.no for spekulanter

Etter at de blåblå på noen uker klarte det de rødgrønne ikke fikset på åtte år, ble norske domenenavn tilgjengelig for "vanlige folk" også, riktignok litt dyrere enn .com, men likevel.

Men så gjorde de en annen vri: Selskaper kan ha inntil 100 domenenavn. Dermed har det vokst frem en ny næring i dette landet: Domene-spekulasjon. Det er om å gjøre å sikre seg alle domenenavn som noen kan ha bruk for, for deretter å selge dem for 10.000 kroner stykket eller mer.

Resultatet av galskapen? At selskaper finner på stadig mer latterlige firmanavn for å finne noe som er "ledig". Slik går det når politikere vedtar ting de ikke har kompetanse til å vedta og som de ikke aner konsekvensene av.Lurer du på hvor alle de gode domene-navnene har blitt av ?

(23. april 2016) Domene-spekulantene florerer, og hvis du lurer på hvor alle de gode firmanavnene og domenenavnene har tatt veien, er svaret: Spekulanter. For noen grådige glupinger forsøker å grafse til seg alle gode domenenavn og selge dem til interesserte for overpris. Dette er en av grunnene til at de pussigste firmanavn dukker opp her i Norge: De er ledige.

Dette sølet er selvfølgelig skapt av våre politikere som stadig vedtar ting de ikke har kompetanse til å vedta og som de ikke aner konsekvensene av. Vi kan bare gratulere. Løsningen? Første domenenavn gratis, andre domenenavn 200 kroner, deretter dobling av prisen for hvert domenenavn.

Her er ETT firma (fasadevask.no) som har 98 domenenavn reservert


.no nå også for nordmenn

For nøyaktig et år siden skrev vi følgende:
(13. april 2013) "Etter år med høringer og svada og treneringer har samferdselsministeren nå snudd hele 360 grader rundt. Som privatperson kan du kjøpe nesten ethvert ledig domene i hele verden unntatt norske .no-domener. Hva gjør samferdselsministeren med det? Jo, hun gjen-innfører .priv.no som ble stengt for et par år siden fordi bare 347 personer (trehundreogførtisju) hadde registrert seg der." Og ikke uventet ble det en gedigen fiasko nok en gang. Men det visste de jo på forhånd.

De blåblå fikk til det de rødgrønne ikke maktet.
(13. april 2014) Det var jo så enkelt! Det kostet så lite! Men samferdselsdepartementet under de rødgrønne var jo en enenste stor tragedie, og med de rødgrønnes forakt for vanlige folk og manglende evne til å lytte til andre, måtte det altså en ny regjering til for å få fornuften tilbake i systemet. På 6 måneder klarte de det de rødgrønne ikke klarte på 8 år. Det fortjener en blomst!

Litt seint kanskje, kundene har gått andre steder.
Nå tror vi ikke at det blir noe rush mot norske domener den 17. juni av den enkle grunn at de fleste av oss har funnet oss andre domener som fungerer helt utmerket og som er billigere å kjøpe og eie enn .no. Dert er jo aldri vært noe problem å finne domener der ute, det er anstendigheten til norske politikere som har vært et problem. Omsetning til mange millioner kroner har lekket ut av landet.

Spekulasjonen i domenenavn varer ved.
I dag er omtrent samtlige domenenavn under 5 tegn og alle gode beskrivende navn kjøpt opp av en eller annen. Det betyr at du på letingen etter .no-domene ender opp med å kjøpe det for 10.000 kroner av et glupt selskap som bare har som målsetting å "eie" domener de ikke bruker. Spekulasjonen kan myndighetene få slutt på ganske enkelt ved å heve prisen fra og med domene nr. 5 til 2.000 kroner. Men det vil de jo ikke. Spekulasjon er bra, vet du, og vi vil ikke irritere næringene.

.no også skal åpnes for privatpersoner fra 17. juni 2014 (norid)


Norid kjører opprydding i domenenavn, domener stenges i fellesferien

(10. juli 2012) Domener som står med ugyldig eier etter salg eller omorganisering risikerer å bli stoppet nå i fellesferien. Allerede har flere IT-medarbeidere måttet avbryte ferien fordi viktige domener er stengt. Vi gratulerer Norid med elegant timing av stenging. Kanskje Norid kan ha noe å lære av EU-kontroll av biler? Der har man lagt inn en romslig pause i hele fellesferien fordi man vet at både verksted, kontrollmyndighet og bilister er, ja nettopp, på ferie.


Domeneadministrasjon og kundebetingelser

Fakturerer Mamut (tidligere Active 24) for domener de ikke er registrar for? (28. juli 2011) Mamut krever i dag 3 (tre) måneders skriftlig oppsigelse for å avslutte et kundeforhold. Dersom du skifter registrar, altså flytter domenet vekk fra Mamut, gir du ny registrar fullmakt til å ordne dette med Mamut og Norid. Likevel ser det ut som Mamut fortsetter å sende regninger inntil du som kunde sier opp "tjenesten". Altså: i tillegg til å flytte vekk domenet, må du si opp kundeforholdet (3 månder før forfall), eller fortsette å betale Mamut. Det er grunn til å tro at Mamut tar inn betydelige beløp på domener som er flyttet vekk fra Mamut uten at kundene er klar over at de betaler dobbelt.
Mamuts tjenestevilkår kan du lese her

Grafser til seg rentefritt lån av kundene. To måneder før forfall (altså beleilig en måned etter at oppsigelsesfristen har gått i skogen) mottar du ny faktura for neste år. Faktura har forfall 1 (en) måned før neste års tjenste er iverksatt, altså du må betale 1 måned på forskudd før du begynner å motta varen, hvis ikke sender Mamut fakturaen til inkasso. Slik klarer de å grafse til seg 1 måneds gratis lån av alle sine kunder. Hvis du har 100.000 kunder som hver betaler 210 kroner på forskudd, blir det 21 millioner kroner i rentefritt lån i 1 måned.

Hvor er forbrukermyndighetene ? I dette landet kan man si opp eller bytte bank, kraftleverandør, forsikring osv. osv. på et par uker. Du konktakter bare nytt selskap, og de ordner all overføring fra det gamle. Forsikring har såvidt vites 1 måneds oppsigelse. Det er ingen krav til å betale på forskudd, bare du betaler før forsikringsperioden trer i kraft, hvis ikke har du kanskje ingen dekning lenger. I tillegg får du tilbake for mye innbetalt hvis du flytter forsikringen i perioden. Dette er anstendig, forbrukervennlig kundebehandling. Dessverre har ikke anstendigheten nådd helt frem til regisrarene ennå, og vil neppe gjøre det heller uten at Myndighetene svinger pisken.

Hva KUNNE Forbrukerrådet ha gjort ? Dette er litt interessant. For dersom forbrukerrådet vil ivareta forbrukerne, kan de iverksette følgende:

 • det skal ikke være nødvendig å si opp abonnementer for å bringe dem til opphør
 • et abonnement som ikke er betalt ved fornyelsesdato er automatisk å betrakte som oppsagt
 • dersom leverandør fortsetter tjenesten etter fornyelsesdato uten at det er betalt, er dette på egen regning og risiko
 • manglende betaling for abonnementer kan derfor aldri sendes til inkasso, leverandør kan kun bringe abonnementet til opphør
 • abonnementer som ønskes gjenåpnet (etter for sein betaling) kan avkreves en avgift maksimalt kr. 50.- for gjenåpning
 • det er anledning å sende faktura og påminnelser på mail før fornyelse
 • maksimal bindingstid for ethvert abonnement er 1 år
Nå lever mange næringer fett på at man glemmer eller ikke gidder å si opp abonnementer. Dette vet politikerne, og dette vet forbrukermyndighetene. Og alle ønsker de gjerne å ivareta næringene i dette spillet. Derfor vil tiltakene ovenfor ikke bli iverksatt. Så enkelt er det.

Domene-farsen forsetter, nordmenn fortsatt utestengt fra toppdomener.

Tilbake til .priv.no (13. april 2011) Etter år med høringer og svada og treneringer har samferdselsministeren nå snudd hele 360 grader rundt. Som privatperson kan du kjøpe nesten ethvert ledig domene i hele verden unntatt norske .no-domener. Hva gjør samferdselsministeren med det? Jo, hun gjen-innfører .priv.no som ble stengt for et par år siden fordi bare 347 personer (trehundreogførtisju) hadde registrert seg der.

Du kan lage like mange .com som .no domener. Denne virkeligheten er sikkert vanskelig å fatte for enkelte. Folk fra absolutt hele verden kan hemningsløst registrere domener på .com, og fremdeles er det ikke problemer å lage nye domener der. Tilgang til domener er en tjeneste folket har rett på. Men politikerne nekter å gi folket denne retten.

Grenseløs inkompetanse. Et fødselsnummer i Norge er like sikkert som et organisasjonsnummer, og det burde være fullt mulig for privatperson å eie norske domener. Men samtidig har vi jo en viss forståelse for samferdselsministerens runddans her. For i et land der man ikke kan lage veier eller jernbane, er det jo ikke å forvente at man skal ha kompetanse på IT og domener. Å gjeninnføre noe man har sluttet med fordi man vet at det ikke virker, tjener bare en eneste hensikt: å gi et skinn av at vanlige folk kan få norske domener. Og det er jo fullstendig latterlig.

Slik handler en regjering som ikke ønsker gjenvalg. Å ekskludere vanlige folk fra .no domener er å glemme hvem som har valgt dem inn på Tinget. Domene-håndteringen fremstår nå som en sterkt oppfordring om ikke å bli gjenvalgt. Nå har forakten for folket gått for langt. Dette her er for regimer vi ikke liker å sammenligne oss med.

Regelverket finner du her (norid.no)


Domene-revolusjon til høsten - men ikke på .no

(12. mars 2011) Til høsten åpnes for alle tenkelige toppdomener - det er bare pengene som begrenser. Da kan du kjøpe .sex, .norge, .norway eller .volvo for den saks skyld, hvis du vil beale for det. og så kan du selge domenenavn videre på dette toppdomenet. Som vanlig kan vi forbrukere få tilgang til alle domener i hele verden UNNTATT .no domener. For vi har noen avsindige håpløse politikere som ikke vil at nordmenn skal få tilgang til .no domener. Jaja, vi får kanskje de politikerne vi fortjener. Den gode nyheten er at valgfriheten for alle andre domener blir enda større.

Fra .com til .hvasomhelst
Staten vil ikke betale for nye norske toppdomener


Her er alle høringsinnspillene vedr. domener


Ny høring om .no-domener, og DU kan delta

(8. april 2010) Så ser det ut til at myndighetene har blitt obs. på at det er for dumt at nordmenn kan kjøpe ethvert domenenavn i hele verden unntatt i Norge, og at dagens ordning er til glede for kjeltring-selskapene men en pest og en plage for seriøse næringer. Nå er det neppe vilje til å gjøre noe for å stoppe kjeltring-selskapene, men det kan se ut som om det vil åpnes for privatpersoner under forutsetning at det ikke skader kjeltring-selskapene.

Dagens ordning tillater privatpersoner å registrere seg under .priv.no. Og det er det hele 347 personer som har gjort, altså ingen overveldene suksess for å si det forsiktig. Ordningen er nå stoppet i påvente av ny høring. Du kan delta på høring hos Norid hvis du vil.
Høring om norske domenenavn for privatpersoner

I tillegg har vi fått avgårde et spørsmål til samferdselsministeren om hva hun syns om at privatpersoner ikke får bruke .no. Svaret fra Kleppa mangler helt de store og kreative ambisjoner (akkurat som vei og jernbane-politikken), og gjenspeiler det vi allerede vet. Hvis det skjer noe radikalt her, kommer det i såfall fra Uninett Norid. Ordet "radikalt" finnes neppe i departementet.
Stortingets nettsted: Skriftlig spørsmål fra Laila Dåvøy (KrF) til samferdselsministeren, og svaret fra Kleppa


Domene-haier avslørt av BT (21. febr. 2010)

I dag har Bergens Tidende dokumentert svartebørshandel med domener. Nye selskaper som starter opp i Brønnøysund opplever at domenenavnet blir snappet rett foran nesen på dem. Årsaken til dette er enkel: Det er ikke mulig å registrere et .no domene uten organisasjonsnummer i Brønnøysund, og Brønnøysund er nødt til pga. EU-regler å offentliggjøre nye firmaer straks de er godkjent, før firmaene har mottatt sitt organisasjonsnummer i posten som de trenger for å registrere sitt domene. Dermed kan svartebørshaier bare følge med på Brønnøysund og plukke domenenavn som de registrerer på et av sine egne selskaper, for deretter å presse nye firma til å kjøpe dem. Idioti? Ja, akkurat.

Domenet til Stageprod AS ble snappet rett foran øynene på gründerne. Uken etterpå fikk de tilbud om å kjøpe det tilbake for 20.000 kroner. Flere bedrifter har opplevd det samme.

"I slike tilfeller er det ingen tvil om at det er blitt handlet i ond tro," sier Bing som jobber ved Institutt for rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo. "Vi vet at noen lager fiktive organisasjoner og bruker disse. Har du 100 fiktive organisasjoner kan du reservere 2000 domenenavn," sier Bing.
De som blir utsatt for domenehaier, vil vinne frem i Domeneklagenemnda, mener professor Jon Bing

Noen av Tøkje sine domener setter direkte over til Buydomains.com når du åpner dem i en browser.
Hva han egentlig skal med arbeidsdepartementet.no kan vi jo bare lure på.
Her er domenene til Tøkje Consulting LTD ... (norid.no)
... og her er flere av selskapene til Tøkje (brreg.no)

Hvamenerpartiene.com skrev for over en månde siden til Departementet om dagens håpløse praksis, spesielt fokusert på at vanlige nordmenn i dag er ekskludert fra .no-domener i sin helhet, og vi vil komme tilbake her med et eventuelt svar.
Hvamenerpartiene's mail til Departementet (16. jan. 2010 ... og vi venter på svar!)


Samferdselsdepartementet er tilfreds med å ekskludere vanlige folk fra .no domener (9. jan. 2010)

Vi sendte artikkelen fra 19. november nedenfor til Samferdselsdepartementet og fikk et skikkelig svar. Der fremgår det at departementet er strålende tilfreds med at vanlige nordmenn ikke kan benytte .no-domener, bare firmaer, selskaper og stiftelser som er registrert i Brønnøysund kan det.

Ikke riktig å si at interessene til alle er sikret
Departementet skriver at "hensikten med regelverket ikke er å utestenge nordmenn fra å skaffe seg domenenavn ..." og det er jo morsomt, når man samtidig har vedtatt regler som nettopp utestenger vanlige nordmenn fra de samme domenenavnene. Regelverket "skal sikre interessene til hele samfunnet ...", også feil, for regelverket sikrer bare selskaper og stiftelser adgang til .no domener, ikke vanlige folk, altså ikke hele samfunnet, men bare til en liten del av det.

Ikke riktig å si at det ikke spekuleres med .no domener
Hos Norid.no er registrert rundt 450.000 no-domener. Vi har grunn til å tro at det i stor grad spekuleres med domeneavn, og at det er opprettet mange selskaper som bare har den ene hensikt å stå som eier av kvoten på 20 .no-domener i spekulasjonsøyemed. Men spekulasjonene er så omfattende at nær sagt ethvert treffende, kort domenenavn som ikke er i bruk allerede er kjøpt opp av et eller annet firma med tanke på videresalg og svartebørs. Dette er åpenbart departementet lite klar over - tiltross for at det bør være enkelt å få verifisert.

Ikke riktig å si at .no blir mindre sikre hvis vanlige folk får dem
Et annet argument departementet bruker er sikkerhet: .no-domenen regnes som et av de sikreste i verden med tanke på virus og faenskap. Å si at sikkerheten vil gå ned fordi vanlige nordmenn får tilgang til domenenavn er heller ikke riktig. Sikkerheten ligger ikke i selve navnet, men at domenet fysisk er plassert på en sikker server i en sikker kultur. Norske ISP'er er godt sikret med avtale, brannmur og antivirusprogram uansett om ditt domene er .no eller .com. Når .no domener regnes for sikre, er det fordi de fleste .no domener hostes i sikre Norge. Et .no domene kan like gjerne ligge på en utrygg server i Kina.

KONKLUSJON: Revisjon av lovgivingen er helt påkrevet
Regelverket er laget på næringenes premisser på en måte som klart ekskluderer vanlige folk, og det på en måte som er fullstendig uakseptabel og forhåpentlig utilsiktet. Samtidig ser vi at næringene helt klart har vansker med å finne ledige domenenavn fordi alle korte og gode navn er kjøpt opp i spekulasjonsøyemed. Dermed har næringene fortsatt et problem som må løses. Dette er enkelt for departementet å få verifisert. Og det er enkelt å rette opp. Om departementet har nødvendig kompetanse og forståelse for dette, er usikkert.

Les hele brevet fra samferdselsdepartementet her


.no for nordmenn ??? (19. nov. 2009)

Som privatperson kan du kjøpe nesten ethvert ledig domene i hele verden unntatt norske .no-domener. No-domenet er regulert slik at bare rene, hvite, kristne norske firma og norske stiftelser med organisasjonsnummer i Brønnøysundregistrene kan få dem. Bermen kan skaffe seg domener i andre land og - som alltid (sukk!) - mye billigere enn i Norge.

Hvis du het Svein Anders Svendsen og var kjapp på fingen, kunne du få deg domenenavnet www.sas.no. Det likte selvfølgelig flyselskapet SAS svært dårlig. Mange slike saker dukket opp, og næringslivet opplevde oftere og oftere at en eller annen fjortis hadde stukket av med domenenavnet deres rett foran nesen deres, men at de kunne få kjøpe det tilbake for 10.000 kroner.

Slik går det når politikere ikke har peiling ...
Håndteringen av domenenavn er et skoleeksempel på hvordan det ikke skal gjøres. For politikere som ikke har hatt det ringeste peiling verken på domenenavn eller data, fikk høre av næringslivet at noe måtte gjøres. De sendte ut saken på høring, ja nettopp, til næringslivet, og fikk de rådene som næringslivet likte: full eksklusivitet for næringslivet til norske domenenavn. Og dette gikk de utrolig nok hen og vedtok uten å spørre folket - som vanlig. Dessverre løste det ikke noe problem, det bare "løftet det" opp på hvitsnipp-nivå.

Samferdselsdepartementet
Det er ikke IT-ministeren som håndterer dette, det er samferdselsdepartementet. Nå vet vi at Botswama, Kina, Mauritius og Gambia har bedre veier enn Norge. De nordiske landene rangerer helt i toppen, bortsett fra Norge som kommer ppå 61. plass for veikvaliteten og på 28. plass vedr. infrastruktur. Når samferdselsdepartementet ikke klarer å håndrere veier, kan vi i hvert fall ikke forvente at det kan håndtere data. Det er altså grunn til å forvente at Norge fortsatt kommer til å ligge på jumboplass når det gjelder mulighet for vanlige folk å skaffe seg .no domener. Hvorfor IT er organisert under samferdsel kan vi jo bare lure på - eller frykte.

Hvitsnipp-kjeltringer, unnskyld, forretningsmenn.
Hestehandelen med domenenavn er på ingen måte slutt i Norge, den er bare blitt godartet, den er flyttet fra småkjeltringene til de store kjeltringene, de med hvit snipp. Dersom du har firmaer og stiftelser kan du opprette inntil 20 stk .no-domener for hvert av dem. Dette er ikke kjeltringstreker, dette er sunn næringsvirksomhet, må vite. Resultatet er en bråte gode domenenavn som ikke er i bruk i Norge, men som eies av noen og blokkerer for dem som faktisk har bruk for dem. Bare slå opp et navn på norid.no og klikk du deg inn på Organisation handle. Nederst på siden står hvilke domener dette firmaet eier, ofte uten relevans til egen virksomhet.

Eksempel: samme firma eier disse domenene (eksemplet er tilfeldig funnet):
faq.no fly.no fyi.no galleri.no gambling.no giblomster.no gin.no girl.no god.no gutt.no lordag.no massasje.no telefon.no skolesykling.no barnesykling.no sykkelcross.no banesykling.no utforsykling.no landeveisykling.no

Nye regler må på plass
Nå er det blitt tydelig at næringslivets gode råd ikke har tjent landet i det hele tatt, og noe må gjøres. Samtidig er det et krav fra folket å få tilgang til norske domener, slik andre har det i land vi ikke liker å sammenligne oss med. Det er lett å lage gode regler som sikrer alles interesser, her er noen forslag helt gratis:

 1. domenenavn på inntil 8 tegn forbeholdes næringer eller stiftelser, alle kan kjøpe domener over 8 tegn.
 2. hvert firma og stiftelse kan eie maksimalt to domenenavn på inntil 8 tegn
 3. hvert firma og stiftelse kan eie maksimalt 10 domenenavn på over 8 tegn
 4. privatpersoner kan eie inntil 5 domenenavn over 8 tegn hvis krav til relevans er oppfylt
 5. det er bare tillatt å kjøpe domenenavn som er relevant for den virksomhet man driver ved at det gjenspeiler firmanavn eller virksomhet på en god måte
 6. det er ikke lov å kjøpe domenenavn som åpenbart bare har interesse for andre, gjenspeiler andres firmanavn eller andres virksomhet
 7. videresalg av domenenavn gjøres forbudt, domener som forblir ubrukte går tilbake til NORID og fristilles for alle
 8. domener som ikke oppfyller lovens krav om relevans går tilbake til NORID og fristilles for alle
 9. Norid eller delegert myndighet får mandat og ressurser til å løse konflikter fortløpende og raskt
På denne måten kan virksomheter i dette landet få tilgjengelig en bråte korte og gode domenenavn som nå er blokkert, uten å måtte betale svartebørspris. Og vanlige folk kan få skaffe seg domenenavn på en måte som er naturlig i et sivilsert land i 2009. Det krever at våre politikere evner å innse sine tragiske vedtak fra tidligere og gjøre om på dem, noe som er lite trolig.


NORID har stoppet mange tusen domener i Norge midlertidig, på grunn av byråkratisk tull ( 27. april 2007)

UNINETT Norid AS har gjort en ryddesjau i databasen som har ført til at mange tusen domener i Norge er midlertidig stengt fra i går ettermiddag. Felles for dem alle er to ting: Den ene at de har en eller annen feil i registreringsdata, den andre at kontaktpersonen har sluttet i firmaet i løpet av de siste fem årene slik at e-mail med varsling om stenging ikke kommer frem.

Dersom det var kveg man hadde med å gjøre, var saken enkel og grei: steng av, slå til, UNINETT Norid AS er sjef. Dersom det derimot var kunder man hadde med å gjøre, som igjen var avhengig av at nettet var oppe og fungerte for sine egne kunder, ville man slått opp domenet og sjekket om det var liv i det, og eventuelt klikket på Kontakt oss og funnet en mailadresse som funker. Uninett får ut lister med ferdige linker, det er bare å trykke klikk en gang. Å slå opp et domene tar ett sekund. Å sende en ny mail tar ti sekunder.

Det er simpelthen ikke godt nok å komme i ettertid og si: Ja, men vi varslet 14 ganger på mail (som ikke virket) før vi stengte. Men ennå verre er at UNINETT Norid AS ikke forstår at dette ikke er godt nok. Tenk deg om vegvesenet hadde håndtert publikum på veinettet med samme arroganse? Slik atferd kan kanskje aksepteres i stater vi ikke liker å sammenlikne oss med, men ikke i Norge. Fy på fingen!

UNINETT Norid AS hadde i 2006 en omsetning på 17,8 millioner kroner bl.a. for å sørge for at .no-domenene innehas av "rene, hvite firmaer" i Norge som er behørig og forskriftsmessig registrert. De har tydeligvis ingen problemer med å ta imot penger hvert år av de samme kundene som de nå stenger ute pga. byråkratisk tull. UNINETT Norid AS eies av UNINETT som eies av Staten ved Kunnskapsdepartementet (Djupedal SV).