X   

<< November 2023

Oktober 2023

September 2023 >> 

Hva skjedde på Nordpool 9. oktober?

30. okt. 2023

Mandag 9. oktober 2023 klokken 06:00 fikk Oslo og Bergen nøyaktig samme høye strømpriser som Kristiansand, etter en høst med høy pris i Kristiansand og nesten gratis strøm i Oslo og Bergen.

Den nye høye prisen til Oslo og Bergen skyldes ikke fyllingsgraden, for fyllingen var høyere i uke 41 enn i uke 40, altså uken etter 9. oktober. Det var ikke spesielt kaldt etter 9. oktober. Prisendring skyldes heller ikke økt etterspørsel fordi netto eksport ble halvert, før denne datoen (1.9 til 8.10) ble det i snitt netto eksportert 86 MWh daglig, etter 9.10 er i snitt eksportert 43 MWh.

Oslo og Bergen er sammenknyttet av gode linjer og har derfor ofte like priser, mens forbindelsen til Kristiansand er dårlig. Dette er grunnen til at Europa i høst har satt prisene i Kristiansand uten å påvirke Oslo og Bergen.

Nå vil regjeringen bygge nye linjer som gjør at Oslo og Bergen kan sende sin kraft sørover og få samme høye kraftpriser som Kristiansand, satt av markedet i Europa.

Foreløpig er det vanskelig å se noen grunn til at Nordpool nå har tilnærmet identiske høye priser på Oslo, Bergen og Kristiansand. Det er fristende å be om en forklaring.


120 for, 14 mot og 45 avholdende i FN

28. okt. 2023 (FNs hjemmesider) Og Norge var FOR.

The United Nations General Assembly on Friday adopted a resolution calling for an “immediate, durable and sustained humanitarian truce” between Israeli forces and Hamas militants in Gaza. It also demands “continuous, sufficient and unhindered” provision of lifesaving supplies and services for civilians trapped inside the enclave, as news reports suggest Israel has expanded ground operations and intensified its bombing campaign.

UN General Assembly adopts Gaza resolution calling for immediate and sustained ‘humanitarian truce’


Regjeringen vil svekke forbrukerrettighetene

24. okt. 2023 (grafikk fra AI til fri bruk)

Regjeringen ønsker å gjøre det umulig å klage på varer og tjenester som koster under 5000 kroner. Forbrukerrådet advarer mot at dette vil gjøre det fritt frem å selge søppel.

Det ser nesten ut som regjeringen igjen søker å avvikle velferdsstaten i Norge og svekke rettsvernet til forbrukerne. Men ingenting er vedtatt enda, saken har vært til høring og avgjøres senere.

Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet vil at man istedenfor sender gebyr til næringene som skyver saker foran seg opp i systemet. I dag kan forbruker først klage til butikken, deretter få help og veildening fra forbrukertilsynet, deretter kan saken gå til mekling i Forbrukertilsynet der 80 - 90 % blir ordnet opp. Det er neste skritt til Forbrukerklageutvalget som regjeringen vil bremse ned ved å begrense småsaker.

Men det finnes jo en enda enklere måte. Regjeringen kan ganske enkelt bestemme at for saker under 5000 kroner er resultatet fra meklingen i forbrukertilsynet endelig.

Regjer­ingen vil stoppe muligheten til å klage på kjøp under 5000 kr.


Når folket blir salderingspost

23. okt. 2023 (grafikk fra AI til fri bruk)

Tenk deg at Jonas Gahr Støre får to lister over økonomiske tiltak. Den ene øker kjøpekraften til vanlig folk med 10 milliarder kroner, den andre reduserer kjøpekraften med samme beløp. Hva vil han da gjøre? Svaret gir seg selv: Han ville pratet om viktigheten av at folk får mer å rutte med, mens han i praksis ville gjennomført den som gir ytterligere innstramminger. Og denne gangen bruker de «klima» som påskudd til å flå folket.

Etter mange år med søppel pent pakket inn i bæreposer godt knyttet igjen, vil politikerne at vi skal piskes til å redusere bruken av bæreposer med økte avgifter. Og det er forståelig, for 2 søppelposer i uken for 2 millioner husstander utgjør gjenbruk av 208 millioner poser.

Hvert år kaster nordmenn ifølge Handelens miljøfond (HM) 540.000 tonn plast. Mesteparten er plastemballasje og utgjør 270 kilo per husstand per år. Hvis det går 2,5 kilo plastsøppel i en bærepose, trenger du ytterligere 2 bæreposer i uken bare til å sortere plast. Totalt gir dette en liten milliard kjekke kroner i avgift til HM.

Politikerne forsøkte seg med poseavgift i 2015, men fordi miljøgevinsten var så tvilsom, måtte de finne andre måter å dra penger ut av folket. EU har likevel klart å innføre avgifter «for å redusere bruken av antall plastposer», men uten å innføre tiltak «for å redusere antall flyreiser». Flyreiser belønnes som vanlig med billig røyk og sprit og bonuspoeng. Og vi vet hvorfor. Fordi 1 % av verdens rikeste står for all forurensning fra fly. Avgift på plastposer rammer de svakeste. Fanden kjenner sitt publikum.

Her i huset er vi lojale, nå er plastposer ute av heimen og vi har begynt å helle søpla rett i dunken uten innpakning, slik man gjorde det på 50-tallet: kaffegrut, bleier, aske, rekeskall, fiskebein og annet søl i en herlig gugge.

Men så har vi søppel som politikerne ganske frekt ikke ønsker å bli kvitt.

Uadressert reklame til folk som ikke gidder reservere seg utgjør nå rundt 30 tusen tonn papir (av totalt 58.000 tonn) som fraktes fem ganger rundt på veiene før det blir samlet inn for husholdningenes regning. Papiret legger igjen 50.000 tonn CO2, det tilsvarer gevinsten ved å stenge kullkraftverket på Svalbard og gå over til diesel i stedet.

Ingen politiker vil innføre krav om forhåndssamtykke verken for uadressert reklame, telefonsalg eller dørsalg, helt i tråd med deres syke etiske sans at folk selv må gjøre noe aktivt for ikke å bli plaget i dette landet.

Reservasjon er en dårlig ordning fordi folk har viktigere ting å bekymre seg over, dette er grunnen til at næringene lever så komfortabelt med ordningen. Det er en smule inkonsistent når man blir oppfordret til å spise mindre kjøtt, mens det er greit å fly til Paris og spise det der. Kan vi ta politikerne på alvor? Svaret gir seg selv.


Psykopatenes hevn

13. okt. 2023, reviderte 15. okt. (grafikk fra AI til fri benyttelse)

Israel har fått påskuddet til å flatbombe Gaza, til å fjerne Hamas som man fjerner kakkerlakker. Bare ordbruken viser hvor dypt Israel har sunket.

De sier ikke at ifølge FN ble 5590 palestinere drept i perioden 2008 til 2020, men bare 251 israelere. De sier ikke at Israel har kjeppjaget palestinere fra deres hjem og stjålet deres land i et halvt hundre år.

Tvert imot sier de at "de har Gud med seg" i denne djevelskapen og anklager alle som snakker imot for å være ondsinnete antisemittister.

Dette vil visst ikke ta slutt før Isreal har drevet palestinerne på havet og overtatt resten av deres land. Med USAs velsignelse og støtte. Det gjenstår bare to ord å si: Fy faen!

Dette bildet ble delt på Facebook til redaktørens venner, men pussig nok kom det ikke opp hos noen av dem. Bildet ble blokkert og sensurert før noen fikk se det, uten noe varsel eller kommentar fra FB. Det passer for dårlig inn i FB sin policy over tillatte bilder.


Strategikuppet i USA

13. okt. 2023

På tide å trekke frem tidligere 4 stjerners general og en gang presidentkandidat Wesley Clark som på en glitrende måte har satt fokus på de neo-konservatives strategikupp i USA i forkant av krigene i Afghanistan, Irak, Libya og Syria. Men også Iran står på denne listen ...

"Vi skal angripe og ødelegge regjeringene i 7 land på 5 år. Vi skal starte med Irak, deretter skal vi ta Syria og Libanon, Libya, Somalia, Sudan og Iran," sa offiseren i Pentagon til Wesley Clark 6 uker etter invasjonen i Afghanistan i 2001. Dette er en skrekkvideo som avslører en ondsinnet arroganse uten grenser fra en djevelsk statsmakt.

Fra Clark sitt foredrag 3. oktober 2007 (8 minutter Youtube)


Fly og utslipp

11. okt. 2023

Flytrafikken gir et betydelig bidrag til den globale oppvarming, og mer miljøvennlige fly kompenseres av at stadig flere flyr mer.

Mange ulike klimagasser slippes ut i høye luftlag. Vi snakker om ca. 2,4 % av all CO2 og 3,5 % av menneskeskapt oppvarming. Ingen ser ut til å ville endre dette, men belønner flyging med taxfree og bonuspoeng.

God politikk derimot er at vi slutter å gjøre det som er unødvendig, at vi gjør litt mindre av alt (altså negativ vekst), og at vi gjør alt litt mer kortreist og litt bedre. Dit er vi ikke kommet ennå, og lite tyder på at vi kommer dit. Denne artikkelen av Reidar Kaarbø er publisert på Argument Agder.

Fly og utslipp - og manglende politikk (argumentagder.no)


And then we take Iran ...

10. okt. 2023

300.000 reservesoldater er kalt inn til det Israelske forsvaret. Er det for å ta Gaza eller for å ta Iran? Og verdens største hangarskip USS Gerald R. Ford på vei til østlige Middelhavet. For å ta Gaza eller for å ta Iran?

Israel og USA mot Iran ??? (nrk.no)


Terrorangrepet mot Israel

9. okt. 2023

Så har palestinerne angrepet Israel, de har sendt tusenvis av raketter, de har skutt og kidnappet sivile, de har revet grensegjerder og tatt seg ulovlig inn i Israel, de har kastet stein, kapret militære kjøretøy og de har tatt gisler.

Men er dette egentlig noe å bli forbauset av - tatt i betraktning hvordan Israel har behandlet Palestina og palestinerne i alt for mange år?

Ifølge FN ble 5590 palestinere og 251 israelere drept i perioden 2008 til 2020.

Kartet viser hvordan Israel har annektert Palestinsk land fra 1946 til i dag


Gamblerne på Nordpool har gått bananas

8. okt. 2023. reviderte 10. okt (Grafikk: Priser fra Nordpool)

Etter en høst med DRAMATISK forskjellige priser for Bergen og Kristiansand, har kjeltringene på Nordpool bestemt seg for at både Oslo, Kristiansand og Bergen (altså NO1, NO2 og NO5) nå (fra 9. oktober) skal ha nøyaktig samme priser.

De tre har alle høy fyllingsgrad og har forskjellig kundegrunnlag spiller ingen rolle for gamblerne på Nordpool. Og politikerne våre driter i det som skjer. Tre forhold er spesielt latterlig.

  • Plutselig er prisene nøyaktig de samme i NO1 Kristiansand, NO2 Oslo og NO5 Bergen
  • Plutselig har prisene blitt over 1 krone per KWh.
  • Fyllingsgraden har økt, vi har fått mer vann i magasinene i perioden

Dette er kriminelt og må ta slutt. Gamblerne må settes under administrasjon.


Nord Stream sabotasjen: ny info

6. okt. 2023 (Grafikk: radarbilde fra P8 den 26. sept. 2022)

Dirk Pohlmann er en uavhengig undersøkende journalist og produsent av dokumentarfilmer. Han har gjort et grundig arbeid rundt sprengningen av Nord Stream som han har lagt frem for det 9474. møte i FNs sikkerhetsråd nå i september som vitne. Her presenterer han nye og ukjente bevis rundt sprengningen av Nord Stream rørledningene den 26. september 2022.

Dypt vann. Sabotasjen skjedde på et av de største dypene i området på 75 - 80 meter. Å jobbe på slike dyp krever profesjonelle eller militære dykkere med mini-ubåt, dykkerklokker og kranutstyr til å senke ned mange tonn med eksplosiver. Historien om en seilbåt og noen dykkere fra Ukraina som de store mediene så villig publiserte, holder ikke mål her.

Øvelse Baltop. USA og NATO arrangerte en stor øvelse Baltop i Baltiske sjøen fra 5. til 17. juni 2022 som involverte mer enn 45 skip fra 16 land. Flere av skipene som var til stede under øvelsen kan ha bidratt med nødvendig utstyr til å senke ned og stille opp mange tonn eksplosiver.

Marinedykkere. Seymour Hersh hevdet at eksplosivene til Nord stream ble utplassert av amerikanske marinedykkere fra Florida og detonert takket være en sonarbøye som ble utplassert av nordmennene av et norsk Poseidon P8 fly. Bøyen sendte deretter et kodet signal som trigget tidsurene på eksplosivene. Dette er en enkel og praktisk måte å gjøre det på. Hersh sine kilder skal visstnok være fra CIA.

NYTT: Norge trakk seg ut. Dirk Pohlmann hevder det var den opprinnelige meningen at Norge skulle ta seg av å fly ut sonarbøyen til området ved Bornholm, men at operasjonen ikke ble godkjent av norske myndigheter og at Norge trakk seg ut etter at sonarbøyen var kommet til Norge. I så fall måtte amerikanerne hente bøyen og frakte den tilbake til en flybase i Italia som heter "Aeroporto di Sigonella". Den ligger i kommunen Sigonella i provinsen Catania på Sicilia.

NYTT: Sonarbøye hentet i Norge. Den 14. september fløy et amerikansk Hercules fly fra Sigonella og opp til Andenes i Nord-Norge, deretter tilbake til Sigonella via Keflavik på Island. Flybasen er hjemmebase for den amerikanske marinens 6. Marine Wing og det italienske flyvåpenet. Det er grunn til å tro at dette Herkulesflyet hentet sonarbøyen i Norge.

NYTT: Amerikansk P8. Den 21. september fløy et amerikansk Poseidon P8 fly fra Sigonella til Nordholz Air Base - en flybase i Tyskland, som ligger i kommunen Nordholz i delstaten Niedersachsen helt nord-vest i Tyskland som er hjemmebase for det tyske marinens 2. Marinefliegergeschwader og har vært benyttet av NATO til ulike operasjoner.

NYTT: Tre netter over Bornholm. Deretter fløy flyet i tre netter frem og tilbake over Bornholm fra 22. til 25. september, og den 26. september fløy det tilbake til Sigonella i Italia. Dette flyet kunne lett ha droppet en sonarbøye over rørledningen i området ved Bornholm. Den 26. september klokken 02:03 (CEST), eksploderte det ved Nord Stream 2, og senere skjedde det samme ved Nord stream 1. (her har jeg hørt ulike tidspunkt for den andre sprengningen 1,5 time senere og 17 timer senere. RK.)

Mulig norsk P8? Ifølge Dirk Pohlmann tok et annet Poseidon P8 av fra Keflavik på Island 2 timer før den første eksplosjonen med kurs for Bornholm, det ankom Bornholm 1 time etter den første eksplosjonen.

Tankfly. Nøyaktig samtidig med eksplosjonen, mens P8-flyet var sørvest for Norge, forlot et amerikansk tankfly en amerikansk base i Tyskland og møtte Poseidon P8-flyet over Polen for å tanke det opp slik at det hadde drivstoff til å kunne patruljere området ved Bornholm de neste fire timene og returnere til Keflavik etterpå.

NYTT: Transponder av. Flyet skrudde av sin transponder kl. 03:10 UTC og skrudde den på igjen tre timer senere, fortsatt i området øst for Bornholm. Klokken 7 fløy flyet over åstedet for eksplosjonen en siste gang, deretter klatret det til 10.000 meters høyde og returnerte til Keflavik. Dette flyet kan ha vært norsk og kan ha blitt disponert av USA eller flydd av nordmenn. Norge har som kjent mottatt Poseidon P8 fly som man holder på å utruste og lære opp mannskap til.

Mange tonn sprengstoff. Dirk Pohlmann avslutter forklaringen med å begrunne hvorfor det trolig har vært brukt sprengstoff tilsvarende 25 tonn TNT ekvivalenter, altså langt mer enn de «par hundre kilo» som enkelte hevder uten vitenskapelig begrunnelse.

Forklaringene for FNs sikkerhetsråd


Teflon-Erna sliter

4. okt. 2023 (Grafikk: Utsnitt fra Dagsrevyen 3. okt.)

Erna Solberg har flere problemer:
  • hennes mann Sindre Finnes har vært utenfor enhver kontroll
  • Erna Solberg har ikke hatt snøring på hva han har holdt på med
  • det er uklart om Sindre Finnes har skaffet seg innsideinformasjon
  • det er uklart når Erna Solberg kan ha vært inhabil som statsminister
  • Erna Solberg har ikke tatt ansvaret for det som har skjedd

De fleste har stor tro på Erna Solbergs integritet og ærlighet, at ingenting av dette var tilsiktet eller planlagt. Likevel står de fem punktene fast, og det er liten grunn til å se at hun kan være statsministerkandidat i neste valg. Om hun bevisst kan ha holdt tilbake opplysninger til etter valget, er egentlig ikke relevant her.


Nynorsk er UTE

2. okt. 2023

Nynorskforkjemperne har klart å holde liv i en død sak lenge, ikke minst takket være tiltak som klart diskriminerer bokmål, under mottoet "Vil du ikke snakke nynorsk, så skal du!"

En ting er sikkert: nynorskforkjemperne har organisert seg godt i kampen for sin målform, og bokmålsforkjemperne har organisert seg tilsvarende dårlig. Og NRK fører an med "Nynorsk mediesenter" uten å ha tilsvarende tilbud for bokmålsfolk.

Her gjelder ikke demokratiske regler, her gjelder regler som fremmer nynorsk, som om det var snakk om å redde en rødlistet art. Det mest groteske eksemplet er hvordan nynorskfolk etter sammenslåingen av Hordaland og Sogn og Fjordane har kuppet målformen i Vestland fylke og forsøker gjøre Bergen til hovedstad for nynorsk.

Nå er det på tide å innføre demokrati i målsaka, å la folk få bruke den målformen de selv ønsker, ikke å få tredd et unaturlig språkregime ned over ørene. Vi må få kartet til å stemme med terrenget, ikke omvendt.

Alle departementa bryt lova


STOPP offentlig støtte til NOAH

1. okt. 2023, revidert 7. okt. (Grafikk fra AI til fri benyttelse)

Dyrevernorganisasjonen NOAH fikk nullet ut støtten av landbruksminister Sandra Borch i 2022. Det er mulig NOAH fortsatt mottar noe støtte fra andre offentlige instanser.

Dyrevelferd er god butikk, takket være betydelige gaver fra dyrevennene kan NOAH valse over vanlige folk i enhver rettsinstans om de skulle finne det for godt. Dessverre ser det ut til at de noen ganger setter dyrevelferd foran menneskevelferd, og det er ikke bra.

En ting er at NOAH saksøker folk som forsøker etter beste evne å bli kvitt skadedyr. En annen sak er at NOAH nå ønsker forbud mot all produksjon av kylling, kalkun, and og gås. Og dette skjer på en klode der vi ikke klarer å fø alle menneskene som bor der.

At norsk rettsvesen ikke avviser saker som går på avliving av skadedyr er bekymringsverdig. For nå må rettsvesenet ta stilling til lidelsene som enhver type musefelle og rottegift påfører de stakkars skadedyrene, og det blir ganske latterlig.

NOAH ønsker forbud mot produksjon av kylling, kalkun, and og gås
NOAH sørget for bot på 6000 kroner for å ha tatt livet av noen mus
Høyesterett opphevet dette vedtaket, sak går til lagmannsretten


<< November 2023

   X   

September 2023 >>