Spilleproblemet

20 vanvittige år med spillegale politikere

(26. des. 2020)
Her er en oppsummering av 20 års spillepolitikk som dette nettstedet har dekket siden starten. Dette har blitt en fantastisk historie om løgn, villedning, inkompetanse, handlingslammelse, vennetjenester, inhabilitet, profittjag, for ikke å snakke om ran fra noen av de svakeste i samfunnet. Flere detaljer finner du lenger nede under denne artikkelen (sjekk dato-taggen).

2001: Norge hadde allerede et spilleproblem da Bondevik-regjeringen tiltrådte i 2001. Problemet var godt definert, det var gitt klare advarsler og råd til regjeringen, og enhver middels oppegående kulturminister burde sett hva som måtte gjøres. Men Valgjerd Svarstad Haugland ble en katastrofe for de spilleavhengige. I ettertid sa hun at hun kanskje hadde hørt litt for mye på lobbyistene og næringene. Det er ikke uten grunn at de store organisasjonene ansetter ex-politikere til ledere.

2002: Frislepp for spilleauomtater. Resultatet ble dramatisk. På bare en regjeringsperiode endret situasjonen seg fra å være et "problem" til å bli et katastrofalt folkehelseproblem. For når mer enn 1% av befolkningen har en lidelse, snakker vi om et folkehelseproblem. Likevel har helseministerene vært fullstendig fraværende i problematikken i alle disse årene. Man er da lojal, må vite.

2004 desember: "Spel på gevinstautomatar er no heilt ute av kontroll." Så ille ble det at den ansvarlige kulturministeren gikk ut i en kronikk i Dagbladet 30. desember 2004 og skrev: "Spel på gevinstautomatar er no heilt ute av kontroll." Det vitner om ansvarsfraskrivelse. Ting "er" ikke ute av kontroll, ting tillates å komme ut av kontroll, det er resultat av valgt politisk handling. Omsetning på automater økte fra 9 milliarder da hun tiltrådte, til 22 milliarder i 2003. I 2003 hadde 50.000 nordmenn problemer med spill, hvorav 11.000 tenåringer.

2005 desember: Redd Barna kuttet spilleautomatene. Redd Barna tok konsekvensen og kuttet ut spilleautomatene i 2005. De fant at det var i strid med verdisyn og målsetting å leve av spilleavhengigheten til bl.a. barn og unge. Det ble for dumt å kjøre ungene ut i spilleavhengighet og så forsøke hjelpe dem når de ble hektet. Røde Kors og andre organisasjoner derimot dro så mye penger ut av systemet som de bare klarte.

2006 mai: Seddelforbud på automater. Giske sørget for at seddelsprekken ble tettet på alle spilleautomater. Imidlertid omfattet ikke forbudet automater i Bingo-lokaler som Arbeiderpartiet fikk inntekter fra, noe VG anså som uryddig av ham.

2006 juni: Giske politianmeldt. Redaktøren på dette nettstedet anmeldte Giske for grov uforstand i tjenesten 9. juni 2006. Da ble spilleavhengighet antatt å ramme over 70.000 nordmenn, hvorav 15.000 ungdommer. I tillegg sto 133.000 i faresonen for å utvikle spilleavhengighet. Spilleomsetningen i Norge var nå trolig rundt 50 milliarder kroner. Stoltenberg-regjeringen sin spillepolitikk utviste i praksis grov forakt for de svakeste i samfunnet.

2006 august: Giske kunngjorde at automatene skulle vekk. Det statlige spillemonopol under Norsk Tipping var vedtatt, og spilleautomatene ble vedtatt fjernet 1. juli 2007. Deretter skulle landet få oppleve et sabbatsår uten automater. Sa Giske. Virkeligheten ble ikke slik, for Giske hadde flere spillekort i ermet.

2007 juli: Spilleautomatene fjernet, men bingoautomatene fikk stå. Grunnen til at spilleautomater i bingohaller ikke ble fjernet 1. juli 2007 og at de slapp å tette seddelsprekken var ifølge Kultur- og kirkeminister Trond Giske at han ikke hadde noen tall på hvor stort problemet i bingohaller var. Onde tunger påsto at dette var fordi Giske var klar over at Arbeiderpartiet fikk betydelige inntekter nettopp fra Bingo-automatene. Og dermed gikk disse automatene inn i sin glanstid, nye automater slukte penger og gjorde det mulig å spille vekk trygden på et par timer.

2007 august: Seddelforbud innført også på bingo-automater. Antallet bingoautomater ble tredoblet på et par år: 1.562 spilleautometar befant seg i bingohaller iflg. BT 29. juni 2007. TV2 hadde 8. juli en test som viste at automatene tok imot 500-krone-sedler (200 var maksimalt tillatt), og TV2 klarte å tape 1000 kroner på 13 minutter. Seddelsprekken på automater i bingolokaler ble omsider sperret 15. august 2007, over et år etter de andre automatene.

2007 november: Giske flyttet spillingen inn i stua til folk. For høsten 2007 lanserte Giske gjennom NRK TV spillet KENO uten nedre aldersgrense. Denne lanseringen skjedde uten politisk debatt og uten debatt i media. Tidligere erfarte yrkessjåfører at de ble spilleavhengige pga. automater på alle bensinstasjonene. Giske fikk "automater" i hver heim. Innføringen av KENO var trolig i strid med den formulerte politikken at spillere skulle skånes.

2008: 10.000 nye spilleautomater utplassert. Giske kaller spilleautomatene for "terminaler", det høres litt mer uskyldig ut. Og de skal være så snille og gode at de gjerne kan stå midt blandt spilleavhengige. Men hvem er det egentlig politikerne forventer skal putte 5 milliarder kroner på 10.000 nye og "snille" spilleautomater? Forøvrig kom automatene med en konfigurasjon som var verre enn de som var i 2001 da Valgjerd Svarstad Haugland tiltrådte.

2008: Giske flyttet KENO frem til beste sendetid. I 2007 sa han at KENO ikke var så farlig, fordi det ble vist så seint på kvelden at de fleste hadde gått og lagt seg, unntatt selvfølgelig arbeidsløse og trygdete som ikke behøvde stå tidlig opp for å gå på jobb. Det tok under et år før KENO ble flyttet til beste sendetid og Giske beviste at han løy.

2009 februar: Giske kunngjorde at Bingoautomatene omsider skulle vekk. Først da omsetningen passerte 10 milliarder kroner årlig fant Giske ut at bingo-automater kanskje ikke var så bra likevel. Problemet var bare flyttet fra spilleautomater til bingoautomater. Saken tok bemerkelsesverdig lang tid å behandle, og ennå fikk automatene stå et år til før vedtaket ble satt ut i livet.

2009 mai: Spillegrense økes til 40.000 kroner daglig eller 1 million pr. år. Det er den "seriøse aktøren" Norsk Tipping som anser dette som en ansvarlig grense.

2010 april: Bingoautomatene fjernet. Tre år etter at spilleautomatene ble fjernet, ble bingoautomatene fjernet.

2010 juli: Norsk Tipping vil sette ut automater på skjenkesteder. Det har vært et problem for NT at seriøse aktører ikke vil ha automater som kan bidra til helserisiko for kundene som besøker stedet. Derfor har NT satt sine kreative kluter i sving og funnet ut at skjenkesteder er et ypperlig sted for å hanke inn spillemidler. NT vil sette ut 2000 nye maskiner, og samtidig endre regelverket slik at alle automatene gir større inntjening og får litt heftigere konfigurasjon. Om tiltakene ble gjennomført til tross for massiv kritikk, vites ikke.

2010: NRK promoterer spilling hos Norsk Tipping verdt en halv milliard kroner årlig.
Etter at KENO ble innført, kan verdien av NRK sin promotering av spillefremmende programmer ha passert 500 millioner kroner årlig. Et av argumentene for å gjøre dette er at NRK ikke tjener penger på programmene, og at "mange liker å se dem". Nå sendes spillefremmende programmer i beste sendetid på Statsfjernsynet.

2010: Massiv TV-reklame for spill. Ikke bare NRK promoterer spill. Det nye bakkenettet åpnet for reklame for spill, også for ukontrollerte spill der man ikke kan vurdere seriøsiteten til leverandøren av spillene. I verste fall kan man risikere å spille poker mot en leverandør som kontrollerer alle kortene. Totalt utsettes folk for påvirkning i størrelsesorden 1 milliard kroner årlig med ett eneste formål: Få folk til å spille mer.

2011: Euro-Jackpot innføres. Dette er spillet med minimale vinnersjangser og enorme premier opp til 720 millioner kroner. Dem "seriøse aktøren" Norsk Tipping har jobbet lenge og aktivt for å få anledning til deltakelse i denne EU-gamblingen, og nå har de lykkes.

2012 oktober: Norsk Tipping bøtelagt for lotto-bløff. Norsk Tipping fikk 150.000 kroner i bot for å ha lagt ut en falsk annonse på Finn.no. Forbrukerrådet konkluderte med at reklamestuntet var et brudd på markedsføringslovens forbud mot skjult reklame.

2013: Ulik beskatning av ulike gevinster Gevinster fra Norsk Tipping er skattefrie. Gevinster fra utenlandske spill over 10.000 kroner er skattepliktige. Om du vinner 200.000 kroner og taper en halv million, skal du likevel skatte for de 200.000 kronene. Fordi spilleavhengige alltid spiller bort gevinstene, får de altså en "ekstragjeld" av skatteetaten på alle gevinster de har spilt bort underveis.

2015 januar: Fenglset på grunn av sykdom. En ansatt i Bergen Kommune som har underslått millionbeløp fordi han var sykelig spilleavhengig. Nå er han dømt til fengsel. Sykelig spilleavhengighet er straffbart. Å gjøre folk sykelig spilleavhengige er det ikke.

2015 desember: Fox og National Geographic slutter med spill-reklame. Elleve TV-kanaler som er rettet mot norske seere viser reklame for pengespill og lotterier. Slik reklame er ulovlig i Norge. National Geographic og FOX slutter nå å sende reklame for pengespill på sine TV-kanaler som rettes mot Norge.

2016 april: Storspillere taper hundrevis av millioner. Derfor vil Norsk Tipping nå redusere tapsgrensen til bare 15.000 kroner (femten tusen kroner) pr. måned, altså 180.000 kroner i året.

2016 august: Mindreårig tapte over 20.000 kroner på nettspill. BT har i dag en sak om barn ned til 10 år som bare er et tastetrykk fra å spille vekk tusenvis av kroner på nettet. Nå slår hjelpelinjen for spilleavhengige alarm.

2017 desember: Krever nytt lovverk for å beskytte barn. Flere slår alarm om såkalte «loot-bokser» i dataspill. "Man kan bruke 10.000 kroner uten å sitte igjen med noe man vil ha, sier forsker. Spillekspert krever nytt norsk lovverk for å beskytte barn," skriver nrk.no i dag.

2019 desember: Ulike regler for ulike lotteri-aktører. På spørsmål om det var lov å reklamere for lotterier uten å oppgi vinnersjangser, svarer Lotteritilsynet JA, pålegget om å oppgi vinnersjangser gjelder bare Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. Private lotterier trenger ikke oppgi vinnersjangser.

2020 mai: Tilbake til gamle høyder. Nå er vi tilbake til gamle høyder tilsvarende toppen på spillegalskap så vi i 2006 da politikerne måtte ta grep. Spilling har på ny blitt en folkehelseproblem og politikerne blir på ny nødt til å ta grep. Et slikt grep kan være reklameforbud mot enhver form for spill, og at spill blir plassert "under disken" slik tobakk og alkohol er det.

2020 november: Norsk Tippings markedsføring går gjennom taket. Norsk Tipping annonserer at du kan vinne 648 millioner kroner. Vi sier: Du kan garantert IKKE vinner 648 millioner kroner, og NT vil tjene masse penger på dette. NT har også en stall med journalilster som lager ferdigtyggete artikler om dem som faktisk vinner, disse tas rett inn i aviser landet over og gir inntrykk at også DU kan vinne.

2021 januar: Saksøkes etter forbud mot spillereklame. Fra 1. januar 2021 er det forbudt for TV-distributører å videresende reklame for forbudte pengespill til norske seere. Discovery, som omfatter TV-Norge, Fem, Vox, Max og andre, går til sak mot staten for å stoppe forbudet som de mener strider mot EØS-reglene ifølge NRK.


Norsk Tippings markedsføring

(20. nov. 2020)
Du kan IKKE vinne 648 millioner kroner i kveld. Det er 95 millioner ganger riktigere å si at du IKKE kan vinne 648 millioner kroner med din rekke, enn å si at du kan vinne. Likevel klarer NT å fremstille det som om vi kan vinne storgevinsten. Det er tre måter NT bruker til å posisjonere seg i det norske markedet.

Villedende annonser som den vi ser bilde av her, er en av de viktigste. Annonsene får en til å lure på i hvor stor grad Norsk Tipping er en useriøs aktør støttet av useriøse politikere, og selvfølgelig hvorfor Forbrukerrådet ser igjennom fingrene med svindelen.

En stall med journalister lager vakre, ferdigtyggete historier om dem som faktisk har vunnet, er en annen metode. Disse historiene sendes til aviser over hele landet, spesielt i nærområder der noen har vunnet, for å skape blest og få folk til å tro at det er mulig å vinne. Artiklene er elegant satt opp slik at avisene kan trykke dem direkte uten noe redaksjonelt arbeid, og det er grunn til å tro at NT ikke engang betaler for promoteringen.

Markedsføring på NRK enten ved å vise Lottotrekning i aller beste sendetid (lørdag kveld etter Dagsrevyen) eller andre banale spill-programmer. Disse programmene representerer en markedsføringsverdi på en halv milliard kroner. NRK sier de betaler for å vise disse programmene, noe som gir NT dobbel gevinst, de både får reklameverdien og de får penger for det - våre skattepenger.


Tilbake til gamle høyder

(19. mai 2020)
Toppen på spillegalskap så vi i 2006, da var det så ille at spilling ble et folkehelseproblem, det var risikosport å gå på bensinstasjoner og kjøpesentre, og regjerigen var nødt til å ta grep, om enn ganske motvillig.

Nå er vi tilbake til gamle høyder. Spilling har på ny blitt en folkehelseproblem og politikerne blir på ny nødt til å ta grep. Et slikt grep kan være reklameforbud mot enhver form for spill, og at spill blir plassert "under disken" slik tobakk og alkohol er det. Akklurat som sist, er helseministeren totalt fraværende i dette folkehelseproblemet. Det vitner om grov inkompetanse og neglisjering.


Ulike regler for ulike lotteri-aktører i Norge

(3. des. 2019)
På spørsmål om det var lov å reklamere for lotterier uten å oppgi vinnersjangser, svarer Lotteritilsynet JA, pålegget om å oppgi vinnersjangser gjelder bare Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. Private lotterier har lov til å la deg tro at du kan bli millionær når det er tilnærmet NULL sjangs for at du kan bli det uten å oppgi vinnersjangser.

WWF Norge og SOS-Barnebyer får noe av inntektene til dette lotteriet.


Spillekspert krever nytt norsk lovverk for å beskytte barn

(6. des. 2017)
Flere slår alarm om såkalte «loot-bokser» i dataspill. "Man kan bruke 10.000 kroner uten å sitte igjen med noe man vil ha, sier forsker. Spillekspert krever nytt norsk lovverk for å beskytte barn," skriver nrk.no i dag.

Nå har det dukket opp en ny måte å hekte barn og unge på. Næringene kjenner ingen grenser.

Lokketilbud i dataspill kan gjøre unge pengespillavhengige


Norsk Tipping fortsetter annonsering

(3. bebr. 2017)
Annonsen fra Norsk Tipping er klippet fra Dagbladet i dag og viser hvilke vinnersjangser NT forsøker å innbille folket.

Slike annonser er nå regelen, ikke unntaket, du finner dem på nettet og i aviser hver uke.

Igjen ser vi sterkt villedende reklame som vitner om en useriøs aktør.

Vi kan garantere deg at du kan IKKE vinne vanvittige 312 millioner kroner. Det er ikke noen sjangse i det hele tatt til å vinne 312 millioner kroner. Dette er blank, ondsinnet, bevisst løgn fra noen som vi ha pengene dine.


Mindreårig tapte over 20.000 kroner på nettspill

(25. aug. 2016)
BT har i dag en sak om barn ned til 10 år som bare er et tastetrykk fra å spille vekk tusenvis av kroner på nettet. Nå slår hjelpelinjen for spilleavhengige alarm.

 • Spilleomsetningen er tilbake til gamle høyder som i 2006 da politikerne var nødt til å gripe inn
 • Antall spilleavhengige er tilbake til nivå i 2006 da spill ble regnet som et folkehelseproblem
 • Det er nå tydelig for de ansvarlige at noen få spillere står for mesteparten av spillingen
 • NRK markedsfører fortsatt spill for Norsk Tipping i volum verdt nærmere en halv milliard kroner
 • Utenlandske spill annonserer på andre TV-kanaler for en halv milliard kroner årlig
 • Markedsføring virker, gir nye spillere, økt omsetning og økt profitt
 • I 2006 var det risikosport å gå på butikken. I dag er det risikosport å være hjemme i sin stue
 • Kulturministeren er fortsatt trippelt inhabil i spillesaken
 • Helseministeren sitter fortsatt på gjerdet og later som om spilleomfanget ikke er et helseproblem
 • Spilleavhengige sees på som kriminelle, ikke som syke, og puttes i fengsel
 • Nødvendige og varslede tiltak for å få slutt på markedsføring av spill glimrer med sitt fravær
 • Norsk idrett og barnearbeid drives av blodpenger
 • Dette landet har politikere som utgjør en katastrofe for innbyggerne


Storspillere taper hundrevis av millioner

(6. april 2016)
Bergens Tidende har fått tilgang til et internt referat etter et møte mellom Norsk Tipping (NT) og Kulturdepartementet (KUD) fra januar 2015. Norsk Tipping og kulturministeren har omsider innsett at enkelte norske storspillere taper flere hundrede millioner kroner i året. en innsikten vi andre har hatt i ti år nå.

Norsk Tipping vil nå redusere tapsgrensen til bare 15.000 kroner (femten tusen kroner) pr. måned, altså 180.000 kroner i året. NT synes å anta at alle har råd til å tape 180.000 kroner året uten å ruinere familie, underslå penger fra arbeidsgiver eller begå kriminalitet. Slik vil NT og politikerne utvise sin seriøsitet i spillemarkedet.


Fox og National Geographic slutter med spill-reklame

(21. des. 2015)
En gjennomgang Medietilsynet gjorde i vår viste at elleve TV-kanaler som er rettet mot norske seere, viser reklame for pengespill og lotterier. Slik reklame er ulovlig i Norge, men ikke i landene der selskapene hører til. Reklamestoppet er veldig bra, nå er det bare alle de andre kanalene igjen som pusher spill mellom hvert eneste jævlige program. Finnes det virkelig noe styre og stell i dette landet?

To TV-kanaler stopper pengespillreklame i Norge (nrk.no)


Spillavhengighet er blitt et folkehelseproblem

(11. juni 2015)
Både spillbehandling.no og Akan opplevde en kraftig økning i antall henvendelser i fjor. Spillavhengighet er et folkehelseproblem, mener eksperter. Vi er nå tilbake over toppen fra 2006 i det relativt få i Norge spiller for over 50 milliarder kroner årlig. Den samfunnsmessige kostnaden for alle spilleruinerte er det ingen som regner på. Og helseministeren later som han ikke har hørt ordet "folkehelseproblem", akkurat som sine forgjengere.

Vi har pr. definisjon et folkehelseproblem når 1 % av befolkningen lider av noe, og dermed har vi hatt et folkehelseproblem siden 2005. Så langt har ingen helseminister engasjert seg i saken.

Flere søker hjelp mot spillavhengighet (nrk.no)


Fengslet pga. sykdom

(31. jan. 2015)
Bergens Tidende skriver i dag om en ansatt i Bergen Kommune som har underslått millionbeløp fordi han var sykelig spilleavhengig. Nå er han dømt til fengsel.

Samtidig reklamerer utenlandske spilleselskaper for en halv milliard årlig for spill som er ulovlige i Norge på TV-kanaler som sender på norsk i Norge, og Norsk Tipping sponses med sendinger verdt en halv milliard kroner årlig på statskanalen betalt av dine lisenspenger.


Politikerne vil forby TV-reklame for spill ???

(24. april 2013)
Dagsnytt radio melder i dag at politikerne vil "se på muligheten" å forby TV-reklame for spilling. De har oppdaget at det pågår en massiv markedsføring for å få folk til å gamble mer. Resultatet må bli et totalforbud for all reklame for alle typer spill, inkludert Norsk Tipping. Nivået for spilling i Norge er nå skyhøyt og uakseptabelt.


Norsk Tipping bøtelagt for lotto-bløff

(2. okt. 2012)
Kreativiten hos Norsk Tipping er det ingenting å si på. De klarer det kunststykket å få det til å høres ut som om man kan vinne hovedgevinsten i spillene deres. Dessverre er boten så liten at det antakelig svarer seg for Norsk Tipping å fortsette å svindle folk.

Kjempebot for lottobløff. Falsk annonse fra Norsk Tipping ble vist 362 000 ganger. (dagbladet.no)


Hva kan gjøres for å redusere spilleproblemet ?

 1. Sett en grense for ønsket spilleomsetning f.eks. 10 milliarder kroner
 2. Legg ned Keno på NRK
 3. Slutt å vise Lotto-trekninger og Joker på NRK
 4. Slutt å promotere sport som er knyttet til spill i NRK
 5. Få NT til å stoppe å markedsføre "suksesshistorier"
 6. Flytt spill "under disken" som tobakk i butikkene
 7. Forby all reklame og annonsering for spill (som alkohol) på TV (alle kanaler!)
 8. Steng tilgang til utenlandske gambling-nettsteder (som med barneporno)
 9. Ikke tillat at NT får bygge ut flere spill


Massiv reklame for spill på alle TV-kanaler

(18. febr. 2011)
Fjernsynskvelden blir stadig mer preget av annonsører som pusher spill på hver eneste TV-kanal hele tiden. Dette gjelder også NRK som promoterer spill for Norsk Tipping Det er stadig flere som hever røsten for reklameforbud for spilling. Så langt vil ikke politikerne gripe inn.


Euro Jackpot - nyhet fra Norsk Tipping

(4. mai 2010)
Norsk Tipping vil være med å starte tallspillet Euro Jackpot sammen med de nasjonale spillselskapene i Norden, Tyskland, Nederland og Italia, med avsindige gevinstmuligheter opp til 720 millioner kroner. Foruten å delta i europeiske storspill, ønsker NT å engasjere seg bl. a. i nettpoker.

Euro Jackpot hvis Norsk Tipping får det som de vil (tv2.no)


Fjerning av bingoautomater forsinket

(5. jan. 2010)
I dag kunngjorde departementet at bingoautomatene skal få stå ut mars i år. Departementet skylder på at "lotteritilsynet trenger mer tid" til å gjennomføre jobben. Forsinkelsen blir ikke møtt med særlig forståelse. Det burde være fullt mulig å fjerne 1000 bingoautomater på samme tid som man klarte å fjerne 15.000 spilleautomater. Utsettelsen er til glede for de involverte næringene tilsvarende 500 millioner kroner i omsetning.

Bingoautomatane borte frå 1. april 2010 (pressemelding)


Spillegrense 40.000 kroner pr. dag eller 1 million pr. år

(22. mai 2009)
De nye grensene er: 40.000 kroner per dag, 100.000 kroner per uke, 300.000 kroner per måned og 1.000.000 kroner per år. Dette er grenser for hva Norsk Tipping der kulturministeren er generalforsamling kan akseptere at nordmenn taper.

Øvre tillatte spillegrense 40.000 kroner.


Giske sier at bingoautomatene er farlige

(28. febr. 2009)
På nyhetene i går sto Giske frem og fortalte at de hittil uregulerte bingo-automatene skal vekk. De er farlige. Norsk Tipping skal overta. Og selvfølgelig er "næringene" bekymret, de ser omsetning på mange titalls millioner kroner fly ut vinduet.


Rusorganisasjoner tjener penger på spill

(4. okt. 2008)
Rusorganisasjoner er blant aktørene som tjener penger på spilleautomater med bingospill ifølge nrk.no. Tidligere har vi sett at Arbeiderpartiet har mottatt midler fra slike automater.

"Bingoautomater er ikke noe mer uskyldige enn andre spillautomater, snarere tvert imot. Vi ser nå at stadig flere får problemer knyttet til bingoautomater", sier overlege og psykiater Hans Olav Fekjær. Han er sterkt kritisk til at spesielt avholds- og rusorganisasjoner mottar penger bingoautomater, blant annet fordi det gjentatte ganger er påvist kobling mellom spillavhengighet og rusproblematikk.

Rusorganisasjoner tjener på bingo (nrk.no)


Ruinert på nettspill

(23. sept 2008) Bjarte Baasland har gitt ansikt til et nettspill-offer. Kanskje nærmere 100 millioner kroner har han svidd av. Det finnes ifølge Fekjær tusener av mennesker med over millioner i kroner i spillegjeld i Norge. Politikerne begynner å se rekkevidden av dette.

En ung mann som jobbet på ett av de stedene Baasland tapte penger til, sto frem på TV og fortalte at når Baasland av og til tok en pause fra spillingen, sendte de ham en SMS med melding at han hadde 125.000 kroner på "bonuskonto". Slik fikk de ham tilbake på kjøret igjen. En annen sak som har vært fremme i media er at spillene arrangeres med falske motspillere, og at spillene kan være rigget.

Det er relativt enkelt å stoppe tilgang til utenlandske nettsteder fra Norge dersom det er politisk vilje til det.


Nekter sette ut nye automater der det sjenkes alkohol

(12. juni 2008)
Flere kommuner nekter å utplassere de nye automatene fra Norsk Tipping på steder der det skjenkes alkohol. Det er liten tvil om at alkohol skaper risikoatferd i mange forbindelser, også når det gjelder spill. Og kommunevedtektene gir anledning til å trekke tilbake skjenkeløyver der det utplasseres spilleautomater. Fotballpuben i Bergen mistet en million i årlige inntekter da de gamle automatene forsvant.


Keno flyttes den frem til beste sendetid

(19. febr. 2008)
Hva gjør Trond Giske når ingen ser Keno seint på kvelden? Jo, han flytter den frem til beste sendetid "Det er ikke så farlig, fordi det skal sendes så seint på kvelden", sa Trond Giske da han lanserte Keno etter at Norge skulle bli automatfritt 1. juli 2007. Men når ingen gidder å se det så seint, hva gjør man da? Jo, man flytter det frem i beste sendetid.


Hvor mange liv har spillingen tatt ?

(19. jan. 2008)
Spillegalskapen kan ha tatt mange flere liv enn vi er klar over Selvmord blandt spilleavhengige kan ha hatt mye større omfang enn vi er klar over. Derfor er mange betenkt over at kulturministeren velger å trappe opp spilling og utvide risikoområdet til spilling. Mens man har ganske gode tall over spilleavhengige og folk i risikogruppen, er det ingen gode tall over hvor mange som har tatt livet sitt som resultat av spilling.


Keno har ikke engang aldersgrense.

(25. nov. 2007)
Vi minnes Oddsen som først etter 10 års drift fikk 18 års aldersgrense. Det nye spillet Keno er sluppet inn i stuene til folk uten aldersgrense. Den seriøse spilleaktøren Norsk Tipping sier det ikke er påkrevet med noen aldresgrense.


Kulturministeren er TRIPPELT inhabil

(10. oktober 2007)
De siste kulturministerne har vist at de liker høy spilleomsetning, derfor har de i stor grad tilrettelagt for økt spilling og dermed økt spilleavhengighet. Men ingen snakker om habilitet. Problemet er at kulturministeren er inhabil så det ryker.

 • Kulturministeren er den som får 10 milliarder kroner fra Norsk Tipping til ulike kulturformål og idrett for barn og unge
 • Kulturministeren er også generalsekretær for Norsk Tipping som nyter stor politisk velvilje i sin virksomhet
 • Og kulturministeren er generalsekretær for NRK som enten gratis eller mot betaling gir Norsk Tipping sendinger med en reklameverdi på en halv milliard kroner årlig.


NRK flytter spillegalskapen inn i stua til folk

(10. oktober 2007)
Nå skal heimen bli en faresone for spill. NRK skal stå for spillene som gjøres tilgjengelig på TV. Siden NRK ikke har lov til å selge kommersiell sendetid, er det grunn til å tro at NRKhar gitt vekk sendetid til Norsk-Tipping helt gratis, eller at NT får betalt for sendingene. Heimen skal ikke lenger være spillefri sone.


Men bingo-automatene får stå ...

(29. juni 2007)
Det tok 4 år å få vekk automatene som har kostet de spilleavhengige 50 milliarder kroner - men bingoautomatene får stå ut 2008. Nå pågår en omfattende utbygging av denne "tjenesten" og antallet bingoautomater er tredoblet på et par år: 1.562 spilleautometar står nå i bingohaller iflg. BT 29. juni.

Seddelsprekken på automater i bingolokaler blir sperret 15. august 2007 TV2 hadde 8. juli en test som viste at automatene tar imot 500-krone-sedler (200 er maksimalt tillatt), og TV2 klarte å tape 1000 kroner på 13 minutter.


Høyesterett godkjenner spillemonopol til NT

(26. juni 2007)
En fire år gammel rettstvist har sett sin slutt, det blir spillemonopol med rettsvesenets velsignelse.


Idrettspresident Tove Paule tar gjerne penger fra spilleavhengige

(13. mai 2007)
Den nye idrettspresidenten har allerede markert sitt verdisyn når det gjelder penger fra spill. Hun er helt komfortabel med inntekter som kommer fra spilleavhengige.


Helsefarlige bensinstasjoner: 1 av 10 yrkessjåfører har spilleproblemer

(30. mars 2007)
Giske presenterer det som en "hyggelig" nyhet for spilleavhengige at de nye automatene ikke skal stå der folk flest ferdes, men på bensinstasjoner osv. BergensAvisen har på førstesiden i dag en reportasje som viser at 1 av 10 yrkessjåfører sliter med spilleproblemer. Det er ugreit når yrkessjåfører erfarer at bensinstasjoner er et sted som er helseskadelig å ferdes på.


Barneombudet får IKKE gjennomslag for aldersgrense

(21. mars 2007)
Den 5. februar i år tok vi opp forholdet rundt barn og skrapelodd. Vi fikk reaksjon fra Barneombudet som skriver:

"Barneombudet har ved flere anledninger tatt til orde for 18-årsgrense på alle pengespill, inkludert spill fra Norsk Tipping og skrapelodd. Dette ble blant annet tatt opp i brev til Kulturministeren i januar 2006. Vi har ennå ikke fått gehør for vårt ønske om 18-årsgrense på alle pengespill, men dette er et tema Barneombudet vil ha fokus på også i tiden som kommer."


Barn hektes på skarpelodd, ingen aldersgrense

(5. febr. 2007)
Også barn kjøper skrapelodd, også barn skraper med den største entusiasme, også barn opplever at pengene forsvinner. Også barn ser reklame for lotterier, også barn ser at spill på TV kan gi kjempemuligheter for gevinst, også barn legger merke til at det er bare de få som vinner vi hører om - ikke alle dem som taper alt.

Svaret er greitt nok: Det er ikke aldresgrense på skrapelodd, men dersom gevinsten blir over 75.000 kroner skal overformynderiet kobles inn, sier Lotteritilsynet. Imidlertid er tilsynet positiv til aldersgrenser, og saken ligger hos politikerne.


Elever blir ruinert på poker

(3. des. 2006)
Elevorganisasjon vil ha lovforbud mot nettpoker i timene, Nettpoker, spillegjeld og jag etter store pengeutbetalinger preger skolehverdagen mer enn matte og norsk for stadig flere elever.

Vi opplever stadig flere henvendelser fra elever, foreldre og lærere som frykter at disse pengespillene øker svært fort i omfang. Spillselskapene er utenlandske og tjener store penger på barn og unge, sier Jan Christian Vestre i Elevorganisasjonen. Store gevinster og historier om elever som har innkassert titusenvis av kroner, frister mange til å forsøke seg.

Vil ha lovforbud mot nettpoker i timene (vg.no)


Automatinntektene halvert på 3 måneder

(1. des. 2006)
Automatinntektene raser: i løpet av tre måneder er omsetningen på spilleautomater nesten halvert. I løpet av tredje kvartal av 2006 har de syv største automatentreprenørene meldt om en brutto omsetning på 537 millioner kroner, mot 966 millioner kroner i samme periode i fjor. Dette tilsvarer en nedgang på 44 prosent. I 2005 spilte nordmenn bort over fem milliarder kroner på pengeautomater, skriver BT.no i dag.


Øyrane torg i Arna setter automatene ut igjen

(21. sept. 2006)
Etter å ha vært automatfritt kjøpesenter i 6 år, blir kundene på Øyrane torg rystet over å se at den nye eieren har utplassert spilleautomater igjen. Og hvorfor skal han ikke det, sier han? Han har nemlig eierinteresser både i automatbransjen og i kjøpesenteret, og følger lovverket slik han skal.


Røde Kors klarer ikke å distansere seg fra spille-elendigheten

(2. sept. 2006)
Norges Røde Kors er like avhengig av spilleautomater som narkomane er avhengig av dop. Avhengigheten til Røde Kors er likevel et luksusproblem sammenlignet med problemet til de spilleavhengige. Nå når spilleautomatene forsvinner, må Røde Kors se seg om etter nye "markeder". Og blikket har falt på nett-gambling. Siden det likevel gambles på nettet, hvorfor skal ikke Røde Kors gjøre det?

Åpent brev fra tidligere spilleavhengig (dagbladet.no)Norsk Tipping gir det første skuddet gratis

(21. aug. 2006)
Vi registrerer at den "seriøse aktøren" Norsk Tipping kjører en heftig reklamekampanje i disse dager. De forsøker å overbevise oss at vi kan vinne store pengepremier bare vi kjøper lodd hos Norsk Tipping. For det er jo så enkelt å bli millionær, bare klikk så skal du se!

Dette er like seriøs markedsføring som å gi det første skuddet med heroin til skolebarn gratis.

Politikerne synes dette er helt oK. Derfor vil Giske sin kulturkanal NRK1 promoterer spillene fortsatt, gjerne på lørdager i beste sendetid.


Norge blir automatfritt

(19. aug. 2006)
Regjeringen vil fjerne alle spilleautomater fra 1. juli neste år. Det har kulturminister Trond Giske bestemt, Alle automattillatelser går da ut, og ingen av dem blir forlenget. Dermed blir Norge automatfri sone, skriver VG iflg. NRK.

Men det blir et UNNTAK: Spilleautomater som står i bingo-lokaler kan bli unntatt fra forbudet. Dette er nemlig "godartede" automater av den typen som gir inntekter til Arbeiderpartiet, og Giske vil nå få "utredet" om disse er mindre avhengighetskapende enn automater plassert andre steder.


Kommuner vurderer krav om selvråderett om automater

(19. aug. 2006)
Askøy kommune vil i neste kommunestyremøte vurdere om man skal støtte en aksjon for kommunal selvråderett i spørsmålet om utplassering av spilleautomater i Norge. Utspillet er en del av en landsomfattende aksjon initiert av Drammens ordfører. "Jeg anser dette som en viktig og alvorlig sak, som vi vil ta opp til politisk behandling," sier Askøys ordfører Kari Manger. Askøy kommune er overlesset med spilleautomater i alle kjøpesentre i kommunen.

Dermed ser det ut til at mange kommuner ikke ønsker vente helt til 1. juli neste år før de blir automatfri. Trolig gir Lov om helsetjenester i kommunene allerede adgang til slikt forbud, se artikkel lenger nede på siden.


Fakta om spilleautomater

(fra Lotteritilsynet, 19.aug. 2006)
 • Nordmenn spilte bort 5,2 milliarder på spilleautomater i 2005.
 • Rundt 2 milliarder av dette fordeles mellom ca. 5000 små og store ideelle lag og foreninger (omtales som formål).
 • Norges Røde Kors tjente 640 millioner på automatene sine i 2004.
 • Redningsselskapet tjente 300 millioner på automatene sine i 2004.
 • Rundt 900 millioner gikk til humanitære organisasjoner.
 • 670 millioner til idretten.
 • 334 millioner til helseorganisasjoner.
 • Resten går til musikk, kultur og andre frivillige organisasjoner.
 • Rundt 2 milliarder av inntektene går til 252 automatselskaper.
 • Rundt 1 milliard går til innehaverne av lokalene der automatene er oppstilt.
 • Det er rundt 16000 oppstilte spilleautomater.
 • 5500 automater står i butikker og kjøpesentre, 4200 i kiosker, 2200 på bensinstasjoner, 2200 på serveringssteder.
 • En gjennomsnittlig spilleautomat spiller inn i overkant av 300000 kroner i året.
 • Den årlige innsatsen på spill er tredoblet fra 9 milliarder i 2001 til 27 milliarder i 2005.
 • Trolig har 71000 nordmenn alvorlige spilleproblemer.
 • Problemspilleren bruker i gjennomsnitt 40000 kroner i året på spill


70.000 nordmenn har spilleproblemer, hvorav 15.000 ungdommer

En ny undersøkelse viser at mer en 70.000 personer her i landet er sterkt avhengige av pengespill, og 133.000 er i faresonen for å utvikle spilleproblemer.

Tallene viser at vi ikke lenger kan snakke om et spilleproblem i Norge. Vi snakker om en epidemi, en spillekatastrofe. Dette har utviklet seg til et folkehelseproblem som gjør skade på liv og velferd til mange mennesker i dette landet. Og det er spilleautomatene som er de største synderne.

Forslag fra Krf om forbud mot spilleautomater


Coop kaster ut spilleautomatene

(12. aug. 2006)
Så er det Coop sin tur å kaste ut spilleautomatene fra 165 samvirkelag og 1000 butikker. Karl Tonny Kværnmo fra Landsorganisasjonen mot spilleavhengighet skriver dette i debattinnlegg i BT i dag. Coop Norge har vedtatt å kvitte seg med spilleautomatene selv om de taper 35 - 40 millioner kroner årlig pga. det. Coop er en samvirkeorganisasjon som er styrt nedenfra av sine medlemmer (i motsetning til landet Norge).

Årsaken til at Coop gjør dette er at spilleautomatene ikke er i samsvar med de verdiene Coop og deres medlemmer står for. Samtidig har man sett de store samfunnsproblemen automatene har ført med seg, og Coop ønsker ikke lenger bidra til slike problemer.


Giske politianmeldt for grov uforstand i tjenesten

(12. juni 2006)
Kulturminister Trond Giske politianmeldt for grov uforstand i tjenesten av redaktøren på dette nettstedet. Med tanke på de liv som vil gå tapt ved fortsatt automatdrift, og alle de tusenvis av hjem og individer som vil bli ødelagt, er kulturministeren anmeldt for grov uforstand i tjenesten.

Anmeldelsen er innlevert til Askøy Lensmannskontor 9. juni og oversendes 12. juni til Oslo politidistrikt der den vil bli behandlet og selvfølgelig henlagt. Det er ikke straffbart når en politiker utøver en politikk som tar livet av folk og ødelegger livet for tusener.

Les anmeldelsen her


Plugger seddel-sprekken på automater som IKKE gir penger til AP

(3. juni 2006) Giske plugger seddel-sprekken på alle automater UNNTATT de automatene som gir penger til Arbeiderpartiet ! For ifølge TV2-nyhetene i kveld slipper automater som står på Bingo-lokaler å plugge seddel-sprekken I STRID MED lotteritilsynets anbefalinger.
Nå har det seg slik at automatene til Arbeiderpartiet står nettopp i Bingolokaler.

Uryddig Giske (VG.no 6. juni)


Kommunene kan forby spilleautomater

(31. mai 2006 )
Kommunene kan forby spilleautomater i hele kommunen, også utenom kommunale bygg ifølge Lov om helsetjenesten i kommunene som har et kapittel (4a) som omtaler "miljørettet helsevern". Her står det bl.a.
 • §4a-1: Miljørettet helsevern omfatter de faktorer i miljøet som til enhver tid direkte eller indirekte kan ha innvirkning på helsen. Disse omfatter blant annet biologiske, kjemiske, fysiske og sosiale miljøfaktorer.
 • §4a-8: Kommunestyret kan pålegge forhold ved en eiendom eller virksomhet i kommunen rettet hvis forholdet direkte eller indirekte kan ha negativ innvirkning på helsen, eller det er i strid med bestemmelser gitt i medhold av dette kapittel. Kostnadene ved å gjennomføre pålegget skal dekkes av den som er ansvarlig for forholdet, eventuelt av virksomheten som sådan.


Et folkehelseproblem - men hvor er helseministeren ?

Etter det vi forstår har Sverige definert spillegalskap som et folkehelseproblem. Det er grunn til å gjøre det samme i Norge da spilleproblemet nå omfatter så mange at det per definisjon allerede er et folkehelseproblem. Med det omfanget spillegalskapen har fått i Norge nå, er det direkte uansvarlig, uforsvarlig og umoralsk å ikke ta grep.

Dette nettstedet vurderer nå å politianmelde kulturminister Trond Giske for grov uforstand i tjenesten.


Lotteritilsynet får penger fra spilleaktiviteter de skal kontrollere

( 24. mai 2006 )
75% av inntektene til Lotteritilsynet kommer fra spilleaktiviteter de skal kontrollere. TV2-nyhetene i dag avslører at Lotteritilsynets virksomhet, inklusive vakttelefonen for spilleavhengige, kommer nettopp fra de spilleavhengige. Tilsynet ser ingen habilitetsproblemer med dette. Likedan ser heller ikke kulturminister Trond Giske noen problemer med at hans parti får inntekter fra de spilleavhengige og at far til sjefen hans har en sentral posisjon i Røde Kors som tjener store penger fra spilleavhengige.


Spilleautomatene skal skrus av om natten

(16. mai 2006 )
Eetter 1. august skal alle spilleautmater skrus av om natten. Dette er en god nyhet for spilleavhengige som nå kan få seg en god natts søvn til automatene skrus på neste morgen. Tiltaket er bra for dem som er alvorlig hektet på spilling, men tiltaket vil ikke ha noen betydning for rekrutteringen til faget som jo skjer på dagtid ved at automatene står der folk flest ferdes.

Kulturminister Giske har nå kommet med flere pussige tiltak som alle har EN ting til felles: De viser at han IKKE har til hensikt å forby spilleautomater. For hvis han ønsket det, ville han hatt glitrende anledning til å gjøre det for lenge siden.


Avinor kaster ut spilleautomatene

( 13. mai 2006 )
De fleste store flyplassene i Norge blir automatfrie. Avinor vil ikke bidra til at mennesker kommer i en uheldig situasjon ved å ha spilleautomater på flyplassene. Dermed har også Avinor forstått det som politikerne sliter sånn med. I motetning til politikerne har Avinor evnet å gjøre noe med det.


Forbudt å bruke sedler i spilleautomater

( 12. mai 2006 )
Fra 1. juli i år blir det forbudt å bruke sedler i spilleautomater Det blir som å si til en alkoholiker at han bare kan drikke av små glass.

Pressemelding fra Kultur- og kirke departementet


Giske har startet holdningskampanje

( 8. mai 2006 )
Istedenfor å fjerne automatene, har Trond Giske startet en holdningskampanje for å forebygge spilleavhengighet gjennom Lotteri- og stiftelsestilsynet (LS). Kampanjen skal gå over 3 år.


Nittedal sparker ut spilleautomatene

(26. april 2006)
Også Nittedal kommune er blitt automatfri sone, etter at ordføreren har sparket ut automatene. Han gjør det for å hjelpe de spilleavhengige i kommunen - og hindre at flere blir avhengige, melder nrk østlandssendingen. Samtidig hører vi at Sartor Senter på Sotra utenfor Bergen vil gjøre en dag i måneden spillefri.


Nok et automat-offer

( 13. april 2006 )
Det synes åpenbart at drapet på Meta Øverli henger sammen med spilleavhengighet, muligens spillegjeld. Automatene hun var hektet på, kunne vært fjernet for hele 5 år siden dersom vi hadde hatt politikere som tenkte mer på de svakeste enn på spilleinntektene fra dem.

Politiet i Oslo etterforsker nå dødsfallet til 75 år gamle kvinnen på Høybråten som drap. Den døde kvinnen brukte mye tid ved spilleautomatene i Narvesen-kiosken, i Lykke Kafe, i kinarestauranten og i butikken Spar Maxi på senteret.

Meta Øverli ville selge private pyntegjenstander til fremmede


Folkeopprør mot spilleautomater

(11. april 2006)
Nå er også Lyngen kommune blitt automatfri sone, Bergen, Arendal og Ski kommune vurderer det samme.

Selv Røde Kors sliter med troverdigheten når de på nyhetene i dag forsøker å fortelle hvor mye de setter pris på blodpengene. Dersom ikke disse organisasjonene fikk inntekter fra spilleautomatene, ville automatene vært totalforbudt for lenge siden.

Mange av disse organisasjonene benytter eller har benyttet ex-politikere i sentrale stillinger. Det er selvfølgelig ikke uten grunn at politikere får jobb i slike organisasjoner. De åpner dører, de vet hvor "demokratiske" beslutninger fattes.

Ordet "korrupsjon" ligger langt fremme på tungen.


To kommuner har totalforbudt spilleautomater

(6. april 2006)
To kommuner har totalforbudt spilleautomater. Begge kommunene har fått føle kostnadene med spillegalskap tett på. Mens det er hyggelig med slike kommunale tiltak, finner vi det fullstendig tragisk at disse beslutningene blir tatt på kommunalt nivå. Dette vitner om at statspolitikken ikke holder mål.

Det kan være riktig å forby spilleautomater i sin helhet, sa Valgjerd Svarstad Haugland på nyhetene i går. Svarstad Haugland mener det må utredes nærmere før forbud trer i kraft. Hva hun mener trenger å "utredes nærmere" er uklart.


Strøm av spillegjeldssaker

(30. mars 2006)
Den første klagen på spillegjeld i Bankklagenemndas historie ble avgjort i forrige uke: Klageren slipper å betale gjelden til banken. Og flere kan det bli. Nemnda har nå 8-10 liknende saker til behandling. Alle er knyttet til tolkning av en lov fra 1902.

Og da lurer du sikkert på hva politkerne gjør når folk ruinerer seg på spill? Tror du de sperrer for nettsteder med ulovlig poker - eller tror du de opphever loven fra 1902 slik at bankene kan kreve inn spillegjelden ? Svar: de opphever loven fra 1902.


Politikerne vil kanskje totalforby spilleautomater

(17. mars 2006)
I nyhetene i morges kom meldingen vi har ventet på: Det blir kanskje totalforbud mot spilleautomater. Dette er ansvarlig politikk - riktignok 3 - 4 år for seint ute, men likevel ansvarlig politikk. Grunnen til at dette blir foreslått er at de ser at det spøker for statsmonopolet, og at saken om spilleautomater blir advokatføde i Norge og EU i mange, mange år fremover.

Det er nå på høy tid å gjøre gamle og nye spilleautomater om til spiker. Dette vil være en god investering i mennesker og menneskers økonomi. Vi kan leve godt med at nye spilleautomater for 600 millioner kroner blir knust.

Hvamenerpartiene.com sender herved en blomsterhilsen til kulturministeren: dette handler om verdier og investering i mennesker, noe den forrige kulturministeren ikke hadde sans for.


Kulturministeren vil plugge sedde-inntaket

(29. jan. 2006 ) Kulturministeren vil plugge sedde-inntaket på spilleautomatene for å redusere spillegalskapen. Det er jo prisverdig at han faktisk kommer på banen med et konkret tiltak - det er 6 år siden noe ble gjennomført sist. Vi tror det blir like effektivt som å kreve at folk som drikker alkohol skal bruke mindre glass.


Vil forby fyrverkeri men ikke spilleautomater

(2. jan. 2006 )
Det er på tale å forby fyrverkeri som bare ta livet av et par personer og bare skader et par titalls mennesker årlig. Og det kan jo være prisverdig. Men spilleautomater vil ikke regjeringen forby. Men hvor er helhetsvurderingen?

Risikovurdering er å ta sannsynligheten for at noe kan gå galt og multipliserer med konsekvensen av at det går galt. Og da finner vi at faren ved spillegalskap er MYE større enn faren ved fyrverkeri.


Lottotrekning julaften på TV - ingenting er hellig for NT

(24. des. 2005 )
Norsk Tipping kjører Lotto-trekning selveste Julaften i beste sendetid. Vi reagerer med avsky på at de gjør dette UTEN å kunngjøre at man IKKE vinner i Lotto, men snarere blir ruinert av å spille Lotto. Og vi reagerer på bevisstløse politikere som ser gjennom fingrene med at dette skjer.

Slik demonstrerer NT og kulturministeren at det eneste de ønsker med et spillemonopol er kynisk utnyttelse av et marked som på en skruppelløs måte kan tappes for milliarder av kroner uten at de bryr seg om konsekvensene. Det er fullstendig patetisk.


Høyesterett bøyer av om automatmonopolet

(12. des. 2005 )
Automat-farsen fortsetter slik vi har forventet. Nå har norsk Høyesterett utsatt saken til behandlingen i EFTA-domstolen er ferdig. I praksis betyr det at Høyesterett legger seg flat for EFTA-domstolen før kjennelse foreligger. Dette ligner lite på den offensive, grensesettende Høyesterett vi er vant til.

Høyesterett bøyer av (Dagbladet.no)


Blank løgn fra Redningsselskapet

(6. des. 2005 )
Redningsselskapet får 2/3 av sine inntekter fra de 2000 spilleautomatene som står rundt omkring i landet. På dagsrevyen i kveld sa representant for redningsselskapet at "vanlige folk" spiller på automatene for moro skyld. Dette er tøv. Det er ikke underholdningsverdien som gjør at folk spiller. Det er spilleavhengighet. De pengene Redningsselskapet tar inn på automatene er blodpenger. Dette er etterhvert så godt dokumentert at det er ubestridelig.

Redd Barna har tatt konsekvensen og kuttet ut spilleautomatene. De fant at det var i strid med verdisyn og målsetting å leve av spilleavhengigheten til bl.a. barn og unge. Dette synet deler ikke Redningsselskapet. Dessverre. Hva gjør man ikke for penger.


Regjeringen gjør ingenting med spillekatastrofen

(8. nov. 2005)
De som var redd den nye regjeringen ville lage vei i vellinga og ta fatt i spillekatastrofen i dette landet, kan slappe av. For næringene betyr utsettelsen en ekstra omsetning på 7 milliarder kroner. For de spilleavhengige betyr det en trist jul og en tragisk start på neste år.


Spilleomsetningen doblet under Bondevik-regjeringen

Da denne regjeringen tiltrådte var spilleomsetningen på rundt 20 milliarder kroner årlig. Nå har den passert 43 milliarder kroner (2004). Det går ikke an å fraskrive seg ansvaret for dette.

Tallene vitner om at vi har fått et MASSIVT spilleproblem i Norge, noe det er bred enighet om i fagmiljøet. 40 milliarder er et tall vi absolutt ikke kan leve med. Vi må trolig leve med spilleproblemet til vi får en regjering med et annet verdisyn.


Norsk Tipping fortviler: Lotto er i fritt fall

( 2. juli 2005)
Norsk Tipping (NT) på Hamar merker at nordmenns Lotto-feber ikke er så het som den en gang var. Omsetningen har dalt siden rekordåret 2002, men det virkelige alvorlige er at omsetningen så langt i år faller raskere enn noen gang. (Dagbladet)

80 Lotto-millioner forsvant (dagbladet.no)


Politiske partier tjener millioner på spilleautomater. Er politikerne inhabile ?

(11. juni 2005)
Ifølge Dagbladet soper stortingspartiene årlig inn flere millioner kroner på spillegale nordmenn. Nå vil Stortinget vurdere om partiene skal forbys å ta imot slike blodpenger, av noen kalt "regressiv skatt" fordi det i praksis fungerer som skatt for dem med dårligst råd.

Det ser ut som om politikerne er inhabile i spilleautomatsaken, og at dette kan være årsaken til at de "verdier" som ligger til grunn for at spilleomsetningen er doblet under denne regjeringen.

Soper inn millioner (dagbladet.no)


Nordmenn vil ha statlig kontroll med spill. Men hjelper det ?

(28. mai 2005)
I en undersøkelse Norstat har utført på vegne av Norsk Tipping svarer nesten åtti prosent av de spurte at pengeautomater har negative konsekvenser for samfunnet. De gir sin støtte til statlig kontroll av pengespill. Nesten hver fjerde nordmann kjenner noen som er spillavhengige, viser undersøkelsen. "Dette tolker jeg som full støtte til min kamp for å få et strengere regelverk", sier kulturminister Valgerd Svarstad Haugland.

Vi er like ille som Las Vegas (Dagbladet.no)


Norsk Tipping og Rikstoto kyniske og uansvarlige aktører

(21. april 2005)
Annonsen i VG.no i dag fremstår som et ypperlig eksempel på noe av det kulturministeren vil til livs i sitt handlingsprogram. Er det noe som kan sies med sikkerhet er det at du IKKE vinner 52 millioner kroner. Å fremstille det som mulig å vinne er temmelig grov løgn og sterkt villedende reklame, men helt innenfor det lovverk som politikerne har vedtatt.

Stiftelsen Norsk Rikstoto er en frittstående, næringsdrivende stiftelse som ble etablert 24. september 1982 av Det Norske Travselskap (DNT) og Norsk Jockeyklub (NJ). Stiftelsen har et overordnet ansvar for all totalisatorvirksomhet og en overordnet økonomisk styring av hestesporten.


Rekordutbytte etter automater på 26 milliarder i 2004

(9. april 2005)
Dette er 3 milliarder større omsetning enn 2003. Mens folk spiller mer og mer på de samme gamle maskinene, sitter alle og venter på Lagmannsretten 6. juni. Først da vil departementet iverksette tiltak dersom de taper. Dersom de vinner, blir 17.000 nye automater satt ut og de gamle aggressive går enten på bosset eller til spillehaller. Bransjen driver nå uten investeringer og likevel øker omsetningen. I tillegg kan etter det vi forstår aksjeutbytte tas ut skattefritt for 2004 noe som burde gi mulighet for milliard-utbytte for bransjen i sin helhet.


Dagens automatregime fortsetter på ubestemt tid

(20.mars 2005)
"Etterspørselen etter hjelp og behandling for spilleavhengighet er økende, og omsetningen i de ca. 17 000 eksisterende automater har også steget i 2004. - De allmenne skadevirkningene av spilleautomater er stigende. Derfor er det viktig med en raskest mulig avklaring, understreker statsråd Valgerd Svarstad Haugland. ... Fra og med i dag vil det ikke være tillatt å endre oppstillingsstedet til gevinstautomater. Instruks om dette blir gitt politiet. Dette vil også bli forskriftfestet etter en høringsrunde."

se pressemelding fra Kultur- og kirkedepartementet her


DnB NOR har ettergitt gjeld etter pokerspill

(16. mars 2005)
Mannen fikk innvilget 5000 kroner i kreditt på på et minibankkort fra DnB NOR. Ved bruk av sitt Student Total Mastercard opparbeidet han en spillegjeld på drøyt 50.000 kroner gjennom spill på Internett, skriver Aftenposten.


Valgjerd venter på EU

(23.02.2005)
Mens Norge iflg. TV2-nyhetene nå er på verdenstoppen i spillegalskap, sier kulturministeren at hun ikke vil lage nye lover nå. Hun venter på EU. Men ingen forstår hva hun egentlig venter på. Det er nemlig fullt mulig å gjøre noe nå. Hun kan lage lover som forbyr markedsføring av spill. Også pyramidespill og andre svindel-opplegg blomstrer i Norge, og lovverket mangler.


Spiller kan ha kastet Lotto-kupong verdt 5,3 millioner i søpla

(08.02.2005)
Ren flaks gjør at en uregistrert spiller som kan ha vunnet hovedgevist i Lotto er funnet takket være video-overvåking og en våken ekspeditør.

Vi venter fortsatt på at våre politikere krever at lotterier med store gevinster må ta ansvar for registrering av alle spillere.


Spilte bort 11,4 mill - saksøker Norsk Tipping

(04.02.2005)
En østlending har gått til sak mot Norsk Tipping etter at han på under et år spilte bort 11,4 millioner kroner på oddsspill. Saken kommer opp i Hedemarken tingrett i neste uke. Ifølge bladet Kapital har mannen fått diagnosen manisk spillelidenskap. Midlene til spillingen, som foregikk fra desember 2001 til oktober 2002, hentet han fra et aksjeselskap som han selv eier. 7 av de 11,4 millionene skal ha vært gevinster som mannen satset videre.

Les hele saken i vg.no


"Spel på gevinstautomatar er no heilt ute av kontroll"

(1. jan. 2005)
skriver Valgjerd Svarstad Haugland i en kronikk i Dagbladet i dag, der hun oppsummerer status i spilleautomatsaken. For nå er det ikke hun som har kontroll på spilleautomatene, det er Mammon.

Les hele kronikken på dagbladet.no


Automatmarkedet blir likevel ikke stoppet slik Stortinget vedtok i 2003

(8. des. 2004)
På pressekonferanse i Kultur og kirkedepartementet i dag måtte Valgjerd Svarstad Haugland motvillig krype til korset og erklære at lotteribransjen har vunnet første runde i automatsaken. Tap i ulike rettsinstanser gjør at hun nå trekker kravet at alle automater skal vekk til nyttår. Samtidig stopper Norsk Tipping utplassering av de nye "snille" automatene.

Bransjen får et pusterom til sommeren (tilsvarer 11 milliarder kroner i omsetning!), og så snart kulturministeren får en rettskraftig dom for regjeringens praksis vil kampen gjenopptas og de "gamle" automatene skal vekk.

Les hele saken på Kultur og kirkedepartementet her


Kulturministeren vil gjøre det vanskeligere å svindle folk

(27. nov. 2004)
Etter de siste dagers T5PC avsøringer sier kulturminister Valgjerd Svarstad Haugland at hun vil se på lovverket for å få stoppet denne type pyramidespill og svindel. 70.000 mennesker skal være svindlet for kanskje nærmere 1 milliard kroner.

Samtidig ønsker hun IKKE forby reklame for lotterier der vinnersjangsene er fraværende. Det kan se ut som om grensen mellom svindel og legitim virksomhet er avhengig av om pengene går rett i lommen til noen kjeltringer eller går til "humanitær" virksomhet.


Norge kan bli rensket for spilleautomater fra nyttår uten at nye kommer til ...

(28.okt. 2004)
Valgjerd har fått problemer med rettsvesenet. Verken norsk rett eller EØS-rett gir henne medhold i modellen med monopol på automater for Norsk Tipping.

Resultatet av problemene kan bli meget gunstige for befolkningen i kampen mot spilleavhengighet: Norge blir uansett tømt for spilleautomater til nyttår. Med dette kan et mørkt kapittel i norsk spillepolitikk ha fått en lykkelig slutt. Der KrF ikke klarte å gå utenom Mammon, har rettsvesenet hjulpet til.


Hva er forsvarlig nivå på spilleomsetningen ?

Spilleomsetningen reflekterer spilleproblemet på en meget tydelig måte, derfor kan det være nyttig å få avklart hva som kan være forsvarlig nivå.
Vi foreslår 10% av dagens omsetning, altså 4 milliarder kroner, som en forsvarlig grense for spilleomsetning.

 • Slutte å annonsere for spill i alle media
 • Slutte med TV-promotering av spill av typen "direktetrekning av lotto"
 • Slutte å oppdra folk til gamblere med idiotiske TV-spill
 • Oppgi reelle vinnersjangser når spill og gevinster omtales
 • Støtte annonsekampanjer som gir motvekt til Norsk Tipping
 • La alle forstå at de kronene idrett og forskning får fra Norsk Tipping er blodpenger
 • Sette maksimalgrenser på premier
 • Sette maksimalgrenser på innsatser
 • Sette krav at spillere skal være registrerte slik at gevinster ikke kan forbli uavhentet
 • Gjennomføre de tiltak regjeringen har gått inn for vedr. automater UTEN å sette ut nye automater
 • La lån som gis uten sikkerhet til spilleavhengige bli ansett som ugyldige
 • Øke behandlingstilbudene til spilleavhengige
 • Organisere økonomisk rådgivning og hjelp til ex-spilleavhengige


Lotteritilsynet vil ØKE bingopremie fra 12.000 til 50.000 kroner

(12. sept. 2004) Overlege Hans Olav Fekjær mener dette er en kynisk utnyttelse av en gruppe som allerede har det vanskelig. Mange av de som spiller bingo i dag er mennesker på trygd, det være seg uføretrygd, attføringstrygd, arbeidsledighetstrygd eller pensjon.


Spilleautomat-monopolet er i strid med EØS-avtalen

(23.april 2004) EFTA's overvåkningsorgan ESA melder i dag at de norske planene om å la Norsk Tipping få monopol på spilleautomater er i strid med EØS-avtalen. De anbefaler at man finner andre måter å bekjempe spilleproblemet på.


De "stygge" automatene skal vekk til nyttår

(12.mars 2004)
Kirke- og kulturdepartementet opplyser følgende pr. tlf. i dag: alle spilleautomater skal vekk fra markedet pr. 31.12.2004. Organisasjonene som da taper inntekter få støtte fra Staten i 2005 tilsvarende sin dokumenterte inntekt av automater i 2001.

Til erstating for disse automatnene kommer Norsk Tipping med ti tusen nye "snille" automater fra 01.januar 2006. Målsettingen med disse er at organisasjonene igjen skal få inntekter av automatdrift, men at dette skal skje på en mer kontrollert måte. Dersom skadevirkningene ikke går ned, kan det bli aktuelt å slutte med automater i sin helhet.

Spilleproblemet i Norge er trolig direkte proporsjonalt med omsetningen. Å flytte omsetning til Norsk Tipping derfor løser svært lite.


Norsk Tipping utsteder verdens største ordre i spillemaskiner

Norsk Tipping skal kjøpe spilleautomater for 800 millioner kroner. Ordren beskrives som den største spilleordren i hele verden i år, og sender det svenske selskapet Boss Media til topps på Stockholmsbørsen.

De gamle, aggressive spillemaskinene blir flyttet til spillehaller og andre steder. Resultatet er trolig at landet får 10 000 (titusen) NYE maskiner i tillegg til de gamle som skal fortsette å tjene penger.


26 millioner kroner i uavhentete gevinster årlig

(13.april 2004)
TV2-nyhetene fortalte i dag om en 5 millioners gevinst i Lotto som er uavhentet på Sørlandet. Årlig skal det være rundt 26 millioner kroner i uavhentede gevinster i Norge. Beløpet utgjøres av et par storgevinster og masse små gevinster som ikke hentes.


Krav om å oppgi vinnersjangser ved annonsering av lotterier

Det blir i dag annonsert uhemmet for vinnersjangser også i statlige lotterier der vinnersjangsen til hovedgevinsten er en til syv milloner = 0,0000001429. Dette er tilnærmet lik NULL, dvs. man vinner IKKE i et lotteri med slik odds.

Å fremstille det som "mulig" å bli lottomillionær er derfor direkte galt og helt uetisk, det er i realiteten umulig å bli lottomillionær. Derimot er det meget mulig å bli lotto-ruinert, og svært mange blir det.

Undersøkelser fra Lotteritilsynet viser at 50.000 mennesker har eller har hatt problemer, spesielt relatert til spilleautomater og til lotto.


Lottopenger kunne ha sikret pensjonen

(21. febr. 2004) "Nordmenn bruker 26 ganger så mange penger i året på lotteri og tipping, som på sparing i aksjefond. En familie bruker gjennomsnittlig 26.500 kroner i året på lotterier. Tilsvarende sum i sparing kunne gitt milliongevinst - over tid" skriver Bergens Tidende.

Tallene er nok ikke helt riktige. Hvis det brukes 30 milliarder på spill og vi har knappe to millioner husstander i Norge, blir det 15.000 kroner på hver husstand i snitt. Dersom annenhver husstand ikke spiller i det hele tatt, blir snittet på de som spiller 30.000 kroner. Dersom annehver av disse bare spiller for et par tusenlapper, blir snittet for de tunge spillerne nær 60.000 kroner.

Dette er nok nærmere realitetene i spillingen: Mange av dem som spiller, er inne og spiller tungt. Vi tror absolutt det er grunn til å fremheve at det finnes minst 50 ruinerte for hver Lotto-vinner.


Spilte vekk 10 - 15 millioner kroner på 8 måneder

(24. des. 2003)
For første gang har Norsk Tipping alarmert Økonkrim om en av sine egne kunder. Mannen er sikrtet for grovt bedrageri etter å ha spilt på Langoddsen for mellom 10 og 15 millioner kroner i tidsrommet april til november i år. Pengene kom fra investorer som var lovet 33% avkastning. Istedenfor er alt tapt.

Den såkalte "hvitvaskings-forskriften" pålegger Norsk Tipping å varsle Økokrim om mistenkelige transaksjoner. Dette er første gang den er brukt.


Hva skjer på Stortinget nå?

(26.august 2003)
Innlegg fra SV: Norske pengespill i en digital framtid, av Beate Chr. Wang Politisk rådgiver, SVs stortingsgruppe
Ot.prp. nr. 44 (2002-2003) Om pengespill- og lotterilovgivningen, godkjent i statsråd samme dag.
Innst.O.nr.124 (2002-2003) Innstilling omendringer i pengespill- og lotterilovgivningen 2003-06-06


Forbrukerombudet advarer

(1. juni 2003)
I media 1. juni advarer forbrukerombudet mot "Absolutt Lotto" som påstår de øker vinnersjangsene. Forbrukerombudet mener reklamen er klart villedende og i strid med markedsføringsloven §2, og varsler forbudsvedtak med tvangsgebyr osv. hvis lovstridig reklame ikke blir stanset.


Ulovlige Vikinglotto-sendinger ?

(23. nov. 2003)
Reklameverdien for reklamsendingene til Norsk Tipping på NRK er anslått til 475 millioner kroner. Statens medieforvaltning mener at NRKs sendinger fra trekningene av Vikinglotto og Joker er i strid med kringkastingsloven. Medieforvaltningen mener sendingene er salgsfremmende for Norsk Tipping og dermed ulovlig sponsing, melder NRK. NRK har fått en frist til å uttale seg før Statens medieforvaltning vurderer sanksjoner. Ola Nyhus, juridisk direktør i NRK, avviser at programmene er sponset, og sier visningsretten er kjøpt til markedspris. Det betyr at NRK betaler NT for å få lov til å vise reklamefilmene.

Samtidig advarer Lotteritilsynet at en undersøkelse viser at "3,2 prosent av norske ungdomar mellom 13 og 19 år har klare speleproblem, og dette utgjer ca 11000 (elleve tusen) tenåringar. "


Hvorfor sponser NRK NT med reklame i beste sendetid

(3. juni 2003)
"Hvorfor har Norsk Tipping AS rett til å reklamere for sine spill på NRK med egne programmer samt opplesning i dagsrevyen? Er det bedre med denne type reklame for pengespill enn f.eks. alkoholreklame? Skal Norsk Tipping være i en særstilling? spør Jan Erik Wilhelmsen i Asker Venstre."


Eksperter krever forbud mot Lotto-reklamer

(11. juni 2003)
"Da ville vi unngått saker som den fra Verdal", mener ekspert på spilleavhengighet Målfrid Todal fra Lade Behandlingssenter i Trondheim. Hun mener blant andre Norsk Tipping lover for mye i sine reklamefilmer. Og hun får full støtte av psykiater Hans Olav Fekjær: "Jeg mener reklamen hjernevasker folk til å tro det er lett å vinne og at mange dermed blir spilleavhengige"


Norsk Tipping må skjerpe seg!

(11. juni 2003)
Norsk Tipping tar ikke spilleavhengigheten i Norge på alvor når de går inn for å doble antall spillere fra 500 000 til 1 million. Dette må ikke vår Kulturminister godta, uttaler Sentralstyret i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU).


Gamling og hykleri

(1. august 2003)
Lederartikler både i Bergens Tidende og Dagbladet tar i dag for seg problemet med spill og spilleautomater. Dagbladets leder skriver:

"Norge er et av de mest liberale land i Europa når det gjelder pengespill. Ifølge Lotteritilsynet er det oppstilt 17 500 spilleautomater her i landet. I fjor omsatte disse for ufattelige 15 milliarder kroner, en øknig på 67% fra året før. ..."


Ekstraskatt for de svakeste

(11.09.2001)
Blåkors refser politikerne for det spillomfang som nå skjer i Norge. Automater finner vi flest av i de minst velstående strøk, og Norsk Tipping har størst omsetning i de fattigste kommunene som f.eks. Finnmarkskommuner som Måsøy og Nesseby. Av en total spilleomsetning på 30 milliarder kroenr, tas det inn rundt 9 milliarder bare fra spilleautomatene ifølge Norsk Tipping


Problemspillere vs. alle andre

"Spilleindustrien reiser ofte spørsmålet om hva som er galt med de som spiller for mer enn de har råd til. Samtidig markedsfører de spillene som en metode for å oppnå rask rikdom. Det er selvsagt at reklamen bidrar til å skape urealistiske forestillinger om vinnersjansene." (Hans Olav Fekjær, forkortet)