Krise-kapitalisme er et RAN av folket

På PC kan du bruke tastene ctrl og + for å zoome inn og forstørre teksten, og ctrl og - for å forminske den.

   X   

Grovt av Erna Solberg, hun vil øke ulikheten

15. april 2025 (redigert 16. april)

Brev til Erna Solberg

Redaktøren til dette nettstedet sendte et brev til Erna Solberg med følgende utdrag:

Brevet er foreløpig ikke besvart.

Skattekutt til de rikeste

På Høyres landsmøte nylig la Erna Solberg frem en plan for kraftige skattekutt. Formuesskatten skal ned med over 30 milliarder kroner, fordi Norge "trenger en økonomi som kan bære en krig". Retorikken er ny, men politikken er gammel. Det handler ikke om sikkerhet eller beredskap. Det handler om å bruke en alvorlig internasjonal krise som påskudd for å kutte skattene til landets rikeste. Økonomen Robert Reich har i flere ti-år tilbakevist myten om at skattekutt til de rikeste gir et land bedre økonomi. Derimot gjør det de rikeste rikere og landet mister skatteinntekter.

Samlet innbetalt formuesskatt i Norge

Enkelt sagt ligger skattesatsen rundt 0,85 % av netto formue.

Retorikken avslører Erna Solberg

Når Erna Solberg sier hun vil kutte 30 milliarder i formueskatt, viser tallene at hun i praksis vil fjerne formueskatten helt. Det samme vil Sylvi Listhaug i Frp. Venstres Guri Melbye vil fjerne "litt" av den. Det som er ugreit er retorikken til Erna Solberg: "fordi Norge trenger en økonomi som kan bære en krig". Utsagnet gir inntrykk av at skattelette til de rikeste gjør økonomien til landet bedre, og sikkerheten i en eventuell krig større, dette er ikke riktig. Skattelette til de rikeste gir ikke mer virksomhet, men gjør at stat og kommune mister skatteinntekter, også til forsvar.

Sjokk-kapitalisme, gangster-capitalism, sjokk-doktrine.

Eksempler

Etter orkanen Katrina i 2005 ble store deler av det offentlige skolesystemet i New Orleans erstattet med privatskoler. Dette ble gjort mens lokalbefolkningen var i sjokk, og mange var fordrevet. Reformene ble solgt inn som "effektivisering", men førte til økt ulikhet og kommersialisering av utdanning. Dette er et klassisk eksempel på krise-kapitalisme.

I dag ser vi at "den perfekte krigen" i Ukraina, som USA designet og fikk fremprovosert, har gitt flere store gevinster:

Kjennetegn på krise-kapitalisme:

Følgende innlegg ble sendt til Klassekampen

Leserinnlegget ble ikke tatt inn.

Tankene går til norsk deltakelse i Libya-krigen, til hvordan pengestøtten ble fordelt under Covid-epidemien, og i disse dager til krigen i Ukraina, og til økt opprustning fordi politikerne truer med at Putin snart vil erobre hele Europa. For en måned siden fortalte politikerne oss at vi må være forberedt på kutt i fridager, karensdager, kutt i velferdsordninger og økte avgifter. Og nå vil de gi 30 milliarder i skattelette til de aller rikeste. Det henger ikke på greip.

Hva sier økonomen Robert Reich?

Reich, som var arbeidsminister under Clinton og er professor i offentlig politikk, har i mange år hevdet at: Skattelette til de rikeste fører ikke til «trickle-down» – altså at rikdom "sildrer ned" til resten av befolkningen. Tvert imot brukes disse pengene ofte på aksjer, eiendom og finansielle investeringer – ikke på å skape jobber eller løfte økonomien nedenfra. Økt ulikhet svekker kjøpekraften til vanlige folk, som igjen bremser økonomien over tid.

Hva sier forskningen?

Flere store studier har sett på dette: En studie fra London School of Economics (2020) konkluderte med at skattereduksjoner for de rikeste ikke har noen signifikant effekt på økonomisk vekst eller arbeidsplasser, men øker inntektsulikheten. IMF og OECD – to ellers markedsvennlige organisasjoner – har også advart mot at stor ulikhet kan skade økonomisk vekst på sikt.

Hvorfor virker ikke skatteletten slik det hevdes?

De rikeste har allerede høy spareevne – de bruker ikke mer penger bare fordi de får skattelette. Økt konsentrasjon av rikdom fører til mer makt i marked og politikk – og kan undergrave demokratiske prosesser. Økonomien stimuleres mer effektivt når lav- og middelklassen får mer å rutte med – fordi de faktisk bruker pengene.

Skattelette til de rikeste gir ikke bedre økonomi

Ut fra tilgjengelig forskning og erfaring kan vi konkludere slik: Ja, det er god grunn til å være enig med Reich. Skattelette til de rikeste har ikke vist seg å være en effektiv metode for bred økonomisk vekst – det har stort sett ført til at de rike blir rikere, mens ulikheten øker.

Det retoriske grepet:

Når en krise brukes for å fremme gammel høyrepolitikk, og det skjer på en måte som konsentrerer makt og rikdom i toppen, uten å styrke samfunnet som helhet, da er det helt legitimt å kalle det krise-kapitalisme. Det er viktig at velgerne forstår hva som skjer i god tid før valget til høsten.

De rikeste har blitt rikere

Som en liten kuriositet legges ved en lenke til NRK.no, der finner du følgende: "Ulikheten i Norge stiger, viser en rapport. – De rikeste blir stadig rikere, og de eier mer. På en måte vi ikke er så vant til å snakke om i Norge, sier sosiolog."





   X