må kobles ut. DETTE ER ET HELSEPROBLEM.

  Dette er ikke en sak som lenger kan håndteres av kulturdepartementet, saken er langt mer alvorlig enn som så, det er en sak som nå må flyttes til Helsedirektoratet. Her trengs øyeblikkelige kortsiktige handlinger for å redusere den spillekatastrofen landet er ført opp i av den forrige kulturministeren. Katastrofen er ikke et "kultur"-problem, den er et helseproblem som angår liv og helse og velvære til 70.000 nordmenn - og må håndteres som sådant.

  På lengre sikt er det fint om politikerne greier å snakke seg frem til (og kanskje lytte til andre?) hva slags spillesamfunn vi ønsker å ha i dette landet, hvilke grenser for spilleomsetning folk kan leve med, og hvilke spilleformer som er akseptable. Dette kan brukes som premisser til den langsiktige politikken som må legges. Hvis politikerne istedet gjør det til et spørsmål om "inntekter til veldedige organisasjoner", har de misforstått både problemet og deres egen rolle i å styre samfunnet. Men, som Valgjerd Svarstad Haugland sa, her er mektige lobbyister ute og går, og de har klart å fordreie politikernes syn på hele sakskomplekset.

  Striden om spilleautomatene ender i EFTA-domstolen. (bt.no 18.11.2005)


  Hva gjør den nye regjeringen med spillekatastrofen? Ingenting, den utsetter håndtering av automatene til april (8. nov. 2005)

  De som var redd den nye regjeringen ville lage vei i vellinga og ta fatt i spillekatastrofen i dette landet, kan slappe av. For næringene betyr utsettelsen en ekstra omsetning på 7 milliarder kroner. For de spilleavhengige betyr det en trist jul og en tragisk start på neste år. Dersom regjeringen ikke klarer å hoste opp noe bedre enn dette, kan den bare glemme å bruke ord som "ansvarlig" og "verdier" om sin politikk. For det handler ikke om penger, det handler om mennesker.

  Innføringen av Norsk Tippings monopol på drift av spilleautomater utsettes tre måneder til 1. april (nrk.no)


  Spillegalskapen og spilleomsetningen DOBLET under Bondevik-regjeringen

  Da denne regjeringen tiltrådte var spilleomsetningen på rundt 20 milliarder kroner årlig. Nå har den passert 43 milliarder kroner (2004). Regjeringen har hele tiden uttalt at den vil ha kontroll med spillingen og redusere spilleomsetningen. Det motsatte har vært tilfelle i praksis. Økningen er politikerstyrt, dvs. den er resultat av de rammer og betingelser som politikerne har lagt. Det går altså ikke an å fraskrive seg ansvaret for tilstanden.

  Tallene vitner om at vi har fått et MASSIVT spilleproblem i Norge, noe det er bred enighet om i fagmiljøet. 40 milliarder er et tall vi absolutt ikke kan leve med. I motsetning til kulturministeren tror vi ikke det er HVEM som eier spilleautomatene som er problemet, det er den totale mangelene på spille-reduserende tiltak som er problemet. Det finnes mange gode tiltak som ikke blir satt ut i livet. Det kan nesten virke som om kulturministeren saboterer fagmiljøet i denne saken.

  Når man i neste regjeringsperiode tilslutt får aksept i Høyesterett på "statlig monopol" via Norsk Tipping, tror vi man oppnår nokså lite. Antall spilleautomater blir riktignok redusert fra 17.000 til 10.000 maskiner, men gevinstene ligger fortsatt himmelhøyt over den maksimalgrense som da regjeringen tiltrådte. Det synes være liten tvil om at fagmiljøet mener det er spilleautomatene som er problemet, ikke eierskapet til dem eller hvem som får gevinstene. Den beste løsningen er utvilsomt å forby spilleautomater i sin helhet. Men det er snakk om for mye penger til at regjeringen kan gå med på dette, det handler altså om verdier.

  Vi må derfor leve med spilleproblemet til vi får en regjering med et annet verdisyn.


  Norsk Tipping gir seg ikke: farer med forbannet løgn og fanteri og demonstrerer sin useriøsitet ( 15. aug. 2005)

  Hva gjør man ikke for å tjene mer penger. Norsk Tipping, som ifølge kulturministeren skal være en seriøs bedrift, går nå ut med TV-reklame der de sier: "På lørdag kan du vinne X millioner kroner i Lotto ....". Problemet er at det kan du ikke. Du kan garantert IKKE vinne X millioner kroner.

  Reklamen er altså direkte villedende, den er løgnaktig, den er useriøs, og dette VET Norsk Tipping. Vi mistenker til og med at årsaken til løgnkampanjen er at NT ser omsetningen av spillegalskapen går nedover.

  Her er facit. Se på disse tallene nedenfor og spør deg hvilket utsagn du vil fremheve som riktig:

  • Du kan vinne millioner på Lotto
  • Du kan IKKE vinne millioner på Lotto
  Påstand: Du kan vinne millioner: Du kan IKKE vinne millioner:
  Sjangse: 1 5 000 000

  Norsk Tipping fortviler: Lotto er i fritt fall, 80 Lotto-millioner forsvant ( 2. juli 2005)

  Norsk Tipping (NT) på Hamar merker at nordmenns Lotto-feber ikke er så het som den en gang var. Omsetningen har dalt siden rekordåret 2002, men det virkelige alvorlige er at omsetningen så langt i år faller raskere enn noen gang. (Dagbladet)

  Vi deler ikke NT sin bekymring. Det ser ut til at folk omsider har oppfattet at man IKKE vinner i Lotto, man bare taper. Og det til tross for at kulturministeren tillater utilbørlig reklame for lotterier, til tross for at kulturministeren tillater utilbørlige promoterende sendinger i NRK, og til tross for at kulturministeren ikke krever informasjon om reelle vinnersjangser ved omtale av lotterier.

  Nedgangen kan ikke tilskrives aktive tiltak fra noen politiker - tiltross for at slike tiltak har vært identifisert, etterlyst og savnet i mange år nå. Vi tror selvfølgelig ikke at sendrektigheten henger sammen med kulturministerens involvering i NRK eller NT. Likevel er det tydelig nå at NT ikke lenger får gjennomslag for kreative kampanjer av nettopp kulturministeren.

  80 Lotto-millioner forsvant (dagbladet.no)


  Politiske partier tjener millioner på spilleautomater. Er politikerne inhabile ? (11. juni 2005)

  Ifølge Dagbladet soper stortingspartiene årlig inn flere millioner kroner på spillegale nordmenn. Nå vil Stortinget vurdere om partiene skal forbys å ta imot slike blodpenger, av noen kalt "regressiv skatt" fordi det i praksis fungerer som skatt for dem med dårligst råd.

  Vi begynner å lure på om politikerne er inhabile i spilleautomatsaken, og at dette kan være årsaken til de "verdier" som ligger til grunn for at spilleomsetningen er doblet under denne regjeringen.

  Soper inn millioner (dagbladet.no)


  Nordmenn vil ha statlig kontroll med spill. Men hjelper det ? (28. mai 2005)

  I en undersøkelse Norstat har utført på vegne av Norsk Tipping svarer nesten åtti prosent av de spurte at pengeautomater har negative konsekvenser for samfunnet. De gir sin støtte til statlig kontroll av pengespill. Nesten hver fjerde nordmann kjenner noen som er spillavhengige, viser undersøkelsen. "Dette tolker jeg som full støtte til min kamp for å få et strengere regelverk", sier kulturminister Valgerd Svarstad Haugland.
  Les saken i Dabladet.no under overskrifte: Vi er like ille som Las Vegas

  Kulturdepartementet har så langt vist at dette her takler man ikke

  Ja, det er bra med kontroll. Ja, spillemarkedet må strammes betydelig inn. Ja, vi trenger et strengere regelverk. Men nei, kulturdepartementet ved kulturministeren har vist at departementet ikke er rette instans å ordne dette. Det skyldes:
  • de synes mest interessert i å ivareta spilleomsetningen
  • uheldig nærhet til bransjens største aktør Norsk Tipping
  • uheldig nærhet NRK som promoterer spillegalskap
  • total handlingslammelse i å gjennomføre tiltak
  • manglende evne til å gjøre det som må gjøres
  • inkompetanse i hele spilleproblematikken
  • impotent ledelse i departementet

  Hva må gjøres nå ?

  Vi har sagt det før og vi sier det igjen
  • Få vekk alle spilleautomater, gamle som nye - Norge blir et mye bedre sted uten
  • Slutt å tro at det hjelper på spilleproblemet å endre eierskapet til spilleautomatene
  • Få tallfestet i kroner anstendig og akseptabelt tak for spilleomsetning
  • Slutt med å la NRK promotere spillegalskap
  • Forby villedende reklame som angir latterlig urealistiske vinnersjangser
  • Lytt til fagfolk på spilleavhengighet, ikke på lobbyister betalt av næringene
  • Slutt å se på Norsk Tipping som en seriøs aktør. Norsk Tipping har med sine annonser vist at det er de ikke
  Pressemeldinger som jevnlig sendes ut fra Kulturdepartementet viser at man der er inne på flere av disse tankene. Problemet er at de ikke greier å sette noe ut i livet. Vi ser at spilleomsetningen under denne regjeringen er doblet fra rundt 20 milliarder til rundt 40 milliarder kroner. Dette er fullstendig uakseptabelt. Politikerne må vurderes ut fra hva de gjør, ikke hva de sier. Det de har gjort her holder ikke mål.


  Norsk Tipping etterlyser fortsatt vinneren av 4,4 millioner kroner (8. mai 2005)

  Hvert eneste år glemmer vinnere å hente utrolige 20 millioner kroner hos Norsk Tipping. Kulturministeren bryr seg lite med å få en slutt på dette, kanskje fordi pengene går tilbake til fond i Norsk Tipping. Vi mener lotterier med gevinster over en viss størrelse skal ha ansvar for å finne vinnerne, ikke omvent.

  Les saken i VG.no her


  Ikke bare Norsk Tipping, også Rikstoto fremstår som en kynisk, uansvarlig aktør i spillemarkedet (21. april 2005)

  Annonsen i VG.no i dag fremstår som et ypperlig eksempel på noe av det kulturministeren vil til livs i sitt handlingsprogram. Er det noe som kan sies med sikkerhet er det at du IKKE vinner 52 millioner kroner. Å fremstille det som mulig å vinne er temmelig grov løgn og sterkt villedende reklame, men helt innenfor det lovverk som politikerne har vedtatt. Stiftelsen Norsk Rikstoto er en frittstående, næringsdrivende stiftelse som ble etablert 24. september 1982 av Det Norske Travselskap (DNT) og Norsk Jockeyklub (NJ). Stiftelsen har et overordnet ansvar for all totalisatorvirksomhet og en overordnet økonomisk styring av hestesporten.


  Kulturministeren begynner å ta offensive grep mot spillegalskapen. Er det nok? (19. april 2005)

  Departementet går i dag ut med den nye handlingsplanen mot pengespelproblem som har hovudmål: Førebygging og reduksjon av skader knytt til pengespel. Her er nokre av forslaga i handlingsplanen for perioden 2005-2008:
  • Avgrensa marknadsføring av pengespel.
  • Tilgang til pengespel skal avgrensast.
  • 18-årsgrense for ”risikospel” (gevinstautomatar, pengespel via internett)
  • Etablera meir forsking om pengespelproblem
  • Korrigera spelereglar og regelverk i forhold til risikoelement
  • Informasjon om pengespelproblem skal intensiveras
  • Permanent drift av Hjelpelinja
  "Eg vil gjerne understreka at det mest effektive tiltaket mot pengespelproblem er å fjerna det eksisterande automatregimet," seier statsråd Valgerd Svarstad Haugland.

  Pressemeldingen fra Kirke- og kulturdepartementet
  Handlingsplanen

  Når situasjonen er så helsvart som den er nå, må vi si at her er mye bra, her blir det tatt grep som vitner om vilje og evne til å gjøre noe med problemet! Dette nettstedet har kjempet mot den villedende reklamen vi har sett fra useriøse aktører som Norsk Tipping i et par år nå, og det kjennes godt å se at departementet omsider fanger opp signalene. Men ...

  Problemet er ikke regimet - men automatene

  For sitatet ovenfor har en liten "bug". Slik vi ser det burde det stått: "... det mest effektive tiltaket mot pengespelproblem er å fjerna speleautomatene ..." Det er nemlig ikke hvem som styrer automatene som er problemet, det er automatene som er problemet. Dette vet kulturministeren, dette vet alle som arbeider med spilleproblemer, og dette vet ikke minst de spilleavhengige. Vi vil gå så langt som å si at denne vinklingen gjør det til ansvarlig politikk å hogge opp de 10.000 splitter nye automatene fremfor å utplassere dem til erstatning for de 17.000 eksisterende automatene. (tall korrigert 28.aug.2005, red.)

  Hvorfor ikke tallfeste ønsket spilleomsetning ?

  Det andre forholdet vi vil nevne er departementets uvilje til i ord å koble spilleproblemet direkte mot spilleomsetningen. For når vi har en spilleomsetning på 40 milliarder kroner og vi bare kan godta en omsetning på 4 milliarder - eller la oss være rause overfor næringene og si 10 milliarder - ut fra størrelsen på dette landet vi lever i, da kan dette formuleres i en handlingsplan slik: "Regjeringen ønsker at spilleomsetningen ikke skal overskride 20 milliarder i 2006 og 15 milliarder i 2007 og endelig 10 milliarder kroner i 2008."

  Dette er konkret. Dette er reduksjon i omsetning som gir konkret reduksjon i stjeling, svindling, prostituering, elendighet, underslag, ruinering, konkurs, selvmord, osv. osv. for mange tusen mennesker. Vi kan ikke forstå hvorfor det er så vanskelig for en regjering å tallfeste nivået på elendigheten og bake dette inn i en handlingsplan - med mindre hensynet til næringene veier tyngre enn hensynet til de spilleavhengige.


  Rekordutbytte etter omsetning på automater på hele 26 milliarder i 2004 (9. april 2005)

  Dette er 3 milliarder større omsetning enn 2003. Mens folk spiller mer og mer på de samme gamle maskinene, sitter alle og venter på Lagmannsretten 6. juni. Først da vil departementet iverksette tiltak dersom de taper. Dersom de vinner, blir 17.000 nye automater satt ut og de gamle aggressive går enten på bosset eller til spillehaller. Bransjen driver nå uten investeringer og likevel øker omsetningen. I tillegg kan etter det vi forstår aksjeutbytte tas ut skattefritt for 2004 (God bless this Government), noe som burde gi mulighet for milliard-utbytte for bransjen i sin helhet.

  Les hele saken i bt.no her

  Hvamenerpartiene håper staten taper. Da kan vi kanskje få en ansvarlig behandling av problemet.


  Hvor "snille" er de snille automatene? Kultur- og kirkedepartementet redegjør (6. april 2005)

  "Stortinget og regjeringen vedtok i 2003 en rekke endringer i reglene for gevinstautomater, regjeringens forslag i Ot.prp. nr. 44 (2002-2003) om lov om endringer i lotteri og pengespillovgivningen som ble vedtatt av Stortinget 17. juni 2003.

  Vedtakene bygger blant annet på en rekke tilbakemeldinger fra behandlingsapparatet og nyere befolkingsstudier som viser at gevinstautomatene er den form for pengespill det knytter seg klart størst problemer til her til lands. Vedtakene innebærer bl.a. at Norsk Tipping AS fra 1. januar 2006 skal få enerett til oppstilling av gevinstautomater, at antall gevinstautomater reduseres og at de kun skal stå oppstilt i lokaler hvor man kan sikre kontroll med at 18 års aldersgrensen overholdes. Videre er det i retningslinjene for Norsk Tippings virksomhet fastsatt t trekningsfrekvensen skal heves fra minimum 1,5 sekund til 3 sekunder, at maksimal gevinst skal reduseres fra 2 000 kr til 1 500 kr og at gevinster ikke lenger skal utbetales i form av klingende mynt, men kun utbetales i form av et verdibevis som kan veksles inn i kontanter. Ordningen innbærer også en bedret kontroll med utformingen av automatene og økt mulighet til å gjennomføre innstramminger for å forebygge avhengighet." - sier departementet bl.a. i brev av 6. april og minner om at: "Kjennelsen fra lagmannsretten innebærer at innføringen av enerett til Norsk Tipping må utsettes, og tvinger frem en midlertidig videreføring av dagens uheldige automatregime. Hovedforhandling for Borgarting lagmannsrett er berammet i juni 2005."

  Det interessante er om de 17.000 nye maskinene likevel blir mange nok og aggressive nok til å opprettholde spilleavhengigheten i landet. Hvis så er tilfelle har vi gjort det samme mot de spilleavhengige som å bytte ut vin med øl til en alkoholiker, for så å berømme oss med at øl jo er svakere. Gevinstgrensen på 1500 kroner er nesten lik dagens grense med 2000 kroner, forøvrig betydelig over de 200 kronene som var grensen da denne regjeringen tiltrådte. Trekningsfrekvens på 1,5 eller 3 sekunder tror vi ikke spiller noen rolle i det hele tatt. Klingende mynt mot verdibevis? Tja, gevinst er vel gevinst her som andre steder? (ref. Lotto, tipping osv)

  Vi tillater oss å konkludere at automatmarkedet kommer til å være ute av kontroll en lang tid ennå, og føler sterkt med de unge og gamle spilleavhengige som fortsatt skal ruineres, og deres familer. Men det er ikke så farlig så lenge pengene går til et godt formål.

  Se også hva man kunne gjort for å bekjempe problemet under avsnitt lenger nede:
  Mammon har full kontroll på spilleautomatene, det har ikke Valgjerd Svarstad Haugland (1. jan. 2005)


  Dagens automatregime fortsetter på ubestemt tid (20.mars 2005)

  "Etterspørselen etter hjelp og behandling for spilleavhengighet er økende, og omsetningen i de ca. 17 000 eksisterende automater har også steget i 2004. - De allmenne skadevirkningene av spilleautomater er stigende. Derfor er det viktig med en raskest mulig avklaring, understreker statsråd Valgerd Svarstad Haugland. ... Fra og med i dag vil det ikke være tillatt å endre oppstillingsstedet til gevinstautomater. Instruks om dette blir gitt politiet. Dette vil også bli forskriftfestet etter en høringsrunde."

  se pressemeldingen fra Kultur- og kirkedepartementet her

  Det hun selvfølgelig kan gjøre er å forby alle spilleautomater med øyeblikkelig virkning. Så kan hun se om det blir adgang til monopol når rettsvesenet en gang om mange år omsider har ferdigbehandlet saken. Det var jo slik hun sa det skulle gjøres for et par år siden da hun lovte ett år uten maskiner, se flere artikler lenger nede på siden. Det er helt klart at næringen anker til topps fordi den drar ut milliarder i ren netto fortjeneste for hver månde avgjørelse blir trenert.

  Hun kan også vedgå at de nye "snille" maskinene ikke er så snille likvel og ikke vil løse spilleproblemet. Så kan hun vrake dem også. Da får vi et land uten spilleautomater i tråd med råd fra fagfolk og til gavn for spilleavhengige. Men det er ikke et slikt samfunn Valgjerd vil ha, er det ?


  Valgjerd Svarstad Haugland er en katastrofe for spillegalskapen i Norge (8. mars 2005)

  Så viser det seg at de "nye snille spilleautomatene" gir 7 ganger høyere premie enn de som automatbransjen hadde stående ute for 4 år siden. Dette var før Krf og regjeringen slapp løs galskapen fullstendig i strid med all sunn fornuft og alle gode råd.

  "Vi ble forledet av lobbyistene" sier hun på TV i kveld - og viser en sterk måte å ta ansvar på! Først nå kommer det frem at de snille automatene gir en toppgevinst på 1500 kroner mot 200 kroner for 4 år siden. Dette er mer enn nok for spilleavhengige og bare en liten reduksjon fra gevinstgrensen i dag på 2000 kroner.

  Dermed har hun ført Stortinget og Folket bak lyset

  De nye "snille" automatene er nesten like rå som de som finnes i dag, Det er ingen grunn til å tro at spilleavhengigheten vil bli mindre med de nye automatene, og de nye automatene er følgelig fremskaffet på feile premisser. Eneste forskjellen er at Valgjerd får mer kontroll over pengene. Og det er jo penger det handler om.

  Det bør nå bli et folkekrav at spilleautomater blir forbudt.

  Ikke at vi tror politikerne bryr seg det døyt om det. Denne regjeringen har tydelig vist hva den duger til. Det blir nå for enkelt å oppfordre kulturministeren til å gå. Hun bør avkreves å stå løpet ut og rydde opp i faenskapen. Hun vet akkurat hva som må gjøres.

  Politikerne trikser med tall om spilleavhengighet ?

  Det gjentas ofte at 11.000 ungdommer har utviklet alvorlig spilleavhengighet. Dette er tall fra den tid årlig spilleomsetning var 10 milliarder kroner lavere enn i dag. Det kan synes som man beleilig nok ikke har oppdaterte tall å forholde seg til.

  Du vinner ikke hovedgevinsten i Lotto (18. mars 2005)

  Sannsynligheten for å vinne førstepremien i Lotto er en av omlag 5,4 millioner sjanser. Dette er ikke så vanskelig å regne ut som man skulle tro.

  Les om saken på nrk.no her


  DnB NOR har ettergitt spillegjelden en 21-åring hadde opparbeidet seg etter pokerspill på Internett (16. mars 2005)

  Mannen fikk innvilget 5000 kroner i kreditt på på et minibankkort fra DnB NOR. Ved bruk av sitt Student Total Mastercard opparbeidet han en spillegjeld på drøyt 50.000 kroner gjennom spill på Internett, skriver Aftenposten.

  Les om saken på nrk.no her


  Dagbladet roser Valgjerd for å ha gjennomført regler som skal redusere spillegalskapen. Hvilke? (2. mars 2005)

  På lederplass 28. februar undet tittelen "Forby pyramidene" skrev Dagbladets leder: "Det tjener kulturminister Valgjerd Svarstad Haugland til ære at hun har grepet fatt i problemet og gjennomført regler som skal redusere spillegalskapen".

  Vi tror Dagbladet har misforstått. Det eneste som er gjennomført under Valgjerd Svarstad Haugland's regime er en nær dobling av spillegalskapen i Norge. Det ble forsøkt satt ut i livet et stunt om monopol som havarerte i EU's domstoler. Så vidt vi vet er ikke et eneste konkret tiltak satt ut i livet - av alle de gode tiltak som har vært nevnt.

  At kulturministeren vil ha 17.000 "snille" spilleautomater i tillegg til (eller erstatning for?) de gamle "sinte" blir trolig det samme for spilleavhengige som å be alkoholikere slutte med sprit og gå over til øl. Det er verdisynet som ikke holder.


  Spilleskandalen bare fortsetter: Valgjerd vil IKKE lage strengere lover nå, hun venter på EU (23.02.2005)

  Mens Norge iflg. TV2-nyhetene nå er på verdenstoppen i spillegalskap, sier kulturministeren at hun ikke vil lage nye lover nå. Hun venter på EU. Men ingen forstår hva hun egentlig venter på.

  Det er nemlig fullt mulig å gjøre noe nå. Hun kan lage lover som forbyr markedsføring av spill, i særdeleshet som Lotto og Tipping, en markedsføring som er meget nær ren og skjær svindel tatt i betraktning at man ikke vinner i Lotto, man blir ruinert av Lotto. Vi anslår at for hver vinner blir det 50 ruinerte som vi ikke hører noe om. Er det ikke villedene reklame å underslå dette, vet vi ikke hva villedende reklame er.

  Også pyramidespill og andre svindel-opplegg blomsterer i Norge, og lovverket mangler tiltross for at andre land har et godt lovverk vi kan kopiere. Nå er det blitt så ille at ekspertene ryster på hodet.


  Uregistrert spiller kan ha kastet Lotto-kupong verdt 5,3 millioner i søpla (08.02.2005)

  Ren flaks gjør at en uregistrert spiller som kan ha vunnet hovedgevist i Lotto er funnet takket være video-overvåking og en våken ekspeditør.

  Og hvis du spør deg hvorfor det fortsatt er slik at gevinster for mange millioner kroner går i søpla hvert år er svaret enkelt: Fordi våre politikere mangler baller til å kreve at lotterier med store gevinster må ta ansvar for registrering av alle spillere. Vi bare gratulerer!

  09.02.2005: NRK opplyser at Norsk Tipping har funnet millionæren denne gangen. At mange millioner forblir uavhentet hvert år er likevel et faktum.


  Spilte bort 11,4 mill - saksøker Norsk Tipping (04.02.2005)

  En østlending har gått til sak mot Norsk Tipping etter at han på under et år spilte bort 11,4 millioner kroner på oddsspill. Saken kommer opp i Hedemarken tingrett i neste uke. Ifølge bladet Kapital har mannen fått diagnosen manisk spillelidenskap. Midlene til spillingen, som foregikk fra desember 2001 til oktober 2002, hentet han fra et aksjeselskap som han selv eier. 7 av de 11,4 millionene skal ha vært gevinster som mannen satset videre.

  Les hele saken i vg.no her

  Kulturdepartementet regner Norsk Tipping som en meget seriøs aktør i spillmarkedet, en av grunnene til at departementet vil at NT skal bestyre fremtidens pengemaskiner. Vi har vanskelig for å se at et firma er "seriøs aktør" som annonserer med "vinnersjangse" der muligheten er en av fem millioner på en slik måte at publikum tror de kan vinne. Om problemet er NT sitt eller departementet sitt kan diskuteres.

  I begge leire ser vi anstendige verdier som totalt fraværende, dessverre. Men hva gjør man ikke for penger!


  Mammon har full kontroll på spilleautomatene, det har ikke Valgjerd Svarstad Haugland (1. jan. 2005)

  "Spel på gevinstautomatar er no heilt ute av kontroll",
  sier hun i en kronikk i Dagbladet i dag, der hun oppsummerer status i spilleautomatsaken. Les hele kronikken her

  Vi vil også oppsummere denne saken, som vi betrakter som en skandale og en tragedie.

  • under denne "kristelige" regjeringene har omsetningen på spilleautomater økt dramatisk fra et uakseptabelt nivå til et sinnsykt nivå
  • et unisont fagmiljø har i mange år advart mot utviklingen og skadene av denne omsetningen
  • ingen konkrete tiltak er satt ut i livet på alle disse årene, vi nevner i fleng:
   • det er ikke innført begrensninger på maksimalt tap på automater
   • det er ikke innført begrensninger på maksimal innsats på automater
   • det er ikke innført begrensninger på maksimal gevinst på automater (FEIL, grense 2000 kroner blir redusert til 1500 kroner)
   • det er ikke innført begrensninger på antall automater pr. kvadratmeter butikk
   • automater er ikke pålagt fjernet fra "fellesområder" i kjøpesentre til innenfor kasseområde i butikkene
   • totalt antall automater er ikke pålagt redusert (FEIL: tallet blir redusert til 17.000 nye automater)
  • forbud mot spilleautomater gikk i vasken pga. regjeringens mislykkete forsøk på å opprettholde spilling ved spillemonopol med sytten tusen nye "snille" automater
  • verdens største enkeltstående spilleautomatordre (fra Norsk Tipping) ble satt ut i livet FØR det juridiske rundt monopolet var avklart
  • automatmarkedet er ute av kontroll fordi regjeringen har tillatt det
  • regjeringen ved kulturministeren er ansvarlig for forholdene

  I denne saken har regjeringen lyttet mer til Mammon enn til verdiene

  Som vanlig dreier det seg om penger. Og så lenge en bitte liten del av inntektene fra disse blodpengene går til "humanitært og kristelig arbeid", er det plutselig så vanskelig å bli kvitt faenskapet. For mange, mange år siden kunne regjeringen skåret igjennom og sagt: Vi vil ha vekk automatene nå! Dette har de ikke evnet, istedet er de blitt fanget i sitt eget juridiske nett mens forholdene bare blir verre og verre.


  Dagens ville automatmarked blir likevel ikke stoppet til nyttår slik Stortinget vedtok i 2003 (8. des. 2004)

  På pressekonferanse i Kultur og kirkedepartementet i dag måtte Valgjerd Svarstad Haugland motvillig krype til korset og erklære at lotteribransjen har vunnet første runde i automatsaken. Tap i ulike rettsinstanser gjør at hun nå trekker kravet at alle automater skal vekk til nyttår. Samtidig stopper Norsk Tipping utplassering av de nye "snille" automatene.

  Bransjen får et pusterom til sommeren (tilsvarer 11 milliarder kroner i omsetning!), og så snart kulturministeren får en rettskraftig dom for regjeringens praksis vil kampen gjenopptas og de "gamle" automatene skal vekk.

  For de spilleavhengige er dette en trist dag. Dersom regjeringen ikke hadde sett på pengene men bare prinsippene, og forbudt automater i sin helhet, ville vi alle vært kvitt automater til nyttår. Her har mammon seiret nok en gang på bekostning av det vi på dette nettstedet kaller verdier.

  Les hele saken på Kultur og kirkedepartementet her
  og redegjørelse fra kulturministeren her


  Kulturministeren vil endre lovgivingen slik at det blir vanskeligere å svindle folk (27. nov. 2004)

  Etter de siste dagers T5PC avsøringer sier kulturminister Valgjerd Svarstad Haugland at hun vil se på lovverket for å få stoppet denne type pyramidespill og svindel. 70.000 mennesker skal være svindlet for kanskje nærmere 1 milliard kroner.

  Samtidig ønsker hun IKKE forby reklame for lotterier der vinnersjangsene er ikke fraværende og der pengene renner tilbake til statskassen. Totalt dras inn 10 milliarder kroner netto på lotterier, det eneste man kan si sikkert til folk uten å lure dem er at de taper alle pengene sine på spill. Dette vil ikke Valgjerd. Hun synes det er greitt at helsides annonser fremstår med budskapet at folk kan vinne mange millioner i Lotto. Dette er beklagelig, ikke minst på vegne av de kanskje 100.000 menneskene i Norge som har spilleproblemerm hvorav 11.000 ungdommer (mest avhengig av automater).

  Det kan se ut som om grensen mellom svindel og legitim virksomhet for politikerne er avhengig av om pengene går rett i lommen til noen kjeltringer eller går til "humanitær" virksomhet. Dette nettstedet kaller det svindel å få folk til å tro at de kan vinne penger der dette er statistisk umulig. Det har dessverre ikke vært mulig å få gehør for dette synspunktet.
  (Link i BT.no ute av drift)


  Norge kan bli rensket for spilleautomater fra nyttår uten at nye kommer til ... (28.okt. 2004)

  Valgjerd har problemer med rettsvesenet. Verken norsk rett eller EØS-rett gir henne medhold i modellen med monopol på automater for Norsk Tipping.

  Resultatet av problemene kan bli meget gunstige for befolkningen i kampen mot spilleavhengighet: Norge blir uansett tømt for spilleautomater til nyttår. Det kan nemlig se ut som vi aldri får 17.000 nye automater som erstatter de gamle, og de gamle ryker vekk til nyttår uansett. Med dette kan et mørkt kapittel i norsk spillepolitikk ha fått en lykkelig slutt. Der KrF ikke klarte å gå utenom Mammon, har rettsvesenet hjulpet til. Kanskje verdiene seirer til slutt likevel ?

  Svarteper er regjeringen som i tillegg må løse ut verdens største ordre i spilleautomater. Men først vil Staten anke - helt til topps, og vi følger opp saken om et par år når resultatet foreligger.
  (link til saken i funker ikke lenger)


  Hva er forsvarlig nivå på spilleomsetningen ?

  Spilleomsetningen vil reflektere spilleproblemet på en meget tydelig måte, derfor kan det være nyttig å få avklart hva som kan være forsvarlig nivå.
  Vi foreslår 10% av dagens omsetning, altså 4 milliarder kroner, som en forsvarlig grense for spilleomsetning.
  Når forsvarlig nivå er fastlagt, kan politikerne deretter ta de grep som skal til for å få spilleomsetningen og dermed spilleproblemet ned på ønsket nivå, f.eks. slik:

  • Slutte å annonsere for spill i alle media
  • Slutte med TV-promotering av spill av typen "direktetrekning av lotto"
  • Slutte å oppdra folk til gamblere med idiotiske TV-spill
  • Oppgi reelle vinnersjangser når spill og gevinster omtales
  • Støtte annonsekampanjer som gir motvekt til Norsk Tipping
  • La alle forstå at de kronene idrett og forskning får fra Norsk Tipping er blodpenger
  • Sette maksimalgrenser på premier
  • Sette maksimalgrenser på innsatser
  • Sette krav at spillere skal være registrerte slik at gevinster ikke kan forbli uavhentet
  • Gjennomføre de tiltak regjeringen har gått inn for vedr. automater UTEN å sette ut nye automater
  • La lån som gis uten sikkerhet til spilleavhengige bli ansett som ugyldige
  • Øke behandlingstilbudene til spilleavhengige
  • Organisere økonomisk rådgivning og hjelp til ex-spilleavhengige

  Politikerne synes ikke å legge premissene til grunn FØR de begynner å lappe på regelverket. Det kan nesten se ut til at politkernes største hodepine er hvordan i all verden de skal klare å opprettholde inntektene fra de spilleavhengige.


  Lotteritilsynet vil ØKE topp bingopremie fra 12.000 til 50.000 kroner (12. sept. 2004)

  Overlege Hans Olav Fekjær mener dette er en kynisk utnyttelse av en gruppe som allerede har det vanskelig. Mange av de som spiller bingo i dag er mennesker på trygd, det være seg uføretrygd, attføringstrygd, arbeidsledighetstrygd eller pensjon.

  Næringen ønsker selvfølgelig høyrere premier og større omsetning, og får støtte av lotteritilsynet i saken. Dette er nok et tiltak stikk i strid med hva landet trenger DERSOM man ønsker redusere det enorme spilleproblemet vi har i Norge.


  Sosialdepartementet vet ikke hvordan fordeling av spill er i Norge (13.mai 2004)

  Sosialdepartementet sier i brev av 7. mai 2004 at det er vanskelig å å angi et forsvarlig beløp for spilleomsetningen, da "svaret vil avhenge av hva hver enkelt spiller har disponibelt. Det vil si at problemene avhenger av hvordan fordelingen av spillingen er i befolkningen."

  Vi tolker svaret dit hen at administrasjonen ikke vet hvordan fordelingen av spilling er i befolkningen. Dette er bekymringsfullt. Det vil være MEGET enkelt og raskt å få gjennomført en undersøkelse som gir svar på dette. Uttalelsen betyr også at man IKKE anerkjenner at de som har de største spilleproblemene er de som har minst råd til det.

  Men kanskje det ikke er så lett å skulle representere en regjering som har stått for en dramatisk økning av spilleomsetningen og spilleproblemene i sin styringstid. Samtidig skriver departementet: "Regjeringen er oppatt av å forebygge spilleavhengighet og redusere skader fra overdrevet pengespill ..."
  Det er mulig regjeringen er "opptatt av" forebygging - hva den nå mener med det. Tallene viser definitivt det motsatte foreløpig. (august 2004)


  Spilleautomat-monopolet er i strid med EØS-avtalen (23.april 2004)

  EFTA's overvåkningsorgan ESA melder i dag at de norske planene om å la Norsk Tipping få monopol på spilleautomater er i strid med EØS-avtalen.
  De anbefaler at man finner andre måter å bekjempe spilleproblemet på.

  NT får monopol på automater fra 2006, men de "stygge" automatene skal vekk til nyttår (12.mars 2004)

  Hvamenerpartiene.com har vært i kontakt med Kirke- og kulturdepartementet og fått opplyst følgende pr. tlf. i dag: Det som skjer nå er at alle spilleautomater skal vekk fra markedet pr. 31.12.2004. Fordi dette handler om penger (verken mer eller mindre) vil organisasjonene som da taper inntekter få støtte fra Staten i 2005 tilsvarende sin dokumenterte inntekt av automater i 2001.

  Så kommer Norsk Tipping med sine ti tusen nye "snille" automater fra 01.januar 2006. Målsettingen med disse er at organisasjonene igjen skal få inntekter av automatdrift, men at dette skal skje på en mer kontrollert måte. Dersom skadevirkningene ikke går ned, kan det bli aktuelt å slutte med automater i sin helhet.

  Vi tror spilleproblemet i Norge er direkte proporsjonalt med omsetningen. Å flytte omsetning til Norsk Tipping tror vi løser svært lite, det eneste som hjelper mot spilleproblemet må være reduksjon i omsetning til et akseptabelt nivå. Dette er organisasjonene og politikerne lite villige til.

  Norsk Tipping har så langt IKKE vist seg som en seriøs aktør i dette markedet, bl.a. med en markedsføring av "vinnermuligheter" som grenser til ren svindel - MED politikernes velsignelse. Her gjenstår ennå en stor jobb å gjøre for politikerne hvis man vil gjøre mer enn å snakke om "verdier".
  Nettavisen har en artikkel om Norsk Tippings nye monopol

  Norsk Tipping utsteder verdens største ordre i spillemaskiner

  Det ser ikke ut som intensjonen til Norsk Tipping er å legge ned automatvirksomheten. Norsk Tipping skal kjøpe spilleautomater for 800 millioner kroner. Ordren beskrives som den største spilleordren i hele verden i år, og sender det svenske selskapet Boss Media til topps på Stockholmsbørsen.

  Og så tror man kanskje at alle de gamle, aggressive spillemaskinene blir trukket VEKK fra markedet ? Nei, de blir trolig bare flyttet på til spillehaller og andre steder. Resultatet er trolig at landet får 10 000 (titusen) NYE maskiner i tillegg til de gamle som skal fortsette å tjene penger.
  Les hele historien her

  En av grunnene til at Norsk Tipping får monopol på automater er å redusere spillavhengighet

  Hver eneste dag året rundt blir vi foret med reklame for spillene til Norsk Tipping. Det er ikke måte på hvor mye man kan vinne på spill - og hvor herlig tilværelsen er på Bali, Tahiti og i Rio. Men er det ingen som tenker over hvor mange spilleavhengige i dette landet som spiller seg til fant for å komme til Tahiti? Og i stedet må ta bussen hjem! Er det slik man vil redusere spilleavhengighet ?
  Les hele historien her


  26 millioner kroner i uavhentete gevinster årlig (13.april 2004)

  TV2-nyhetene fortalte i dag om en 5 millioners gevinst i Lotto som er uavhentet på Sørlandet. Årlig skal det være rundt 26 millioner kroner i uavhentede gevinster i Norge. Beløpet utgjøres av et par storgevinster og masse små gevinster som ikke hentes.

  Hvamernerpartiene.com er særdeles overrasket over at det er mulig og tillatt å tilby anonyme spill med gevinster i en slik størrelsesorden. Her bør politikerne snarest innføre plikt for lotterier med gevinster over en viss størrelse å registrere alle loddkjøpere slik at LOTTERIET er pliktig i å påse at rette vedkommende mottar gevinsten.

  Vi ønsker altså flytte det juridiske ansvaret for å sjekke kupongen fra kunden til lotteriet. Dagens ordning er, i likhet med andre sider av gambling i Norge, tvilsom og burde vært forbudt med lov. Men om politikerne har baller nok til å gjennomføre dette er jo en annen sak.


  Bør lotteribedriftene pålegges å oppgi reelle vinnersjangser ved annonsering av lotterier ?

  Politikerne har funnet det opportunt å reagere mot spillegalskapen i Norge. At dette har tatt så skandaløst lang tid kan kanskje skyldes politikeres nære bånd til ideelle organisasjoner, påfallende bruk av ex-politikere i disse organisasjonenes ledelse eller lobbyisters makt på bekostning av folkets.

  En sak står IKKE på dagsorden: Det blir i dag annonsert uhemmet for vinnersjangser også i statlige lotterier der vinnersjangsen til hovedgevinsten er en til syv milloner = 0,0000001429. Dette er tilnærmet lik NULL, dvs. man vinner IKKE i et lotteri med slik odds.

  Å fremstille det som "mulig" å bli lottomillionær er derfor direkte galt og helt uetisk, det er i realiteten umulig å bli lottomillionær. Derimot er det meget mulig å bli lotto-ruinert, og svært mange blir det. Dessverre synes avisene det er mer morsomt å fokusere på en uføretrygdet i Drøbak som vinner 2 millioner kroner og nå vil unne seg en tur til Bergen, enn 50 uføretrygdete rundt i landet som spiller seg fra gård og grunn.

  "Spilleavhengige har feilaktige oppfatninger om spill og vinnersjanser. Dette bidrar til å øke spillingen, til å fortsette lenger og til å spille påny"
  Hans Olav Fekjær, psykiater, overlege Blå Kors Senter, se link nederst.

  Reelle vinnersjangser ?

  Slik vinnersjangesene fremstilles blir folk ført bak lyset med et villedende budskap. Det som derimot er fullt mulig ved å spille lotto er å få et spilleproblem. Undersøkelser fra Lotteritilsynet viser at 50.000 mennesker har eller har hatt problemer, spesielt relatert til spilleautomater og til lotto.

  Forbrukerrådet har så vidt vites forsøk å ta opp saken og ikke fått medhold i at dette er villedende reklame eller at vinnersjangser må kreves oppgitt som "advarsel" hver gang spill annonseres eller gevinster kunngjøres.

  Dersom 50 personer vinner hovedgevinsten i året, er det 6 ganger større sjangs å bli drept i trafikken og 140 ganger større sjangs å dø av røykeskader. En sykdom med samme "vinnersjangs" er hepatitt B, med dødelighet ca. 40 personer i året, den ansees så sjelden at det ikke engang blir advart mot den - rett og slett fordi det er ikke denne folk kommer til å dø av.


  Lottopenger kunne ha sikret pensjonen (BT 21. februar 2004)

  "Nordmenn bruker 26 ganger så mange penger i året på lotteri og tipping, som på sparing i aksjefond. En familie bruker gjennomsnittlig 26.500 kroner i året på lotterier. Tilsvarende sum i sparing kunne gitt milliongevinst - over tid" skriver Bergens Tidende.

  Tallene er nok ikke helt riktige. Hvis det brukes 30 milliarder på spill og vi har knappe to millioner husstander i Norge, blir det 15.000 kroner på hver husstand i snitt. Dersom annenhver husstand ikke spiller i det hele tatt, blir snittet på de som spiller 30.000 kroner. Dersom annehver av disse bare spiller for et par tusenlapper, blir snittet for de tunge spillerne nær 60.000 kroner. Dette er nok nærmere realitetene i spillingen: Mange av dem som spiller, er inne og spiller tungt. Vi tror absolutt det er grunn til å fremheve at det finnes minst 50 ruinerte for hver Lotto-vinner. Men det ønsker ikke Norsk Tipping å fremheve i annonseringen sin, og politikerne finner det ikke opportunt å pålegge dem en realistisk markedsføring av vinnersjangsene. Det beklager vi sterkt.

  Hvamenerpartiene er meget overrasket over at politikerne fortsatt synes å se gjennom fingrene med disse avsindige beløpene - dette er spillegalskap og politikergalskap over alle grenser. Men det er klart, så lenge 10 milliarder overføres til idrett og forskning, forsvarer det hele elendigheten for noen politikere - hvis de ikke eier skam i livet.

  Les hele historien her


  Spilte vekk 10 - 15 millioner kroner på Langoddsen på 8 måneder (VG 24. desember 2003)

  For første gang har Norsk Tipping alarmert Økonkrim om en av sine egne kunder. Mannen er sikrtet for grovt bedrageri etter å ha spilt på Langoddsen for mellom 10 og 15 millioner kroner i tidsrommet april til november i år. Pengene kom fra investorer som var lovet 33% avkastning. Istedenfor er alt tapt.

  Den såkalte "hvitvaskings-forskriften" pålegger Norsk Tipping å varsle Økokrim om mistenkelige transaksjoner. Dette er første gang den er brukt.

  Vi synes det er fullstendig forkastelig at Norsk Tipping venter i 8 måneder og etter tap på 10- 15 millioner kroner før de setter ned foten. Dette vitner om uansvarlighet og grov utnytting av mennesker i en situasjon der Norsk Tipping må ha grunn til å anta at omsetningen skyldes ulovlige forhold vesentlig tidligere i "karriæren".

  Men - hva gjør man ikke for penger ?


  Hva skjer på Stortinget nå? (26.august 2003)

  Innlegg fra SV: Norske pengespill i en digital framtid, av Beate Chr. Wang Politisk rådgiver, SVs stortingsgruppe

  Ot.prp. nr. 44 (2002-2003) Om lov om endringer i pengespill- og lotterilovgivningen Tilråding fra Kultur- og kirkedepartementet av 14. mars 2003, godkjent i statsråd samme dag. (Regjeringen Bondevik II)

  Innst.O.nr.124 (2002-2003) Innstilling fra familie-, kultur og administrasjonskomiteen om lov om endringer i pengespill- og lotterilovgivningen KILDEDOK.: Ot.prp.nr.44 (2002-2003) DATO: 2003-06-06


  Forbrukerombudet advarer

  I media 1. juni advarer forbrukerombudet mot "Absolutt Lotto" som påstår de øker vinnersjangsene. Forbrukerombudet mener reklamen er klart villedende og i strid med markedsføringsloven §2, og varsler forbudsvedtak med tvangsgebyr osv. hvis lovstridig reklame ikke blir stanset.

  Vi konstaterer at forbrukerombudet slår til mot Absolutt Lotto uten å slå til mot Norsk Tipping. Konklusjonen er at det er OK å reklamere med vinnersjangser der vinnersjangsen er NULL, mens det ikke er tillatt å reklamere dersom man sier vinnersjangsene er dramatisk bedre ...


  Lotteritilsynet advarer

  Undersøkelse fra lotteritilsynet hevder i en undersøkelse: 3,2 prosent av norske ungdomar mellom 13 og 19 år har klare speleproblem, og dette utgjer ca 11000 (elleve tusen) tenåringar. Undersøkelsen finner du under www.lotteritilsynet.no


  Norsk Tipping annonserer

  Helside i Dagbladet torsdag 10. juli 2003:
  "De negative sidene ved spill må tas på alvor. Tiltak for å redusere misbruk og spillavhengighet står høyt på vår agenda. ... En viktig del av Norsk Tippings rolle er å sørge for at spill foregår på en ansvarlig måte. Vi arbeider for å redusere uheldige konsekvenser av spill gjennom et balansert tilbud, effektiv kontroll, tydelig kommunikasjon og et aktivt samarbeid med aktuelle fagmiljøer."

  red. mistenker Norsk Tipping for å drive annonsering med skjult agenda (selge mer tipping mm under dekke av "å drive opplysning") samtidig som de definitivt unnlater å gjøre helt åpenbare tiltak for å redusere negative sider med spill. Dersom Norsk Tipping tar de negative sidene på alvor, vil Norsk Tipping sette i verk tiltak som reduserer den sinnsykt store omsetningen vi har i dette landet.

  Vi tillater oss å foreslå i fleng:

  • Slutte å annonsere for spill i alle media
  • Slutte med TV-promotering av spill av typen "direktetrekning av lotto"
  • Slutte å oppdra folk til gamblere med idiotiske TV-spill
  • Oppgi reelle vinnersjangser når spill og gevinster omtales
  • Støtte annonsekampanjer som gir motvekt til Norsk Tipping
  • La politikerne forstå at de kronene idrett og forskning får fra Tipping er blodpenger

  Red. finner omtalte annonse meget tvilsom og svært uetisk.
  Da vil vi heller slå et slag for vår egen annonse: Lottoruinerte er ikke som andre ruinerte ...


  Tv-spill på NRK verdt 475 millioner (20. januar 2000)

  Hver uke sender Norsk Tipping ut fire program på reklamefrie NRK1. Reklameverdien for sendetiden er 475 millioner kroner. Nå vil både NRK og Kringkastingsrådet se på tv-spillene. Fire ganger i uken kan du se Lotto, Vikinglotto, Kjempeflax eller Extra på den reklamefrie kanalen NRK1. De korte, showpregede programmene med pene, unge og helst kvinnelige programledere har en enorm reklameverdi. Dersom Norsk Tipping hadde måttet kjøpe sendetiden i form av reklame, hadde det kostet 475 millioner kroner i året viser utregninger personer i tv-bransjen har laget for Dagsavisen. Alle sendingene går til svært populære tv-tider, gjerne rett før eller etter Dagsrevyen. For Norsk Tipping er fjernsyn en veldig viktig del av markedsføringen fordi de både klarer å beholde spillere og skaffe seg nye gjennom programmene.
  Link til artikkel hos Dagsavisen er ute av drift.


  Ulovlige Vikinglotto-sendinger (Bergens Tidende 23.nov. 2003)

  Statens medieforvaltning mener at NRKs sendinger fra trekningene av Vikinglotto og Joker er i strid med kringkastingsloven. Medieforvaltningen mener sendingene er salgsfremmende for Norsk Tipping og dermed ulovlig sponsing, melder NRK. NRK har fått en frist til å uttale seg før Statens medieforvaltning vurderer sanksjoner. Ola Nyhus, juridisk direktør i NRK, avviser at programmene er sponset, og sier visningsretten er kjøpt til markedspris.


  Nå når det avdekkes avhengighetsproblemer til pengespill: Hvorfor sponse med reklame i beste sendetid på NRK? (3. juni 2003)

  Hvorfor har Norsk Tipping AS rett til å reklamere for sine spill på NRK med egne programmer samt opplesning i dagsrevyen? Er det bedre med denne type reklame for pengespill enn f.eks. alkoholreklame? Skal Norsk Tipping være i en særstilling?
  skrev Jan Erik Wilhelmsen i Asker Venstre, link ute av drift.


  Flere eksperter på spilleavhengighet krever nå et forbud mot Lotto-reklamer (11. juni 2003)

  Da ville vi unngått saker som den fra Verdal, mener ekspert på spilleavhengighet Målfrid Todal fra Lade Behandlingssenter i Trondheim. Hun mener blant andre Norsk Tipping lover for mye i sine godt premierte reklamefilmer.

  Og hun får full støtte av psykiater Hans Olav Fekjær. - Jeg mener reklamen hjernevasker folk til å tro det er lett å vinne og at mange dermed blir spilleavhengige, sier han.

  les hele saken på NRK

  13. februar 2005: Vi merker oss halvannet år etter denne artikkelen politikerne ikke vil lytte til ekspertene i denne saken. De synes mer interessert i å opprettholde omsetning som resultat av villedende reklame. Antakelig ser de ikke problemstillingen i det hele tatt. Dette er bare tragisk.


  Norsk Tipping må skjerpe seg! (11. juni 2003)

  Norsk Tipping tar ikke spilleavhengigheten i Norge på alvor når de går inn for å doble antall spillere fra 500 000 til 1 million. Dette må ikke vår Kulturminister godta, uttaler Sentralstyret i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU).
  (Link fra våraksjonen til krf ungdom virker ikke lenger.)


  Gamling og hykleri (1. august 2003)

  Lederartikler både i Bergens Tidende og Dagbladet tar i dag for seg problemet med spill og spilleautomater. Overskriften er fra Dagbladets leder, som skriver:

  "... Regjeringen bør benytte denne anledningen til å ta en tenkepause før den omdanner Norge til et permanent kasino. Det er ennå mulig å velge en helt annen vei: å forby spilleautomater her i landet. ... Norge er i dag et av de mest liberale land i Europa når det gjelder pengespill. Ifølge Lotteritilsynet er det oppstilt 17 500 spilleautomater her i landet. I fjor omsatte disse for ufattelige 15 milliarder kroner, en øknig på 67% fra året før. ..."


  Hvor mye spill tåler folket ?

  Tallene til Norsk Tippings hjemmeside opererer med rundt 9 milliarder for spilleautomatene - og oppgir et tilsvarende tall for Norsk Tippings samlete spilleomsetning. Totalt spilles det for rundt 30 milliarder kroner årlig i Norge ifølge Norsk Tipping. Dette er tall vi ikke kan leve med. Dette er penger som koster for dyrt.

  Vi har en del politikere som i ulike sammenhenger bruker ordet "verdier". Nå har de en glitrende mulighet til å vise hva de egentlig mener.


  Frivillig skattelegging (11.09.2001)

  kaller nettstedet til Blå Kors Senter det spillomfang som nå skjer i Norge. Automater finner vi flest av i de minst velstående strøk, og Norsk Tipping har størst omsetning i de fattigste kommunene som f.eks. Finnmarkskommuner som Måsøy og Nesseby.

  Les hele artikkelen her


  Hans Olav Fekjær, psykiater, overlege Blå Kors Senter, ekspert på spillavhengighet

  "Spilleindustrien reiser ofte spørsmålet om hva er det - underforstått hva er det for noe galt - med de som spiller for mer enn de har råd til. Samtidig markedsfører de spillene ikke som det som det faktisk er, en måte å samle inn penger på, men som en metode for å oppnå rask rikdom. Da bør de ikke undre seg over at noen faktisk tror på det reklamen sier. Det er selvsagt at reklamen bidrar til å skape urealistiske forestillinger om vinnersjansene."

  Oppfatning Alle Livstids
  problemspiller
  I det lange løp vil jeg vinne mer enn jeg taper 10 % 25 %
  Jeg kan påvirke resultatet ved ting jeg tenker eller gjør når jeg spiller 14 % 42 %
  Jeg føler ofte jeg kommer til å ha bedre vinnerlykke enn vanligvis 22 % 72 %
  Jo lengre uflaksen har vart, desto større sjanse for å vinne snart 15 % 41 %
  Det er sannsynlig at jeg en gang vil få en stor gevinst 20 % 58 %

  Link til diverse publikasjoner om spillavhengighet mm på nettstedet til Hans Olav Fekjær